Analyse: Hvis man ikke undersøger noget, finder man heller ikke svaret - det er måske klogt, hvis man helst ikke vil kende det
Man kan godt få det indtryk, at der er noget, der helst ikke må kommet frem, når det kommer til manglende ledsagelse til beboerne på kommunens botilbud.
Spørgsmålet er, om det manglende led ikke findes, eller om vi ikke må se det. Uanset svaret, betyder det, at op mod 100 beboere på de kommunale botilbud risikerer ikke at få den ledsagelse de har ret til og krav på.
På NorddjursLIV har vi snart brugt et år på at finde til bunds i, hvorfor beboerne på kommunens bosteder ikke får den individuelle ledsagelse, de har brug for og ret til.
Efter næsten et års research, interviews, besøg, samtaler og spørgsmål prøver vi i dag at analysere mig frem til, hvad problemet i virkeligheden er.
ANALYSE: Forestil dig, at du går ind i et supermarked med en indkøbskurv. Med dig har du en liste over de ting, du har brug for. Undervejs rundt i butikken vil du sandsynligvis vurdere, om du skal have den lidt dyrere franske leverpostej eller om du kan nøjes med den grovhakkede udgave.
Du vil sandsynligvis også vurdere prisen på den enkelte vare i forhold til din økonomi og nødvendigheden af den enkelte vare.
Til sidst vil butikken bede dig om et beløb, der er prisen på de varer, du har lagt ned i kurven, lagt sammen. Hvis prisen er højere end de penge du har, må du tage noget op ad kurven igen eller hente flere penge.
Forestil dig så, at du går ind i et supermarked. Du køber de samme varer, men uanset om du køber den dyre franske leverpostej eller den grovhakkede, så bliver prisen, når du vil forlade butikken, 1.000 kroner.
Billedet er selvfølgelig unuanceret og sat på spidsen, men det kan måske alligevel sammenlignes med den situation, der er mellem bosteder og kommune i Norddjurs.
En situation der betyder, at op mod 100 beboere på bostederne ikke får den mulighed for at deltage i samfundet, som de har ret til og krav på.
Du kan finde de tidligere artikler om ledsagelse her.
For det er faktisk uklart, hvilke varer, Norddjurs Kommune rent faktisk køber hos bostederne. Det eneste, der ligger fast, er prisen.
Teorien er helt på plads
Når man spørger i forvaltningen, er der ikke nogen tvivl om, at der er styr på alt det formelle. Det er sagsbehandlerens opgave, sammen med den enkelte borger, at kortlægge borgerens udfordringer og behov. Der foregår efter voksenudredningsmetoden - den såkaldte VUM.
VUM - KORT
Voksenudredningsmetoden (VUM) er en metode til sagsbehandling på myndighedsområdet for voksne med handicap, psykiske vanskeligheder eller sociale problemer. Metoden understøtter alle faser i et sagsbehandlingen, herunder også samarbejdet med udfører i leveringen af den sociale indsats.
Voksenudredningsmetodens version 2.0 er en videreudvikling af den oprindelige metode.
Videreudviklingen af Voksenudredningsmetoden adresserer en række behov og tendenser på det sociale område:
- fagligt pres på området med krav om højere kvalitet i sagsbehandlingen og større retssikkerhed for borgeren
- øget fokus på en recovery- og rehabiliteringsorienteret tilgang allerede i sagsbehandlingen
- mere inddragelse af borgeren
- fokus på borgerens ressourcer, ønsker og mål
- helhedsorientereret sagsbehandling og indsats
- bedre og mere anvendelige data om den enkelte borgers progression
- den generelle udvikling på området.
Metoden er udarbejdet og for nyligt revideret - og skærpet - for at sikre en ens behandling af borgerne og for at sikre, at borgeren bliver inddraget og hørt, og så skal det sikres, at sagsbehandleren kommer hele vejen rundt i sin udredning af den enkelte borger.
Når voksenudredningen er foretaget, laver sagsbehandleren en bestilling af den opgave, bostedet skal løse i forhold til borgerens udfordringer, behov og ønsker. Indkøbssedlen, hvis vi skal blive i billedet med supermarkedet.
Her skal kommunen beskrive, hvad den enkelte borger har brug for. Og det er kommunens opgave at sikre, at bostedet så rent faktisk også leverer det, der står i bestillingen.
Det sker ifølge kommunens svar til NorddjursLIV ved de årlige samtaler, hvor sagsbehandler og borger mødes for at gennemgå bestillingssedlen og eventuelt justere den, hvis der er behov for det.
Så langt så godt.
Men det er så her, der kan opstå problemer. Djævlen ligger i detaljen siges det, men hvis der er helt mørkt, kan det være overordentligt svært at få øje på den.
Forvaltningen vil ikke svare
NorddjursLIV har gentagne gange spurgt forvaltningen, hvor mange af beboerne på kommunens bosteder, der overhovedet har en VUM.
Vi har også gentagne gange spurgt, hvor mange af beboerne på kommunens bosteder, der har et konkret behov for individuel ledsagelse skrevet ind i deres VUM.
Og så har vi gentagne gange spurgt, hvordan kommunen sikrer, at det behov for ledsagelse, beboerne på bostederne har skrevet ind i deres VUM - hvis de overhovedet har det -, rent faktisk bliver leveret af bostederne.
Svaret er igen og igen, at det vil tage for lang tid at gennemgå hver enkelt borgers sag, og at NorddjursLIV dermed ikke kan få svar på spørgsmålene.
Kommunens begrundelse for afslag
"Som tidligere beskrevet forudsætter en besvarelse af spørgsmålene, at der foretages en manuel gennemgang af alle VUM-udredninger og indsatsplaner på de borgere, som opholder sig i kommunens botilbud og bofællesskaber. Efter offentlighedslovens § 11, stk. 1 kan enhver forlange, at en forvaltningsmyndighed foretager og udleverer en sammenstilling af foreliggende oplysninger i myndighedens databaser, hvis sammenstillingen kan foretages ved få og enkle kommandoer. Den opgørelse/de tal, som du har bedt om, kan ikke foretages uden brug af væsentlige ressourcer, og sammenstillingen kan således ikke foretages ved få og enkle kommandoer.
På den baggrund kan din forespørgsel ikke imødekommes."
Det kan tolkes sådan, at kommunen faktisk ikke har et overblik over de bestillingssedler, de sender med borgerne hen til bostederne.
Hvis det er rigtigt, betyder det, at kommunen ikke ved, hvor mange timers ledsagelse, borgerne til sammen har brug for, og de ved derfor heller ikke, hvor mange timer, bostederne skal bruge på at ledsage beboerne.
I svarene til NorddjursLIV skriver forvaltningen, at ledsagelse af borgere uden for bostedet er en del af botilbuddet. Og at bostedet og borgeren selv skal afklare og aftale behovet og frekvensen.
Svar fra Norddjurs Kommune til NorddjursLIVDen konkrete tilrettelæggelse af ledsagelsen sker med afsæt i borgers ønsker, behov og med nødvendig hensyntagen til botilbuddets øvrige drift, herunder sikring af en forsvarlig normering. Det betyder også, at det ikke i alle tilfælde er muligt at imødekomme en borgers ønske om ledsagelse
Det er muligvis en smule kryptisk, men det svarer til - igen groft unuanceret og sat på spidsen - at man sender omkring 180 mennesker - antallet af beboere på bostederne i Norddjurs - ind i et supermarked med hver sin indkøbsseddel.
På sedlen står, at de hver især skal have det, de har brug for og, at prisen for det ligger fast på 1.000 kroner.
Med den besked lægger kommunen altså ansvaret for, hvad borgerne har brug for, over på supermarkedet - bostederne - der så må vurdere, hvad der ikke skal i kurven, så prisen bliver under det fastlagte budget på 1.000 kroner.
VUM skal sikre borgerne
Men det er jo faktisk ikke det, der er meningen med at benytte sig af VUM.
Her er det jo netop sagsbehandlerens opgave at beskrive borgerens udfordringer klart og tydeligt, og stille krav til bostedet om, at borger X skal have X-timers individuel ledsagelse om ugen. På den måde kan kommunen efterfølgende kontrollere, at borgeren rent faktisk har fået den leverpostej, der var specificeret på indkøbssedlen, for at blive i indkøbssproget.
Det har imidlertid den udfordring for kommune, at en præcisering af den enkelte beboers behov også gør det muligt at udregne prisen for at levere varen.
Hvis der er et prisskilt på hver enkelt ydelse, bostedet skal levere, bliver det tydeligt, hvad den samlede pris er for at have en borger boende på bostedet.
Som NorddjursLIV tidligere har fortalt, har politikerne netop sparet omkring 150.000 kroner væk i en pulje til netop ledsagelse. Efterfølgende har sagsbehandlerne vurderet, at de 13 borgeres behov for ledsagelse godt kan forventes at være inkluderet i prisen på bostederne.
Altså en udgift på 150.000 ekstra. Vel at mærke uden at der følger ekstra penge med. Bostederne forventes altså at kunne løse en opgave gratis, som hidtil har kostet kommunen 150.000 kroner.
Svarene mangler
Et af de spørgsmål der står tilbage er om kommunen overhovedet har lavet korrekte VUM-udredninger af de borgere, der bor på kommunens bosteder.
Og er der i dem - hvis de er lavet - overhovedet beskrevet, i hvilket omfang de enkelte borgere har behov for ledsagelse?
Svarene blafrer lige nu i vinden, for forvaltningen ville ikke bruge de fornødne ressourcer på at undersøge det. Og det er der måske en god grund til.
For hvis der blev lavet en præcis og konkret VUM - indkøbsseddel - til samtlige beboere på kommunens bosteder, inden man sendte dem ind i butikken, kunne man jo risikere, at den regning, der skal betales, inden man forlader butikken, er langt højere end de 1.000 kroner.
Man kan jo ikke både blæse og have mel i munden - og få varer for 1.500 kroner med sig hjem, hvis man kun har 1.000 kroner i lommen.
Det efterlader kun to muligheder.
Enten må man tage noget op ad kurven igen. Det kan man ikke, for der er jo allerede en sagsbehandler, der har vurderet, hvad der skal ligge i kurven.
Eller man kan finde flere penge frem - og så overskrider man budgettet.
Tilbage står mistanken om, at Norddjurs Kommune - både i forvaltningen og politisk - lukker øjnene for, at der ikke er penge til at betale for de ydelser, man beder bostederne om at levere. Vel at mærke, fordi borgerne har krav på det.
Indtil videre må beboerne på bostederne leve videre med, at de stadig ikke får den ledsagelse, de har krav på og ret til.
Som flere pårørende og interesseorganisationer tidligere har sagt til NorddjursLIV, bliver konsekvensen af den manglende ledsagelse blandt andet isolation, ensomhed, stagnation i den personlige udvikling og i visse tilfælde udadreagerende adfærd, der alt andet lige vil kunne gå ud over personalet eller de andre beboere.
Hvor ligger ansvaret?
Hvem har så egentlig opgaven med at sikre, at blandt andet ledsagelse bliver præciseret i den enkelte beboers VUM?
Langt de fleste pårørende ved ikke, at der findes noget, der hedder en VUM. Hvilket i parentes bemærket kan undre, når nu alle i princippet udredes efter den metode?
Bostedets pædagoger vil rimeligvis være loyale overfor bostedets ledelse, som jo står med ansvaret få økonomien og normeringen.
Ledelsen vil heller ikke, da det jo vil presse deres fastlagte økonomiske ramme, hvis yderligere krav blev præciseret.
Og sagsbehandleren må formodes at være loyal overfor en forvaltning, der navigerer efter nogle meget stramme og faste økonomiske rammer, politikerne har udstukket.
Spørgsmålet er så, om politikerne i voksen- og plejeudvalget eller i kommunalbestyrelsen vil bede forvaltningen om at undersøge, hvorvidt der er lavet korrekte, konkrete og præcise VUM-udredninger for beboerne på bostederne, eller om det kan være det manglende led mellem teori og praksis, der betyder, at det hele flyder sammen i et stort mørke, hvor kommunen tørrer ansvaret af på nogle botilbud, der ikke har en chance for at levere varen.
Hvis det ikke bliver undersøgt, finder man heller ikke svaret og det er måske klogt, hvis man helst ikke vil kende det.