Det glæder vi os til at holde øje med i 2023: Fra kystsikring i Grenaa til solceller og et fossilmuseum ved Sangstrup Klint
Her på NorddjursLIV har vi i tænkt over, hvad 2023 skal byde på.
Det er blevet til seks emner, vi gerne vil holde øje med i året, der kommer. Emner, vi tidligere har berørt, men som der bestemt ikke er grund til at slippe endnu.
Vi har blandt andet spurgt os selv, hvordan man vil arbejde videre med kyst- og klimasikringen af Grenaa, og vi har også spurgt, om socialområdet mon lander på benene endnu.
Nytåret er en glimrende lejlighed til at kigge nærmere på, hvad man har af ønsker og planer for det kommende år. Det er et frisk kalenderblad, der vendes, og giver os nærmest uendelige muligheder.
Her på NorddjursLIV har vi i hvert fald gjort os tanker om, hvad vi gerne vil følge med i 2023. Det er blevet til seks ønsker om emner, som vi tidligere har berørt, og som vi glæder os til at følge med i i det kommende år.
Fra kystsikringen af Grenaa og et klima- og oplevelsescenter samme sted til et fossilmuseum på Sangstrup Klint og solceller i Ålsrode.
Her er de seks ting, vi glæder os til at holde øje med i 2023.
Hvordan skal Grenaa se ud i fremtiden?
Hvordan skal Grenaa se ud i fremtiden? Og hvordan vil man arbejde videre med kyst- og klimasikringen af byen?
Det er det helt store spørgsmål lige nu.
Det var tilbage i marts, at kommunen satte gang i en storstilet plan om kystsikring af Grenaa, der er en af kongerigets mest udsatte byer, når det gælder de problemer, der følger i kølvandet af stigende verdenshave og mere ekstremt vejr.
Derfor satte man gang i en konkurrence, og vinderen af dén foreslog blandt andet at skære havnen op i mindre bidder og lave nærmest usynlige barrierer, der skal sikre mod vandet, gennem byen.
Hvordan det arbejde skrider frem, glæder vi os til at følge i 2023.
Kommer John Row og foreningen Earthlab tættere på planerne om et internationalt udstillings- og oplevelsescenter for klima og miljøløsninger?
Vil det i 2023 lykkedes John Row at fuldføre sine ambitioner om et udstillings- og oplevelsescenter for klima og miljøløsninger på havnen i Grenaa?
Sammen med fire andre driver John Row foreningen Earthlab, og foreningen drømmer om netop et stort center på havnen i Grenaa. Et sted, hvor man kan inspirere og lade sig inspirere til grønne og bæredygtige løsninger.
Håbet er også, at det kan tiltrække folk - gerne fra hele Djursland.
- Det må gerne blive et sted for hele Djursland og et sted, man kommer rejsende til, siger John Row til NorddjursLIV.
Det er måske nok over-ambitiøst at tænke, at han kan komme i mål med sine tanker på under et år, men forhåbentligt kommer John Row bare lidt tættere på et udstillings- og oplevelsescenter for klima og miljøløsninger i 2023.
Lander socialområdet på benene igen?
Egentligt havde processen nok været undervejs i et stykke tid. I hvert fald kunne borgmesteren fortælle, at man gennem længere tid havde fået indikationer på, at noget kunne blive bedre.
Ikke direkte indikationer på, at noget var galt, men bare fordi, det ikke var forkert, var det - ifølge borgmesteren - heller ikke sikkert, at det var rigtigt.
- Det handler grundlæggende om, at vi gerne vil vide, hvordan borgere og pårørende oplever mødet med kommunen. Vi vil gerne vide, om vi leverer den service, vi siger, vi vil levere. Og vi vil gerne vide, om vores medarbejdere har de rigtige rammer for at kunne levere den service, vi gerne vil levere, sagde Kasper Bjerregaard i maj til NorddjursLIV.
800 spørgeskemaer blev sendt ud til alle medarbejdere og chefer og Kasper Bjerregaard håbede, at folk ville svare ærligt.
Bagefter ventede - og venter - det store arbejde med at finde ud af, hvilke områder der skal undersøges nærmere, og herefter hvordan man vil implementere ændringerne.
Første punkt var ansættelsen af en ny velfærdsdirektør - det blev Lene Mehlsen Thomsen, der siden maj har fungeret som konstitueret velfærdsdirektør.
Vi følger selvfølgelig med for at se, om socialområdet i 2023 lander på benene.
Får Sangstrup Klint et fossilmuseum?
Michael Lykke-Bertelsen er ivrig fossilsamler og drømmer om et fossilmuseum ved Sangstrup Klint.
- Jeg drømmer om, at der bliver skabt et fossilmuseum, hvor folk kan få viden om landskabet, historien og hvad man kan finde. Et sted, hvor man også kan leje en fossilhammer, et par handsker og et par briller og gå på opdagelse. Og et sted, hvor man kan komme tilbage med det, man har fundet og få lidt historie om fundene, har Michael Lykke-Bertelsen tidligere sagt til NorddjursLIV.
Han drømmer ikke nødvendigvis om et stort og fancy museum. Det kan godt "bare" være en container, man stiller op på parkeringspladsen.
- Der kunne man med plancher og udstillinger af fossiler fra området formidle det helt grundlæggende, som gæsterne så kan tage med, når de selv går på opdagelse og på jagt, siger Michael Lykke-Bertelsen.
Da vi luftede idéen for Allan Gjersbøl Jørgensen, formand for kultur- og fritidsudvalget, var han ikke afvisende.
- Vi vil altid gerne tale med nye mennesker og se på nye initiativer, som vi ikke allerede samarbejder med. Og den her idé skal vi helt sikkert se nærmere på, sagde han og kaldte idéen for "lige i kommunens ånd".
Derfor følger vi naturligvis spændt med i, om Sangstrup Klint får sit eget fossilmuseum i 2023.
Kommer der flere solceller til Norddjurs?
Den grønne omstilling vinder frem flere og flere steder, og i starten af året var der også snak om, hvorvidt en af Nordeuropas største solcelleparker skulle realiseres i Norddjurs eller ej.
- Vi ser på det som en virksomhed, og det er også derfor, vi har set muligheden i at dyrke solenergi i stedet for afgrøder. Vores tilgang har været, at muligheden bød sig. Samfundet ønsker det, og vi har noget jord, som vi kan byde ind med, fordi vi kan se en god forretning i det, sagde Frederik Nicolajsen til NorddjursLIV i april.
Men modstanden var massiv. Flere af byens øvrige borgere mener nemlig, at det vil ende med at affolke byen totalt. At solcelleparken vil være sidste kistesøm i fremtiden for byen.
-Dagligvarebutikken er lukket, politikerne har taget busserne fra os, og de har lukket både skolen og børnehaven, sagde Grete Carstensen, der er en af kvinderne i protestgruppen 'Solcellepark Kejsegården - nej tak'. Dermed er de naturskønne omgivelser noget af det, byen har tilbage.
- Hvis vi ikke længere har naturen og vidderne rundt om byen, så er der ikke længere nogen grund til at flytte til Ålsrode. Så frygter vi, at de ressourcestærke vil begynde at flytte og at engagementet i forsamlingshuset og borgerforeningen vil falde, fordi der ikke længere er noget tilbage at arbejde for, sagde Grete Carstensen.
Sidst vi besøgte Ålsrode var det planen, at socelleparken skulle behandles i først miljø- og teknikudvalget og senere i kommunalbestyrelsen. Det er sådan set stadig planen, men man er ikke kommet videre med projektet.
I 2023 ser vi frem til at undersøge, både om solcellerne kommer til Ålsrode, men også om solcellerne vinder frem andre steder på Norddjurs.
Bliver planerne om aktivitet og turistmekka ved Fjellerup til noget?
Da vi gik ind i 2022 var der to spændende ting undervejs ved Fjellerup: Et storslået projekt, arrangeret af kommunen, der skulle skabe aktivitet og mere liv.
Og et såkaldt turistmekka, foranlediget af en ambitiøs erhvervsmand, Arne Niemann, der havde købt den gamle strandkro med henblik på at bygge nyt med café, restaurant, overnatningsmuligheder og butikker.
Som vi går ind i 2023 ser det sort ud for begge.
Klager fik i sidste øjeblik spændt ben for kommunens projekt. I 2015 fik kommunen dispensation til at bygge tæt på strandbeskyttelseslinjen, som en del af et forsøg, hvor man ville genoplive ti "søvnige kystbyer."
Da den dispensation udløb i november 2020, fik man den forlænget med to år.
Det betød, at kommunen havde travlt. Arkitekter fik tegnet et forslag, og alt så umiddelbart godt ud. Men på grund af klager, der indløb så tæt på deadline, af Planklagenævnet ikke kunne nå at behandle dem, fik man ikke taget første spadestik inden dispensationen udløb. Derfor ser det gevaldigt ud til, at projektet ikke bliver til noget.
Allan Gjersbøl Jørgensen (S), formand for kultur- og fritidsudvalget, håber, at man i fremtiden vil lave et lignende projekt, så man alligevel kan få lov at bygge på stranden i Fjellerup.
For Arne Niemanns vedkommende var håbet at rive den gamle strandkro ned og bygge nyt. Selvom det lå tæt på strandbeskyttelseslinjen håbede både han og kommunen at han ville få ja til projektet, blandt andet fordi det ville falde ind under den dispensation kommunen selv havde fået til at bygge tæt på vandkanten som en del af deres projekt.
Men tomlen blev vendt ned fra Indenrigs- og Boligministeriets side, fordi planerne på daværende tidspunkt adskilte sig fra meget for det, de havde givet lov til. Og nu hvor man fra kommunens side heller ikke har nået at realisere sine egne planer om et projekt ved stranden i Fjellerup, ja så ser det endnu værre ud for Arne Niemanns planer.
Vi glæder os dog til at følge med i 2023 og se om planerne måske alligevel bliver til noget.