Købmand i Gjerrild udvider i en tid, hvor flere andre må lukke: - Det er altafgørende, at vi har god opbakning fra lokalbefolkningen
I Gjerrild lader de til at have knækket koden. For mens andre købmænd desværre må dreje nøglen om, har byens købmand for nylig været i stand til at udvide. Selv tror ejerne, at den gode opbakning de møder fra alle i byen, og den støtte folk altid er klar på at give, er altafgørende for butikkens overlevelse.
- Her har vi fået plads til vin og vores nye grøntsagskøler, og bagved er det, der på sigt bliver vores nye lager med nyt frostrum og nyt kølerum.
Købmand Vibe Knudsen Bennetzen viser rundt i Letkøb i Gjerrild, der for nylig har budt kunderne velkomne til deres nye tilbygning på 115 kvadratmeter.
For mens andre købmænd desværre må dreje nøglen om, går det anderledes godt i Gjerrild - og de har derfor været i stand til at udvide.
- Det er klart, at det kunne vi ikke gøre uden støtte fra dem, der bor i Gjerrild og omegn, siger Vibe Knudsen Bennetzen.
Den nye tilbygning kommer - når der snarest bliver bygget en væg mellem den og den øvrige butik - mest til at fungere som lager, og giver købmandsforretningen mulighed for at have endnu flere varer - men i særdeleshed kommer der også til at lette arbejdsgangen for de mennesker, der arbejder i Gjerrilds Letkøb.
- Før stod vi og pakkede i et lillebitte kølerum. Nu kan vi stå bagved kølerne og det er tidsbesparende - og energibesparende, forklarer Vibe Knudsen Bennetzen.
Med stigende priser på alt - herunder også strøm og vand - er det klart, at købmændene i Gjerrild sætter pris på de nye tiltag, der har gjort en mærkbar forskel på elregningen.
- Vi kan virkelig se på elregningen, at det betyder noget, at vi har fået nyt køler- og frysersystem. Bare en lille ting, som at vi kan stå inde i enten køler- eller fryserummet og pakke, så døren ikke skal stå åben, betyder meget, siger Vibe Knudsen Bennetzen.
Hun står i dag for den daglige drift af Letkøb sammen med Elisabeth Romoser, Torben Andersen og Susanne Sodemann.
De fire købmænd lejer sig ind, mens et såkaldt amba (andelsselskab med begrænset ansvar), der blev stiftet i 2013, bestående af 120 af byens borgere, ejer bygningerne og inventaret.
- Førhen havde byens købmand det svært. Han eller hun skulle både stå for driften, men også eje huset. Det var både alt for dyrt, men også alt for meget ansvar for én person, siger Vibe Knudsen Bennetzen.
Resultatet blev, at en amba blev stiftet, og dengang 70 borgere købte en andel i bygningen og inventaret for hver 5.000 kroner. Siden er det antal vokset, og pengene er blandt andet gået til at udvide butikken.
Resten er kommet fra fonde.
- Udover tilbygningen har vi også fået gennemrenoveret det lokale, der før var lager, med nyt gulv, og vi har fået lavet et spritnyt badeværelse, der er knap så retroagtigt som det gamle, siger Vibe Knudsen Bennetzen.
Altafgørende med god støtte
Vibe Knudsen Bennetzen tror, at det faktum, at byens borgere har været med til at købe andele for at bevare den lokale købmand i byen, også giver dem ekstra incitament for at bevare forretningen ved at handle der.
Men hun understreger også, at alle byens borgere generelt støtter op om købmanden.
- Vi kunne ikke overleve, hvis det ikke var for dem. Vi har altid kun mødt opbakning fra alle dem, der bor i Gjerrild, og næsten uanset hvad er folk klar på at hjælpe os, siger hun.
Selv er hun ikke i tvivl om, at købmandsbutikken betyder meget for sammenholdet i byen.
- Folk mødes her for at få en kop kaffe, og vi har frivillige, der hjælper med at sætte varer på plads.
I en tid, hvor det kniber for flere andre mindre købmænd rundt i Danmark, er de i Gjerrild godt klar over, at succesen ikke altid varer for evigt. Derfor er de også opmærksomme på, hvor og hvordan de kan skrue på knapperne i en stram tid.
- Vi er opmærksomme og sørger for ikke at købe for meget ind og at justere, hvis der er behov, siger Vibe Knudsen Bennetzen.
Her understreger hun også, at det på den måde er godt at være en del af Letkøb-kæden, hvor der ikke er krav om, at man eksempelvis skal bestille en hel palle af en bestemt varer hjem. For de uindviede er det nemlig rigtig mange varer, der måske kan vise sig svære at sælge.
- Og så står vi der med et produkt, vi har betalt for, men som vi ikke kan komme af med. Her er det klart at foretrække, at vi stort set selv vælger hvad vi vil sælge og hvor mange varer, vi vil bestille hjem, siger hun og fortsætter:
- Vi kender jo vores kunder og ved, hvad de gerne vil have.
Vibe Knudsen Bennetzen, Elisabeth Romoser, Torben Andersen og Susanne Sodemann kigger ind i deres femte år som bestyrere af Letkøb. Ingen af årene har på den måde været nemme, for først kom corona og nu krigen og den medfølgende inflation. Derfor er de fire købmænd også klar over, at intet er skåret i sten.
Men de er fortrøstningsfulde.
- Vi er mange der løfter i flok, og vi er sikre på, at det hjælper til at vi bedre kan overleve. Man kan ikke spå om fremtiden, så derfor er intet 100 procent sikkert, men vi føler, at vi har en god forretning, som også kunderne er glade for, siger Vibe Knudsen Bennetzen.