Jakob Kjærgaard vil købe værtshus på Anholt uden hjælp fra investorer eller bank: Private har allerede lånt ham 700.000 kroner
Jakob Kjærgaard driver både Anholt Gin og værtshuset Dørken på havnen i Anholt. Sidstnævnte har han de seneste seks år lejet sig ind i, og nu drømmer han om selv at købe stedet og måske på sigt etablere destilleri sideløbende med værtshuset.
Pengene har han sat sig for at skaffe på en måske lidt utraditionel måde. Han har nemlig oprettet en såkaldt crowdlending, hvor private kan låne ham penge til købet og efterfølgende få dem tilbage med en rente på seks procent.
På knap fjorten dage er første del af beløbet næsten nået, og det giver Jakob Kjærgaard forhåbning om, at projektet nok skal nå i mål.
Det har hele tiden været planen, at Jakob Kjærgaard med sit selskab, Anholt Destillery, ville købe den bygning på Anholt, hvor han de seneste seks år har drevet værtshus, og nu føler han, at tiden er kommet.
- Ham, jeg har lejet Dørken af, er klar til at sælge og jeg er klar til at købe, siger han.
Der er bare et lille problem, og det er, at Jakob Kjærgaard ikke har de penge stående på bankbogen, som det koster at købe stedet.
I stedet for at låne pengene i banken, og på den måde binde sig til et 30-årigt lån, eller få hjælp af en investor, har Jakob Kjærgaard dog valgt en anderledes måde at skaffe pengene på.
Han har nemlig oprettet en såkaldt crowdlending, hvor alle kan låne hans selskab, Anholt Destillery, pengene.
De penge får man så tilbage med en rente på seks procent.
- Har man alligevel penge stående i banken, hvor man næsten ikke får renter, så får man seks procent ud af at låne pengene til mig. Det, tror jeg, mange finder appellerende, siger Jakob Kjærgaard.
Det mindste beløb, man kan låne Anholt Destillery er 1.000 kroner.
- Det er ud fra en tankegang om, at alle skal kunne være med, og selv mindre beløb gør en stor forskel for mig, siger Jakob Kjærgaard.
Torsdag formiddag er der 14 dage tilbage og 707.000 kroner er allerede blevet lånt til projektet.
- Jeg må sige, at jeg er overvældet over, hvor hurtigt det går. Jeg havde især regnet med og håbet på støtte fra de lokale, men der er også andre, jeg aldrig har hørt om, der har lånt penge ud. Det er virkelig dejligt.
Målet er i første omgang én million kroner, der dækker indkøb og en mindre istandsættelse af stedet. Men Jakob Kjærgaard håber at indsamle 2,1 million kroner, så der er også er råd til at sætte stedet i stand og lave nyt tag.
- Det er en gammel bygning, så der er nogle ting, der skal ordnes, siger han.
Produktion om vinteren, værtshus om sommeren
Af de 2,1 millioner kroner håber Jakob Kjærgaard også - på den længere bane - at kunne etablere destilleri i bygningerne sammen med værtshuset. Udover at drive Dørken, er Jakob Kjærgaard nemlig også medejer af Anholt Gin.
- I 2017 fik jeg en idé om at kombinere de mange enebær, vi har her på øen, med det fantastisk vand, der er. Og det viste sig, at det sammen giver en helt fantastisk gin, fortæller Jakob Kjærgaard.
Det var samme år, han lejede sig ind i Dørken på havnen for netop at have en scene til sin gin og få den udover disken.
- I dag produceres Anholt Gin i Nordjylland, og det betyder, at vi skal fragte både vand og enebær fra Anholt til Nordjylland. Når ginen så er færdig, skal den tilbage til Anholt. Udover at det er besværligt, er det også både ressourcekrævende og lidt spild af CO2, siger Jakob Kjærgaard.
Derfor giver det ifølge Jakob Kjærgaard god mening på sigt at flytte destilleriet til Anholt, og så har det også den fordel, at det kan skabe lokale arbejdspladser.
- På den måde er det derfor en ren win-win situation, siger Jakob Kjærgaard.
Han understreger, at der stadig skal være værtshus i Dørken.
- Dørken vil altid være Dørken! Jeg forestiller mig, at det er destilleri fra september og i vintermånederne, hvor vi producerer gin, og om sommeren er det kun et værtshus, hvor man så kan de flotte kobberkedler og måske få et indblik i, hvordan gin produceres, siger han.
Ingen risiko for at miste sine penge
Når man låner Anholt Destillery penge, stilles der pant i bygningen. Selvom det ifølge Jakob Kjærgaard er utænkeligt, at forretningen skulle gå dårligt, så er der altså ikke risiko for, at folk mister deres penge.
- I så fald kan jeg sælge bygningen og på den måde betale folk tilbage, så for långiverne er der ingen risiko. Men Dørken er et rigtig populært sted, så jeg tror helt bestemt ikke, at det bliver aktuelt, siger Jakob Kjærgaard.
At folk låner et selskab eller en person penge, i stedet for en klassisk crowdfunding, hvor man typisk giver penge, er en relativ ny måde at tænke på. Men Jakob Kjærgaard finder den en del mere tiltrækkende.
- Jeg synes nemt, der kan gå lidt tiggeri i crowdfunding. Og det beror meget på folks gode vilje. En crowdlending er jo en reel forretning, hvor folk også får noget reelt ud af det, siger han.
At folk også finder modellen reel, er de mange lånte penge et fint bevis på.
- Jeg kan se, at mange af dem, der putter penge i projektet, ikke er rige mænd. Det må betyde, at folk har en form for hjerte med i projektet, siger Jakob Kjærgaard.
Siden han startede projektet for knap to uger siden, er pengene nærmest væltet ind. Derfor tror Jakob Kjærgaard, at projektet nok skal nå i mål.
- Der er stadig 14 dage at løbe på, og det giver mig en forhåbning om, at vi nok skal få indsamlet en masse penge, siger han.