Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

En lokal iværksætter drømmer om at købe Dørken på Anholt, og heldigvis tror folk på drømmen. Privatfoto

Når man tror på en god idé ...

Forleden faldt jeg tilfældigt over et interessant opslag på Facebook, delt af en af mine bekendte.

Ordlyden lød noget i stil med: Har du penge stående i banken, som du ikke skal bruge? Og har du lyst til at låne dem ud, for senere at få dem igen med en rente på 6 procent?

Ved første øjekast kunne det næsten lyde som begyndelsen på et scam. Altså et opslag fra en, der forsøger at narre penge ud af dig.

Men forespørgslen var ganske reel. Bag den stod nemlig Jakob Kjærgaard, der foruden at drive Anholt Gin, også driver værthuset Dørken, der holder til på havnen på Anholt.

Sidstnævnte har han lejet sig ind i siden 2017, og nu er tiden så kommet til, at han selv vil købe stedet. Men han vil helst gøre det uden investorer eller et lån i banken, og derfor har han spurgt, om folk vil låne ham pengene.

Sådan ser han ud, Jakob Kjærgaard, og folk omkring ham har i den grad bevist, at de vil støtte ham i købet af Dørken. Privatfoto

Det, der måske især fangede min interesse var, at adskillige mennesker på det tidspunkt havde lånt Jakob Kjærgaard 400.000 kroner. Mange af dem kendte tilsyneladende hverken ham eller Dørken, men alligevel var de villige til at investere i en god idé. Og de var villige til at dele hans opslag, så budskabet kunne nå endnu længere ud.

Det, synes jeg, var fantastisk, og derfor greb jeg telefonen og ringede til Jakob for at høre mere om idéen og måden at crowdlende på. Det er der kommet en artikel ud af, som du finder længere nede i nyhedsbrevet.

Derudover har jeg også en artikel fra Gammel Estrup med til dig. Her efterspørger museumsdirektør Kasper Steenfeldt Tipsmark, at der kommer faste rammer for, hvordan museumsstøtten skal fordeles.

Som det er i dag, lader det nemlig til, at der ikke er faste rammer for, hvilke museer der modtager, hvad de modtager og hvorfor.

Og så får du selvfølgelig ugens nyhedsoverblik.

Husk, at du altid er velkommen til at skrive til mig på emahh@jfm.dk, hvis du har en idé til et emne vi skal tage op eller andet på hjerte.

Vi skrives ved i næste uge!

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist
Jakob Kjærgaard drømmer om at købe Dørken på Anholt og engang ude i fremtiden også lave destilleri. Det er dog vigtigt for ham at understrege, at Dørken altid vil være Dørken. Privatfoto

Jakob Kjærgaard vil købe værtshus på Anholt uden hjælp fra investorer eller bank: Private har allerede lånt ham 700.000 kroner

Jakob Kjærgaard driver både Anholt Gin og værtshuset Dørken på havnen i Anholt. Sidstnævnte har han de seneste seks år lejet sig ind i, og nu drømmer han om selv at købe stedet og måske på sigt etablere destilleri sideløbende med værtshuset.

Pengene har han sat sig for at skaffe på en måske lidt utraditionel måde. Han har nemlig oprettet en såkaldt crowdlending, hvor private kan låne ham penge til købet og efterfølgende få dem tilbage med en rente på seks procent.

På knap fjorten dage er første del af beløbet næsten nået, og det giver Jakob Kjærgaard forhåbning om, at projektet nok skal nå i mål.

For seks år siden lejede Jakob Kjærgaard sig ind på Dørken på Anholt Havn, hvor han i dag driver værtshus. Nu drømmer han om selv at købe stedet og på sigt også etablere destilleri. Men han vil gøre det uden at binde sig til et 30-årigt lån i banken, og derfor har han bedt de lokale om hjælp.

Det har hele tiden været planen, at Jakob Kjærgaard med sit selskab, Anholt Destillery, ville købe den bygning på Anholt, hvor han de seneste seks år har drevet værtshus, og nu føler han, at tiden er kommet.

- Ham, jeg har lejet Dørken af, er klar til at sælge og jeg er klar til at købe, siger han.

Der er bare et lille problem, og det er, at Jakob Kjærgaard ikke har de penge stående på bankbogen, som det koster at købe stedet.

I stedet for at låne pengene i banken, og på den måde binde sig til et 30-årigt lån, eller få hjælp af en investor, har Jakob Kjærgaard dog valgt en anderledes måde at skaffe pengene på.

Han har nemlig oprettet en såkaldt crowdlending, hvor alle kan låne hans selskab, Anholt Destillery, pengene.

De penge får man så tilbage med en rente på seks procent.

- Har man alligevel penge stående i banken, hvor man næsten ikke får renter, så får man seks procent ud af at låne pengene til mig. Det, tror jeg, mange finder appellerende, siger Jakob Kjærgaard.

Det mindste beløb, man kan låne Anholt Destillery er 1.000 kroner.

- Det er ud fra en tankegang om, at alle skal kunne være med, og selv mindre beløb gør en stor forskel for mig, siger Jakob Kjærgaard.

Dørken holder til på havnen på Anholt, og er det eneste sted, der har åbent efter midnat om sommeren. Det gør især stedet populært i sommermånederne, og ifølge Jakob Kjærgaard er det en sund forretning, der ikke får problemer med at betale pengene tilbage. Privatfoto

Torsdag formiddag er der 14 dage tilbage og 707.000 kroner er allerede blevet lånt til projektet.

- Jeg må sige, at jeg er overvældet over, hvor hurtigt det går. Jeg havde især regnet med og håbet på støtte fra de lokale, men der er også andre, jeg aldrig har hørt om, der har lånt penge ud. Det er virkelig dejligt.

Målet er i første omgang én million kroner, der dækker indkøb og en mindre istandsættelse af stedet. Men Jakob Kjærgaard håber at indsamle 2,1 million kroner, så der er også er råd til at sætte stedet i stand og lave nyt tag.

- Det er en gammel bygning, så der er nogle ting, der skal ordnes, siger han.

Produktion om vinteren, værtshus om sommeren

Af de 2,1 millioner kroner håber Jakob Kjærgaard også - på den længere bane - at kunne etablere destilleri i bygningerne sammen med værtshuset. Udover at drive Dørken, er Jakob Kjærgaard nemlig også medejer af Anholt Gin.

- I 2017 fik jeg en idé om at kombinere de mange enebær, vi har her på øen, med det fantastisk vand, der er. Og det viste sig, at det sammen giver en helt fantastisk gin, fortæller Jakob Kjærgaard.

Det var samme år, han lejede sig ind i Dørken på havnen for netop at have en scene til sin gin og få den udover disken.

- I dag produceres Anholt Gin i Nordjylland, og det betyder, at vi skal fragte både vand og enebær fra Anholt til Nordjylland. Når ginen så er færdig, skal den tilbage til Anholt. Udover at det er besværligt, er det også både ressourcekrævende og lidt spild af CO2, siger Jakob Kjærgaard.

Anholt Gin produceres i dag på Nordisk Brænderi i Fjerritslev. Ifølge Jakob Kjærgaard skyldes det blandt andet, at brænderiet er den bedste af sin slags i Danmark. - Vi ville oprindeligt have produceret ginen på Anholt, men vi fik kolde fødder, da vi fandt ud af, hvad der skal til for at lave spiritus i Danmark. Derfor besluttede vi os for at få lavet en flaske professionelt, og det er vi så fortsat med, siger Jakob Kjærgaard. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Derfor giver det ifølge Jakob Kjærgaard god mening på sigt at flytte destilleriet til Anholt, og så har det også den fordel, at det kan skabe lokale arbejdspladser.

- På den måde er det derfor en ren win-win situation, siger Jakob Kjærgaard.

Han understreger, at der stadig skal være værtshus i Dørken.

- Dørken vil altid være Dørken! Jeg forestiller mig, at det er destilleri fra september og i vintermånederne, hvor vi producerer gin, og om sommeren er det kun et værtshus, hvor man så kan de flotte kobberkedler og måske få et indblik i, hvordan gin produceres, siger han.

Ingen risiko for at miste sine penge

Når man låner Anholt Destillery penge, stilles der pant i bygningen. Selvom det ifølge Jakob Kjærgaard er utænkeligt, at forretningen skulle gå dårligt, så er der altså ikke risiko for, at folk mister deres penge.

- I så fald kan jeg sælge bygningen og på den måde betale folk tilbage, så for långiverne er der ingen risiko. Men Dørken er et rigtig populært sted, så jeg tror helt bestemt ikke, at det bliver aktuelt, siger Jakob Kjærgaard.

Jakob Kjærgaard startede i 2017 produktionen af Anholt Gin for at bruge nogle af de mange, gode enebær, der vokser på øen. - I samspil med det fantastiske vand, vi også har på øen, giver det en fantastisk gin, siger han. Privatfoto

At folk låner et selskab eller en person penge, i stedet for en klassisk crowdfunding, hvor man typisk giver penge, er en relativ ny måde at tænke på. Men Jakob Kjærgaard finder den en del mere tiltrækkende.

- Jeg synes nemt, der kan gå lidt tiggeri i crowdfunding. Og det beror meget på folks gode vilje. En crowdlending er jo en reel forretning, hvor folk også får noget reelt ud af det, siger han.

At folk også finder modellen reel, er de mange lånte penge et fint bevis på.

- Jeg kan se, at mange af dem, der putter penge i projektet, ikke er rige mænd. Det må betyde, at folk har en form for hjerte med i projektet, siger Jakob Kjærgaard.

Jakob Kjærgaard vil købe Dørken på Anholt, og det er vigtigt for ham at understrege, at Dørken bliver præcis hvor den er. - Det er det, folk har forelsket i, og det vil jeg ikke lave om på, siger han. Privatfoto

Siden han startede projektet for knap to uger siden, er pengene nærmest væltet ind. Derfor tror Jakob Kjærgaard, at projektet nok skal nå i mål.

- Der er stadig 14 dage at løbe på, og det giver mig en forhåbning om, at vi nok skal få indsamlet en masse penge, siger han.

Kasper Steenfeldt Tipsmark er museumsdirektør på herregårdsmuseet Gammel Estrup. Han har svært ved at rimeligheden i de vilkår, hvorved museumsstøtten fordeles, og efterspørger en reform. Foto: Gammel Estrup

Gammel Estrup efterspørger mere rimelig fordeling af museumsstøtte: - Det kan ikke passe, at man skal råbe højest for at få mest støtte

Når staten hvert fjerde år uddeler museumsstøtte, sker det tilsyneladende efter nogle gamle strukturer og uden faste rammer for, hvilke museer der modtager, hvad de modtager og hvorfor. Det har museumsdirektør på Gammel Estrup, Kasper Steenfeldt Tipsmark, svært ved at se rimeligheden i. Han efterspørger netop faste rammer, så der kan skabes mere balance i systemet og dermed mere rimelighed.

Museumsdirektør på Gammel Estrup, Kasper Steenfeldt Tipsmark, har svært ved at rimeligheden i de vilkår, hvorved museumsstøtten fordeles. Tilsyneladende er der ikke nogen rettesnor for, hvem der modtager og hvorfor, og det gør, at systemet ikke er retfærdigt. Han efterspørger en reform, så der kommer helt faste rammer for uddeling af museumsstøtten.

- Der er ingen logik i den måde, museumsstøtten fordeles på. Nogle får en stor andel, andre får en lille andel, og det lader til at pengene fordeles efter nogle gamle strukturer.

Sådan lyder ordene fra Kasper Steenfeldt Tipsmark, der er museumsdirektør på Gammel Estrup.

På museet modtager man et lavt offentligt tilskud, og ifølge Kasper Steenfeldt Tipsmark gør det det svært at leve op til det ansvar og de forpligtelser, museet har ifølge museumsloven. Men mest af alt kritiserer han, at der tilsyneladende ikke er nogen rettesnor for, hvordan museumsstøtten fordeles.

Det betyder også, at man fra gang til gang ikke kan være sikker på overhovedet at modtage museumsstøtte.

- Jeg synes, det er vigtigt, der er bedre balance i, hvordan midlerne fordeles, for det gør, at der er lige vilkår for alle for at drive museer og servicere offentligheden, siger Kasper Steenfeldt Tipsmark.

Der er i dag cirka 100 museer i Danmark, som modtager støtte efter museumsloven. Støtten gives altid i en fireårig periode.

Gammel Estrup, får samlet set godt 4 millioner kroner i støtte fra staten, men de hiver selv endnu mere hjem fra fonde og lignende. Foto: Emma Ahlgreen Haa

En analyse lavet af Danmark på Vippen i 2017 viser, at hovedstadsområdets museer uden sammenligning får den største bid af kagen. I analysen viste tal fra Danmarks Statistik og Slots- og Kulturstyrelsen at 72 procent af den samlede statslige støtte til museer udbetales til museer i hovedstadsområdet.

Eftersom museumsloven ikke er lavet om, er der meget der peger på, at museumsstøtten stadig fordeles efter samme principper, mener Kasper Steenfeldt Tipsmark.

- Hvis man havde nogle helt faste rammer for, hvordan støtten fordeles - eksempelvis på baggrund af besøgstal eller størrelse - så ville det skabe mere balance. Og alt, vi efterlyser, er mere balance, så der er større lighed, siger han.

Ikke rimeligt at private fonde holder hånden under forskningen

Det er ikke første gang, Gammel Estrup råber højt om det lave tilskud og i særdeleshed den ulogiske fordelingsnøgle fra statens side.

Senest i 2020, hvor var der tale om, at den midlertidige statslige bevilling på godt 1,5 millioner skulle fjernes.

Det er nærmest hver gang støtten skal uddeles, at man som mindre museum skal ud at råbe højt i medierne for at få en størst mulig andel

Kasper Steenfeldt Tipsmark, museumsdirektør på Gammel Estrup

Det fik daværende museumsdirektør Britta Andersen til at kæmpe med næb og klør - blandt andet i medierne, hvor hun kaldte overlevelseskampen for uværdig og opslidende.

Efter en længere proces endte det også med, at museet igen fik tilskuddet, og dermed var sikret for de næste fire år. Men den proces var enormt tidskrævende, og så er det ikke rimeligt, mener Kasper Steenfeldt Tipsmark, at man skal påberåbe sig offentlighedens interesse for at få et højere tilskud.

- Jeg har svært ved at se det rimelige i, at det er dem, der råber højest i medierne, der får mest støtte, siger han.

Fakta om Gammel Estrup

Gammel Estrup er en af Danmarks bedst bevarede renæssanceherregårde. Gammel Estrup var i mere end 600 år i samme families eje.

Museet blev oprettet i 1930 og er i dag et statsanerkendt specialmuseum. Museet beskæftiger sig med de godt 730 danske herregårde, og alt hvad dertil hører af herskab og tjenestefolk, bygninger og arkitektur, skove og marker, haver og kulturlandskab, indretnings- og boligkultur, malerkunst og møbler med mere.

Museet er en selvejende institution.

Gammel Estrup er hjemsted for det nationale forskningscenter Dansk Center for Herregårdsforskning. Centeret er tovholder på det europæiske Encounter (European Network for Country House and Estate Research).

Museet afholder årligt en række store arrangementer der altid tiltrækker mange besøgende. Herunder 1700-talsfestivalen, Allehelgensaften og juleaktiviteter i forbindelse med udstillingen Jul for herskab og tjenestefolk.

Museet har en aktiv kulturtjeneste for børn og unge og er regional partner i det nationale skoletjenestenetværk.

Gennemsnitligt er besøgstallet knap 100.000 om året (sammen med nabomuseet Det Grønne Museum). Gammel Estrup har desuden over en halv million besøgende online hvert år.

Personalet består af cirka 15 personer – heraf er 8 fastansat. Museumsdirektør Kasper Steenfeldt Tipsmark har ansvaret for den daglige ledelse.

Gammel Estrups frivillignetværk har cirka 150 medlemmer.

Udover tilskuddet på 1,5 millioner kroner, modtager Gammel Estrup også 2,4 millioner kroner i fast statstilskud.

For hver offentlig krone, Gammel Estrup får fra staten, hiver de selv tre kroner hjem. Med det peger Kasper Steenfeldt Tipsmark også på, at man selv gør et stort arbejde for at hente netop fondsmidler hjem.

- Vi er ekstremt glade og taknemmelige for de fondsmidler, vi får, men det er store og meget tidskrævende processer at søge fonde. Det er tid, der går fra at løse museumsopgaver, siger han og fortsætter:

- Derudover synes jeg heller ikke det er rimeligt, at private fonde skal støtte eksempelvis forskningen, når det er en opgave, der er blevet pålagt af staten.

Svært at forske uden penge

Ifølge Kasper Steenfeldt Tipsmark kan det få konsekvenser, hvis ikke museumsloven laves om.

Konkret betyder det for Gammel Estrup, at man får svært ved fortsat at drive forskning på stedet.

- Alle museer forpligter sig på det, man kalder de fem museumsnøgler. Det er indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling. Indenfor det rådighedsbeløb, vi har fået, kan vi ikke løfte forskningsdelen, siger Kasper Steenfeldt Tipsmark.

Kasper Steenfeldt Tipsmark har været museumsdirektør på Gammel Estrup siden maj sidste år. Han har set, hvordan hans forgænger, Britta Andersen, har brugt oceaner af tid på at sikre museet sine offentlige bevillinger. - Det er tid, der ganske enkelt går fra vores andre opgaver, og det er ærgerligt, siger han. Foto: Gammel Estrup

På Gammel Estrup ligger Dansk Center for Herregårdsforskning, og uden støtte fra offentlige midler, frygter Kasper Steenfeldt Tipsmark, at centeret må lukke.

- De danske herregårde er en af de største, adelige bygningskulturarve, som vi har. De ligger spredt over hele landet, og fortæller derfor ikke kun en historie om Nordsjælland eller Sønderjylland, men hele Danmark. Vi er med til at forske i at formidle historien omkring de her miljøer og gøre dem vedkommende for folk, siger Kasper Steenfeldt Tipsmark.

Det gør man blandt andet på hjemmesiden danskeherregaarde.dk, hvor der hvert år er 500.000 besøgende. Men forskningen spiller også en stor rolle på andre områder.

- Desuden er Dansk Center for Herregårdsforskning tovholder på det nationale herregårdsnetværk og det nordiske herregårdsnetværk, siger Kasper Steenfeldt Tipsmark.

Manglende penge kan også få betydning for de gamle bygninger

Det er dog ikke kun forskningen, der risikerer at ryge i svinget, hvis museet på sigt mister sin bevilling.

- Jeg kan også frygte, at vi får svært ved at løfte hele bygningsvedligeholdelsen. Vi har at gøre med gamle, særlige bygninger, der kræver speciel vedligeholdelse. Det er bestemt ikke gratis, siger Kasper Steenfeldt Tipsmark.

Gammel Estrup er en gammel herregård, der engang har været i samme families eje i mere end 600 år. Stedet blev indrettet som herregårdsmuseum i 1930 og formidler i dag dansk herregårdsliv gennem tiden. Foto: Silas Bang

Derfor er det af afgørende betydning, at museumsloven laves om, mener han.

- Jeg savner en strategi fra statslig side omkring museer med nationale ansvarsområder. Og jeg savner, at der bliver lavet objektive kriterier for, hvilke støttebeløb der kan udløses, siger han.

Det ville også frigøre mere tid til det, Kasper Steenfeldt Tipsmark og hans ansatte både holder af og ser som sine vigtigste opgaver.

- Det er nærmest hver gang støtten skal uddeles, at man som mindre museum skal ud at råbe højt i medierne for at få en størst mulig andel. Det tager enormt meget tid, og det er tid, der går fra vores andre opgaver og forpligtelser, siger Kasper Steenfeldt Tipsmark og fortsætter:

- Vi vil hellere bruge vores tid på gode folk på museet, på at formidle vores viden og på at gøre folk klogere, så vi kan lave det bedst mulige museum for vores gæster. Derfor håber jeg virkelig, at der bliver lavet en god reform på området, så vi kan få skabt ro og så vi kan prioritere vores tid mere konstruktivt.

Fra 11. februar og en måned frem får du en ekstra gave med, når du køber billet til Gammel Estrup og Det Grønne Museum. Foto: Silas Bang

Planer om kæmpe vindmøllepark sat på pause. Landmand sigtet efter fund af døde køer. Syv millioner slået af prisen på luksuriøs landejendom

Her får du ugens nyhedsoverblik fra Norddjurs.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Landmand sigtet efter fund af 50 døde køer

En mand er sigtet for at have overtrådt dyrevelfærdsloven efter der blev fundet 50 døde køer ved hans ejendom. Foto: Presse-fotos.dk

Fødevarestyrelsen var mandag i denne uge til stede på en ejendom på Djursland efter fundet af 50 døde køer i sidste uge.

Det skriver TV2 Østjylland.

Det var tirsdag i sidste uge, at politiet fik en anmeldelse om, at der lå flere døde kreaturer på en mark ved en landejendom på Djursland.

Da politiet nåede frem, fandt man i alt 50 døde køer på en mark, i en skov og i en stald på gården.

Østjyllands Politi oplyste i den forbindelse i en pressemeddelelse, at ejeren havde fået et strakspåbud, der betød, at han skulle bringe forholdene på gården i orden og blandt andet sørge for adgang til vand og foder til de køer, der stadig var i live.

Politiet har siden sigtet manden for overtrædelse af dyrevelfærdsloven, skriver TV2 Østjylland.

Her understreger politiet, at forholdene for de tilbageværende, levende dyr er forbedret.

Det efterforskes fortsat, hvordan køerne er døde. Det indebærer blandt andet, at visse af de døde køer skal obduceres.

Køb billet til Gammel Estrup og Det Grønne Museum - og få et årskort med i købet

Køb indgang til Gammel Estrup og Det Grønne Museum og få et årskort med i købet. Sådan lyder tilbuddet fra Gammel Estrup og Det Grønne Museum. Foto: Gammel Estrup

Når du fra 11. februar og en måned frem køber billet til Gammel Estrup og Det Grønne Museum får du automatisk et årskort med i købet.

Det oplyser de to museer i en pressemeddelelse.

Håber er, at det vil give endnu flere gæster grund til at lægge vejen forbi - både nu og resten af året.

Når man går ind af porten i Auning får man altid adgang til både Gammel Estrup og Det Grønne Museum. Det koster 140 kroner, og fra 11. februar og en måned frem får man altså et årskort til en værdi af 250 kroner med i prisen.

Børn under 18 år har altid gratis adgang.

Syv millioner slået af prisen på luksuriøs landejendom

Boligen ligger naturskønt på Djursland og kan nu erhverves for 63 millioner kroner. Foto: Ivan Eltoft Nielsen

Tilbage i oktober blev Kleppenhus-ejendommen ved Stubbe Sø på Djursland sat til salg for 70 millioner kroner, men ejendommen er stadig ikke salg, og derfor er der nu slået et millionstort afslag af prisen.

Det skriver Århus Stiftstidende.

Syv millioner kan du altså spare på prisen nu i forhold til for fire måneder siden, men du skal stadig have den helt store tegnebog frem. Prisen på ejendommen er nemlig 63 millioner kroner.

Ejendommen er i dag ejet af Cathrine Rasmussen, der er datter af den norske skibsredder Einar Rasmussen.

Hun sidder ifølge det norske medie Kapital på en formue på knap 5 milliarder norske kroner.

Ifølge Århus Stiftstidende boede hun i ejendommen frem til 2016, hvor hun flyttede tilbage til Norge.

Cathrine Rasmussen er dressur- og landsholdsrytter, og landejendommen byder også på særdeles luksuriøse forhold for heste. Der er fire staldanlæg med både solarier, spa, vandløbebånd og en kæmpe ridehal til de firbenede.

Derudover er der en hovedbygning på over 550 kvadratmeter, en gæstebolig på 273 kvadratmeter, en rytterstue og tre lejligheder til medarbejdere.

Samlet er der tale om 22 værelser, mere end tusind kvadratmeters boligareal, en 117 kvadratmeter stor kælder og 63 kvadratmeters garage.

Skulle du have 63 millioner, der brænder i lommen, kan du se boligen på ejendomsmæglerens hjemmeside.

Planer om kæmpe vindmøllepark ved Anholt sat på pause

De eksisterende vindmøller ved Anholt har en totalhøjde på 142 meter. Hvis den nye havvindmøllepark realiseres, får møllerne en totalhøjde på 256 meter. Arkivfoto: Bo Amstrup

Der var store planer om en kæmpe vindmøllepark ved Anholt, men for nu er de planer sat på pause.

Det skriver Lokalavisen Norddjurs.

Ifølge avisen er det selskabet Andel, der har søgt om at etablere en havvindmøllepark syd for Anholt under den såkaldte ’åben dør-ordning’, hvor virksomheder og private investorer har kunnet søge om at etablere vindmølleparker og andre projekter inden for vedvarende energi.

Der er dog kommet tvivl om denne ordning er i strid med EU-lovgivningen. Derfor har Energistyrelsen besluttet at sætte sagsbehandlingen af alle denne type projekter i bero på ubestemt tid, indtil sagen er nærmere undersøgt ved EU-retten.

Projektet har tidligere mødt meget modstand fra især Anholts borgere. Her mener man, at projektet vil have for stor påvirkning for livet på øen. 

Den beslutning hilses særdeles velkommen hos Anholt Borgerforening.

I projektet er der søgt om tilladelse til at opsætte 33 vindmøller med en totalhøjde på 256 meter fra havoverflade til vingespids. Mindsteafstanden til Anholts kyst er desuden på syv kilometer. 

Til sammenligning har de eksisterende vindmøller ved Anholt en totalhøjde på 142 meter og en mindsteafstand på 21 kilometer til Anholts kyst.

Gratis advokathjælp flyttes til Grenaa Bibliotek

Advokatvagten, der er kommunens gratis advokathjælp til generelle spørgsmål, flytter til Grenaa Bibliotek. 

Det oplyser Norddjurs Kommune på sin hjemmeside. 

Advokatvagten består af private advokater, der altså tilbyder hjælp gratis. Det er fra klokken 16 til 17 på torsdag i lige uge, og det er vigtigt at være der klokken 16. Advokaterne går nemlig, hvis der ikke er mødt borgere op, når de kommer. Derefter kaldes man ind efter tur. 

Det er som skrevet gratis, og man møder bare op på biblioteket. 

Mere information kan findes på kommunens hjemmeside.