Kommunaldirektør skal undersøges for krænkende adfærd: Borgmester og direktør har flyttet kontor
Gennem flere år har medarbejderne i kommunaldirektør Christian Berthelsens sekretariat oplevet krænkende adfærd fra kommunaldirektøren.
Det fremgår af en rapport og flere påbud fra Arbejdstilsynet, som NorddjursLIV har fået aktindsigt i.
Nu skal det psykiske arbejdsmiljø undersøges, og både borgmesteren og kommunaldirektøren er flyttet ud af deres kontorer og ind i tidligere udvalgslokaler overfor byrådssalen.
Medarbejdere er rystede.
Arbejdstilsynet har mistanke om, at den er helt gal med arbejdsmiljøet i en afdeling på rådhuset i Grenaa og kræver, at kommunen søger hjælp hos et eksternt, uvildigt firma.
Afgørelsen fra Arbejdstilsynet, som NorddjursLIV har fået aktindsigt i, slår fast, at der er mistanke om krænkende adfærd i kommunaldirektørens sekretariat
Arbejdstilsynet var på tilsynsbesøg på rådhuset 5. december, og her fortalte en række medarbejdere i kommunaldirektørens sekretariat om krænkende adfærd gennem flere år.
Der er ikke tale om seksuelle krænkelser fra kommunaldirektørens side, men derimod offentlige skideballer, øjne der ruller rundt i hovedet, overfusninger, irettesættelser, personligt nedværdigende og sårende udtalelser og bagtalelser.
Skidt arbejdsmiljø i flere år
Arbejdstilsynet konstaterer, at det psykiske arbejdsmiljø i sekretariatet, ifølge medarbejderne, har været dårligt i flere år og, at det bliver tiltagende værre.
Uddrag af Arbejdstilsynets afgørelseArbejdstilsynet vurderer, at der er en konkret mistanke om, at der er problemer i det psykiske arbejdsmiljø i kommunaldirektørens sekretariat. Vi har konkret mistanke om, at krænkende handlinger ikke er forebygget tilstrækkeligt.
Flere af hinanden uafhængige kilder, NorddjursLIV har talt med, fortæller, at der i de seneste år er blevet sagt farvel til mellem 12 og 17 kolleger i en afdeling med godt 15 ansatte. Ligesom der har været skiftet afdelingschef hele fem gange i den samme periode.
Arbejdstilsynets konklusion er, at kommunen skal hyre en "autoriseret rådgivningsvirksomhed til at foretage undersøgelsen af arbejdsmiljøforholdene i afdelingen for at afdække, om der er problemer i det psykiske arbejdsmiljø."
Ingenting er blevet meldt ud
Afgørelsen fra arbejdstilsynet blev sendt til kommunen før jul, men der er endnu ikke blevet meldt noget officielt ud om problemerne i sekretariatet. Hverken internt i kommunen eller politisk.
NorddjursLIV erfarer dog, at medlem af økonomiudvalget, Benny Hammer (K), på udvalgets seneste møde, stillede sig undrende overfor, at udvalget ikke var blevet informeret. Efterfølgende bad han borgmester Kasper Bjerregaard (V) om, at økonomiudvalget skulle underrettes hurtigst muligt.
Selv om der ikke er kommet en officiel melding om karakteren af Arbejdstilsynets afgørelse, fortæller ansatte på rådhuset alligevel om synlige forandringer.
Kommunaldirektøren sidder ikke længere på sit kontor i sekretariatet tæt på borgmesteren. Han er, ifølge flere kilder, NorddjursLIV har talt med, rykket ind i et udvalgslokale et andet sted på rådhuset, som midlertidigt er indrettet til kontor.
Medarbejdere er rystede
Ikke nok med det. Flere medarbejdere er rystede over, at også borgmester Kasper Bjerregaard har forladt sit kontor og siden nytår har haft kontor i et udvalgslokale ved siden af sin kommunaldirektør.
En medarbejder giver udtryk for, at det fra medarbejdernes side kan se ud som om, at borgmesteren vælger kommunaldirektørens udsagn frem for medarbejdernes.
Af Arbejdstilsynets afgørelse fremgår det også, at der er meget stor forskel på, hvordan medarbejdere og sekretariatets ledelse oplever situationen.
Ledelse er af en anden opfattelse
Blandt andet tager afdelingschef Jeppe Bødker Thvilum og økonomichef Betina Andersen, som også er arbejdsmiljøleder, igen og igen afstand fra medarbejdernes oplevelser i løbet af Arbejdstilsynets afgørelse.
En ting er de mange problemer med det psykiske arbejdsmiljø, som Arbejdstilsynets afgørelse afdækker.
Noget andet er, hvad det betyder for det faglige arbejde i sekretariatet, at medarbejderne på skift føler sig bange og eller truet eller udstillet for deres manglende evner, hvis de forsøger at stille spørgsmålstegn ved noget af det, kommunaldirektøren siger eller gør.
Sådanne oplevelser giver flere af de medarbejdere, Arbejdstilsynet har talt med, udtryk for. Og det samme gør de medarbejdere, NorddjursLIV har talt med.
Rigtig skidt for arbejdet og demokratiet
Det giver simpelthen dårligere resultater, rådgivning og dårligere faglige input, at medarbejderne hele tiden føler sig i skudlinjen og hver dag skal vurdere: "Om det er en af de dage, hvor man skal dukke sig," som der står i Arbejdstilsynets afgørelse.
Medarbejdere giver overfor NorddjursLIV udtryk for at de frygter dårlige kår for den demokratiske proces, simpelthen fordi, der ligger nogle strenge retningslinjer fra kommunaldirketøren som dikterer en bestemt retning, som ingen har "lyst til at udfordre", fordi det vil betyde en konflikt med den øverste chef, kommunaldirektør Christian Bertelsen.
Den eksterne undersøgelse af arbejdsmiljøet i kommunaldirektørens sekretariat skal være gennemført senest 8. april, lyder et af påbuddene fra Arbejdstilsynet.