Da corona lukkede landet, sprang Lars ud som butiksejer: - Indtil da havde jeg mest af alt strikket i smug
På Lillegade i Grenaa finder du garnforretningen Far_Strikker, der drives af Lars Lausen. I næsten 25 år var han folkeskolelærer, men da den skole, han var på, lukkede, valgte han i stedet at springe ud af strikkeskabet og skifte karriere.
Det valg har han ikke fortrudt, og i dag nyder han, at han kan leve af sin hobby.
- Jeg plejede at betegne mig som en skabsstrikker. Jeg strikkede og holdt af det, men jeg gjorde det nok også lidt i det skjulte, siger Lars Laursen med et grin.
Vi sidder i et lokale ovenpå hans garnbutik i det, der bedst kan betegnes som et kombineret kontor og opbevaringsmagasin for garn. Stålreoler fyldt med garn i alverdens farver og materialer fylder den ene væg, mens et stort skrivebord ligeledes fyldt med garn og et par enkelte halvfærdige projekter står i midten af rummet.
Henover en dørkarm sidder et kostestativ i spænd, og på det hænger en strikket trøje, Lars Laursen for nylig er blevet færdig med.
Lars Laursen, indehaver af Far_StrikkerDet var først, da min mor desværre døde, og jeg arvede en masse garn, at jeg for alvor begyndte at strikke. For jeg kunne ikke bare skille mig af med alt det garn, hun havde liggende
I dag lever han af sin hobby, for siden han for godt tre år siden åbnede en garnforretning i Grenaa, har strikketøj og garn fyldt det meste af hans liv. Men sådan har det ikke altid været.
- Jeg er uddannet folkeskolelærer og har arbejdet på forskellige skoler i mere end 20 år, fortæller Lars Laursen.
Han har blandt andet været ansat på Voldby Skole og Mølleskolen - begge skoler, der som bekendt lukkede.
- Det var mindre skoler, og det var noget af det, jeg holdt meget af. Man kender eleverne meget bedre, og man har også et forhold til dem, der kommer og går på lærerværelset, siger Lars Laursen og fortsætter:
- Jeg kan også godt lide den flade struktur, der tit er på en mindre skole, fremfor en ledelse der bare bestemmer, hvordan tingene er.
En ikke så anonym strikkeprofil
Da Mølleskolen lukkede i 2019, fik Lars Laursen at vide, at han nok ikke ville blive en af de lærere, der flyttede med til en anden skole.
- Jeg følte også, at tiden var inde til, at jeg skulle lave noget andet end at være lærer, så på den måde var timingen nok meget god, siger han.
Han overvejede forskellige jobs, men det var først, da en bekendt foreslog, om ikke han skulle åbne en strikkebutik i Grenaa, at idéen satte sig fast.
- Jeg har altid været glad for at strikke, men det er ikke noget, jeg har skiltet meget med, siger Lars Laursen, der som ganske ung lærte at strikke af sin mor.
- Så kunne jeg da ret og vrang, men det var først, da min mor desværre døde, og jeg arvede en masse garn, at jeg for alvor begyndte at strikke. For jeg kunne ikke bare skille mig af med alt det garn, hun havde liggende, siger han.
Og det var meget. For Lars' mor havde strikket gennem hele sit liv, og havde garn liggende stort set overalt. Garnet tog Lars med hjem, og måske for at være tættere på sin mor, begyndte Lars at strikke igen.
I flere år foregik det mest i skjul. Ikke fordi Lars Laursen skammede sig over at strikke, men mere fordi, at det ikke rigtig var noget, mænd gjorde.
- Kort før jeg åbnede butikken, begyndte jeg faktisk at komme lidt ud af strikkeskabet. Jeg oprettede en instagram-profil med navnet Far_Strikker, og troede nok lidt naivt, at jeg kunne være anonym derinde, siger Lars og fortsætter grinende:
- Jeg havde så ikke krydset af det rigtige sted, da jeg oprettede profilen, så pludselig kunne alle mine venner på Facebook og mine kontakter finde profilen. Og så var jeg ikke så anonym længere.
I juli 2020 slog Lars Laursen så dørene op til sin egen strikkebutik i Lillegade i Grenaa. Læringskurven har været stejl, for selvom Lars vidste meget om garn og strik, var der også meget, han ikke vidste.
- Og når du har en strikkebutik, så forventer folk selvfølgelig også, at de kan få rådgivning. I starten måtte jeg af og til lade som om, jeg vidste mere end jeg gjorde, men jeg har altid haft en interesse i at lære om det, jeg beskæftiger mig med, og i dag har jeg fået en hel masse viden, siger han.
Strik er ikke kun en hobby for kvinder
Når vinduerne til butikken står åbent om sommeren, kan Lars Laursen af og til høre, hvordan folk undrer sig lidt over, at der ligger en strikkebutik drevet af en mand.
- Fordi butikken hedder Far_Strikker, har jeg jo også gjort det virkelig tydeligt, at jeg er en mand, griner han.
Selv synes han ikke, det er noget særligt. Det er bare en hobby som så meget andet.
- Jeg kan jo også godt se, at der er klart flest kvinder, der strikker. På den måde har det lidt ry af at være en kvinde-hobby, siger han og fortsætter:
- Men jeg synes virkelig, at endnu flere - både mænd og kvinder - burde lære sig selv at strikke. Det er virkelig en meditativ hobby, hvor man bruger hænderne, men også kan slå hovedet fra og koble af - hvis man altså ikke strikker noget, der er alt for kompliceret. Og så kan du udfordre dig selv, hvis du har lyst til det, alt efter sværhedsgraden på dit strik.
Som indehaver af en garnforretning følger Lars Laursen med i tidens trends, og han har altid nye projekter på pindene. Enten noget, der strikkes fordi lysten er til det, men også ting han strikker, for bedst at kunne rådgive kunderne om det, der er in lige nu.
- Jeg synes det er lidt sjovt, for det er ikke altid, at en trend når til Grenaa. Sidste år var det eksempelvis meget in at strikke en top med kun et ærme, men den nåede aldrig rigtig til Grenaa, griner han.
Hvad der til gengæld er in lige nu, er et særligt nærmest trekantet lille tørklæde med navnet Sophie Scarf.
- Nu har jeg haft butikken i tre år, og jeg har aldrig oplevet en bestemt genstand hitte så meget, som det tørklæde gør. Det er helt vildt. Men jeg har til gengæld stadig kunder, der kommer ind og spørger, om jeg mon kender det der lille tørklæde, som alle går rundt med. Og til det må jeg bare smilende sige, at det kender jeg godt, siger han.
Garn skal mærkes
Lars Laursen har ikke en netbutik, og det er et bevidst valg.
- Udover at det er meget tidskrævende at have en webshop, så synes jeg også, at garn kræver, at du ser det i virkeligheden. Du kan slet ikke fornemme hverken kvalitet eller farve på billederne på nettet, siger han.
Selv holder Lars Laursen af at have garnnøglet i hånden, før han beslutter sig for, hvilket slags og farve det skal være, og hans indtryk er, at mange har det på samme måde.
- Du kan ikke vurdere, om du synes garnet har den rigtige tykkelse, eller om det kradser, hvis du kun ser det på nettet. Så selvom nethandel måske vinder indpas hos mange, så er mit indtryk, at folk stadig køber garn i fysiske butikker, siger han.
Butikken blev åbnet i sommeren 2020, hvor corona havde gjort sit indtog i landet. Det fik flere til at gribe strikkepindene, og selvom det måske kunne virke som en farlig tid at åbne butik i, har Lars Lausen kun oplevet opbakning.
- Folk har fra dag et været gode til at støtte op om butikken og lægge deres penge her, siger han.
Far_Strikker
Garnbutikken ligger på Lillegade 17 i Grenaa.
Far_Strikker forhandler primært garn, men også strikkepinde, knapper, opskrifter og andet lir til dit næste strikkeprojekt.
Butikken har som udgangspunkt åbnet klokken 9-17 mandag, 10-17.30 tirsdag til torsdag, 10-18 fredag og 10-14 lørdag.
Butikken ejes af Lars Laursen, der bor med sin hustru og deres tre børn i Grenaa. Han er uddannet folkeskolelærer, men skiftede efter 25 år spor og åbnede i stedet butikken i juli 2020.
Du kan følge med på Facebook og på Instagram - begge steder under navnet Far_Strikker.
Du finder desuden hjemmesiden på farstrikker.dk.
Lars Laursen fortryder på ingen måde, at han sprang ud i livet som butiksejer for godt tre år siden.
- Jeg lever af min hobby. Jeg møder søde mennesker i dagligdagen, og jeg kan rådgive dem om noget, jeg har forstand på. Og så har jeg tid til at sidde og strikke, selvom jeg er på arbejde. Det er virkelig en drømmetilværelse, siger han.