Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Klaus Jensen har store drømme for området bag ham. Privatfoto

Klaus har en drøm

For 15 år siden købte Klaus Jensen fra Grenaa rideskolen og den 66.000 kvadratmeter store grund ved Dolmer. Allerede dengang havde han en drøm om at gøre stedet til et attraktivt boligområde med fællesskaber, forskellige boligtyper og grønne områder.

Rideskolen kørte dog så godt, at han ikke nænnede at tage livet af den. Ja, faktisk fik han helt hjerte for stedet, som han, da kommunen trak tilskuddet ud af rideskolen, gjorde alt for at få til at overleve.

Men forgæves. Rideskolen lukkede, og i dag tror Klaus Jensen, at det løb er kørt. Derfor har han genoplivet drømmen. Han drømmer om seniorboliger, familievillaer, studieboliger og en fælles atriumgård, grønne områder, måske en fodboldbane og andre steder, man kan hænge ud. Steder, hvor ung kan møde gammel og omvendt.

Særligt banker hans hjerte for seniorboliger, for han kan ikke forestille sig at blive gammel et sted, hvor han skal sygne hen i et hjørne - og sådan tror han, mange har det.

Klaus Jensen er en gæv mand med mange jern i ilden, og derfor kommer han ikke til selv at stå for projektet. I stedet er grunden sat til salg, og Klaus Jensen håber at finde en ejendomsudvikler med samme visioner som ham selv.

Alt det kan du selvfølgelig læse mere om i nyhedsbrevets første historie.

Hvad har jeg ellers med til dig i dag?

🌴 Du får historien om et fantastisk, storslået projekt ved navn Hjertet af Djursland. På grænsen mellem os og Syddjurs Kommune er de første, indledende tanker om et projekt i milliardklassen nemlig gjort. Et projekt, der skal gøre Djursland førende i turisme. Nysgerrig? Så læs med længere nede.

📰 Du får selvfølgelig også ugens nyhedsoverblik, så du kan tale med om det, der sker.

Har du et tip til en god historie eller noget andet på hjerte? Så husk, at min indbakke altid er åben på emahh@jfmedier.dk.

Hav en helt vidunderlig dag!

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist
Klaus Jensen håber, at en ejendomsudvikler kan se de samme idéer i området, som han selv kan. Foto: Anders Tilsted

Klaus Jensen har store planer for tidligere rideskole-område: Blandede boliger, grønne områder og fællesskaber for alle

For mere end 15 år siden købte entreprenør og iværksætter Klaus Jensen rideskolen ved Dolmer med ønske om at udvikle området og bygge boliger. Dengang gik det dog godt med rideskolen. Der var masser af liv og aktiviteter, og Klaus Jensen nænnede ikke at være den, der tog livet af det.

Efterfølgende har kommunalbestyrelsen blandt andet valgt kun at give tilskud til én rideskole i kommunen, og kombineret med corona og medfølgende nedlukninger har det vist sig umuligt at holde rideskole på stedet. Derfor har Klaus Jensen sat stedet til salg, og han håber at finde en køber, der har samme ønsker som ham selv for området.

Han drømmer om blandede boliger for seniorer, børnefamilier, enlige og studerende. Et sted, hvor der er arealer at være fælles på. Og et sted, hvor der er åbne vidder og grønne områder at hænge ud på.

Klaus Jensen har sat sin 66.000 kvadratmeter store grund ved Dolmer til salg. Han håber, at han kan finde en ejendomsudvikler med samme ambitioner som ham selv: Et område med blandede boliger for ældre og unge, familier og studerende, hvor der er store, grønne områder, åbne vidder og masser af fællesskaber.

For mere end 15 år siden købte Klaus Jensen den tidligere rideskole og en 66.000 kvadratmeter stor grund for foden af Bavnehøj-bakken ved Grenaa. Han havde allerede dengang en drøm om at lave forskellige typer af boliger og bofællesskaber på grunden, og gik i gang med det indledende arbejde.

Hurtigt måtte han dog sande, at rideskolen og det omkringliggende miljø havde stor betydning for byen og alle dem, der brugte faciliteterne.

- Der var virkelig gang i den. Masser af hesteliv, stævner, der var opstaldede heste i boksene og klubliv. En hel masse unge mennesker, børn, familier og ildsjæle, der virkelig brændte for stedet. Det kunne jeg ikke tage livet af, fortæller Klaus Jensen.

Man kunne godt forestille sig, at studerende, børnefamilier og den ældre generation kan bo sammen og på den måde måske få glæde af hinanden i et fællesskab

Klaus Jensen

Hurtigt fik han også hjerte for projektet. Han lejede jord og faciliter til kommunen, der stod for at drive rideklub på stedet.

- Vi snakkede om at udvide og bygge flere haller, for i næsten ti år gik det faktisk rigtig godt, siger Klaus Jensen.

En dag besluttede kommunen sig så for, at man kun ville give tilskud til ét ridesportscenter i Grenaa.

- Det blev Djurslands Rideklub, og det betød, at kommunen trak sig ud af rideskolen i Dolmer, fortæller Klaus Jensen.

Forskellige aktører forsøgte at drive rideklubben videre, men uden held.

- Jeg prøvede forskellige ting, blandt andet at sætte huslejen betragteligt ned. Jeg havde også et ønske om, at det skulle lykkedes, men det gjorde det desværre ikke. Jeg tror ikke, der er basis for en rideskole på stedet mere. Det løb er kørt, siger han.

Ideelt med blandede boliger

De seneste par år har der ikke været rideklub på stedet, og nu vil Klaus Jensen i stedet arbejde videre med sin første plan: Et boligområde på den 66.000 kvadratmeter store grund.

- Vi kan se, der er efterspørgsel på lejeboliger, men der er mangel på dem overalt - også i Grenaa, siger Klaus Jensen.

I mange år var rideskolen et blomstrende foretagende med masser af besøgende og akviteter. Da kommunen besluttede, at man ikke længere ville give tilskud til rideskolen, kombineret med corona, begyndte det at gå ned ad bakke. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Han har derfor sat grunden til salg, og han håber, at en ejendomsudvikler kan se de samme visioner, som han selv har.

- Jeg forestiller mig især, at man kunne bygge en række seniorboliger på grunden. Et sted, hvor der også er fællesgårde og et atrium, rum, hvor man kan mødes og have et fællesskab, siger han.

Selv tror han på, at det også er noget, der ville være interesse for.

- Det tilbud, der findes i kommunalt regi, det er efterhånden så udpenslet. Der er brug for et sted, hvor man kan blive gammel på en ordentlig måde. Det ønsker jeg også for mig selv, når den tid kommer, siger han.

I dag er der heste opstaldet på stedet, og hovedhuset er lejet ud, men der er ikke længere rideklub- og skole som i gamle. Foto: Emma Ahlgreen Haa

I forlængelse af boligerne forestiller Klaus Jensen sig, at der kunne være et friplejehjem.

- Igen er vi tilbage ved, at mange gerne vil betale selv for at få et tilbud, der i deres optik er værdigt. Et sted, hvor der måske er bedre tid og bedre forhold. Min værste skræk er selv at sidde at hænge et eller andet sted i en kran og blive glemt, eller få skiftet ble en gang om dagen, siger han.

Ideelt ville det også være at kombinere området med boliger til eksempelvis studerende eller børnefamilier.

- Man kunne godt forestille sig, at studerende, børnefamilier og den ældre generation kan bo sammen og på den måde måske få glæde af hinanden i et fællesskab. Det er tidligere set andre steder, siger Klaus Jensen.

Fremtiden er op til en kommende køber

Der er i kommuneplanen lagt op til, at man må bygge 170 boliger. Klaus Jensen synes dog det optimale ville være, at der blev bygget mindre end det.

- Der er så naturskønt, så det ville virkelig være ideelt hvis man byggede færre boliger, så man kunne bevare nogle af de store, åbne grønne områder.

I kommuneplanen er der lagt op til, at man kan bygge boliger til både salg og leje. Begge dele er helt fint, for flere har et ønske om at eje selv. Men det er også vigtigt med lejeboliger, slår Klaus Jensen igen fast.

- Jeg tror virkelig, at lejeboliger kan være vejen frem, for flere og flere har ikke - med den stigende rente og generelle krise - lyst til at eje. De vil hellere leje, siger han.

Klaus Jensen ved hvad han snakker om, for han er ejer af Djurs Holding, hvor han udlejer ejendomme. Firmaet råder over 35 lejemål, der især ligger i Grenaa. Derudover ejer han flere steder på Anholt, hvor familien bor i sommerhalvåret. På Anholt er han også havnefoged.

- Min fars familie kommer fra Anholt, og jeg er vokset op i Grenaa, med meget af fritiden brugt på Anholt. Derfor har begge steder en plads i mit hjerte, og det er nok også derfor, det betyder meget for mig eksempelvis at sikre, at der er gode steder at bo i Grenaa i fremtiden, siger Klaus Jensen.

Med den nye Nordre Kattegatvej ledes tung trafik nu nord om Dolmer modsat tidligere, og Klaus Jensen mener det giver favorable forhold for at bygge boliger i området, da lastbiler og lignende nu ikke skal køre tæt på bebyggelsen. Privatfoto

Klaus Jensens idéer og visioner er mange, og i princippet er det op til den kommende køber at bestemme, hvad der skal være på grunden.

- Jeg har med mit firma og alt det, der sker på Anholt, nok at se til, så jeg kommer ikke til at være en del af projektet fremadrettet. Derfor kan jeg i princippet også være ligeglad, men jeg har mange idéer for den her grund, som betyder meget for mig.

Lige nu haster det ikke med at få grunden solgt, og derfor har Klaus Jensen også mulighed for at have hjertet med og måske vente med at sælge, til der er en ejendomsudvikler med samme visioner som ham selv.

Den stiplede linje viser, hvor den 66.000 kvadratmeter store grund ligger. I det røde felt er der i kommuneplanen lagt op til at en dagligvarekæde må bygge en butik. Illustration: Prospekt/Klaus Jensen

Lige nu er der ikke en lokalplan for området, for Klaus Jensen synes en potentiel køber selv skal lave den i samarbejde med kommunen.

- På den måde er det ikke fastlåst, hvad der skal være på grunden, hvis man har helt andre idéer.

Men kommunen er begejstret for idéen om at bygge boliger på grunden, og derfor er Klaus Jensen overbevist om, at de vil være med på meget, bare det falder i tråd med kommunens øvrige værdier.

Man skal nok ikke regne med, at der står færdige boliger til sommer og nok heller ikke til næste år.

- Hvis jeg finder en ejendomsudvikler nu, så kan de nok gå i gang med at bygge om to år. Men jeg tror det er mere realistisk, at vi skal tre til fem år ud i fremtiden. Man behøver jo heller ikke bygge det hele på én gang. Man kan sagtens tage det i etaper, siger Klaus Jensen.

Mathias Meldgaard har gennem det seneste år arbejdet med at gøre en flere end 10 år gammel vision synlig. Foto: Asbjørn With

Djursland skal være førende i hele Norden: Hundredetusindevis af nye overnatninger og helårsattraktioner kan være på vej

I dag får du historien om et enestående projekt, der kan være på vej til Djursland. Et projekt, der skal gøre Djursland førende i turisme. Skabe arbejdspladser, helårsattraktioner og overnatninger.

Syddjurs Kommune har i samarbejde med Norddjurs, Aarhus, VisitAarhus, Dansk Kyst- og Naturturisme, tegnestuen Gustin Landskab og Realdania gjort alt klar til en investering i international skala, der skal tiltrække turister fra hele Norden.

Måske har du læst historien på vores søstermedie, SyddjursLIV, og så kan det være, den tåler en genlæsning. Måske er det første gang, du bliver klogere på, hvad det egentligt er, der er i gære.

God læselyst!

Umiddelbart er det bare et stykke jord, begroet med diverse planter og med et par vandhuller med forskellige former for liv i. Men dykker man ned i området mellem Djurs Sommerland og Lübker Golf & Spa Resort, åbner der sig en verden af ikke bare unik biodiversitet men også et internationalt investeringspotentiale i milliardklassen, der vil kunne gøre Djursland til det største dyr på den nordiske turismesavanne.

Længe før der var noget, der hed Syddjurs eller Norddjurs Kommune, blev de første tanker tænkt til et enormt projekt midt på Djursland.

Dengang under navnet Triangle Area.

Det kan lyde som navnet på en tophemmelig, amerikansk militærbase. Det er det ikke, men projektet har levet stille og under radaren, mens det har udviklet sig skridt for skridt, siden Midtdjurs Kommune satte formål på arealet mellem Djurs Sommerland og Lübker Golf & Spa Resort i slutningen af 00'erne.

- Igennem årene har der været blandet aktivitet. Nogle gange har der været interesse for området, andre gange, for eksempel lige efter finanskrisen, har det ligget helt stille, fortæller udviklingsdirektør Poul Møller, som har arbejdet med Triangle Area i mere end et årti.

Udviklingsdirektør Poul Møller har arbejdet med det store turistprojekt i mere end et årti. Nu ser det ud til, at det måske snart kan blive til virkelighed. Foto: Asbjørn With

For godt halvandet år siden bankede det på døren, og så kom der for alvor gang i arbejdet med at forberede den enorme ambition, der er tænkt på arealet mellem Djurs Sommerland og Lübker Golf & Spa Resort.

- Det er en europæisk aktør, der banker på. Og drøftelserne bliver så konkrete, at vi som kommune for alvor går ind i sagen. Nu skal vi blive skarpe på, hvad det er, vi gerne vil med området, og hvordan vi gør det attraktivt for den europæiske aktør at slå til, fortæller Poul Møller.

Udviklingsdirektøren gik i gang med at samle alle de vigtigste interessenter. Ikke bare på Djursland men også regionalt og nationalt.

Hjertet af Djursland

Projektet hedder ikke længere Triangle Area.

Nu hedder det Hjertet af Djursland, men ambitionerne er stadig at sende Djursland helt i front som den førende turistdestination. Ikke bare i Danmark men i hele Norden.

Hjertet af Djursland

Området mellem Nimtofte, Djurs Sommerland og Lübker Golf & Spa Resort skal være kernen i Hjertet af Djursland.

Hjertet af Djursland skal gøre Djursland til en førende turistdestination. Ikke bare på Djursland men i hele Norden. Og ikke bare i højsæsonen men hele året.

Kommuneplanen for området gør det muligt at bygge overnatningskapacitet og helårsattraktioner.

Der skal bygges feriehuse, lejligheder og hotelværelser nok til, at antallet af overnattende turister i løbet af et år bliver næsten fordoblet i Syddjurs. Fra godt 1,2 millioner overnatninger i 2021 til godt 2 millioner årlige overnatninger, når Hjertet af Djursland er fuldt udbygget.

Hjertet af Djursland forventes at give 300 nye arbejdspladser.

Prisen bliver på langt over en milliard kroner.

Sådan her er projektet beskrevet:

Hovedbygning inklusiv hotel og fælles faciliteter (som fx reception, restauranter, selskabslokaler, sportshal, wellnesscenter, legeland, indendørs badeland og lign.) skal placeres i områdets nordvestlige del.

Max. etageantal; 4 etager for hovedbygning og 2 etager for feriehuse.

Max. højde; 14 m for hovedbygning og 8,5 m for feriehuse.

Max. etagemeter; 50.000 m2 for hovedbygning og 37.000 m2 for feriehuse svarende til ca. 500 feriehuse.

For at hindre spredt bebyggelse i det åbne land skal udviklingen i forbindelse med “Triangle Area” ske efter indefra og ud princippet.

SyddjursLIV, Syddjurs Kommune & den strategiske udviklingsplan

En af dem, der har været en drivende kraft i projektet, er Djurs Sommerlands administrerende direktør Henrik B. Nielsen.

I flere end 10 år har direktør for Djurs Sommerland Henrik B. Nielsen manglet overnatningsmuligheder. Derfor har han været en drivende kraft i at få realiseret Hjertet af Djursland. Foto: Annelene Petersen

- Det handler om at etablere noget mere overnatningskapacitet på Djursland, for det har vi manglet i flere år, konstaterer Henrik B. Nielsen.

Han oplever, at en del turister bliver væk, hvis de ikke kan finde et sted at overnatte.

Alt for få senge til turisterne på Djursland

Der er cirka 10.000 sommerhuse i Syddjurs Kommune, men kun et par tusinde af dem lejes ud. I Norddjurs er billedet nogenlunde det samme.

Vi er nysgerrige på, hvordan det endelige projekt kommer til at se ud

Carl Aage Nielsen, ejer Lübker Golf & Spa Resort

Det skaber enorme flaskehalse i højsæsonen, hvor Djurs Sommerland mister reel omsætning på de manglende overnatningsmuligheder.

- Det er ikke noget nyt, det har vi været opmærksomme på de seneste ti år. Derfor har vi haft en løbende dialog med Syddjurs kommune og potentielle aktører om interessen for at etablere sig i området mellem os og Lübker Golf Resort.

- Hvis vi kan etablere noget mere overnatningskapacitet, kan det både støtte op om udviklingen af vores sommerland, men også skabe en stærkere destination på Djursland, der kan blive i international topklasse, fortæller Henrik B. Nielsen.

Carl Aage Nielsen ejer Danmarks bedste og en af verdens bedste golfbaner med tilhørende resort. Han tror på en stor synergieffekt i forbindelse med Hjertet af Djursland, som kan gavne alle på Djursland. Foto: Asbjørn With

International topklasse er golfbanen allerede hos Lübker Golf & Spa Resort, hvor ejer Carl Aage Nielsen kan glæde sig over, at banen igen er kåret til "Denmark's Best Golf Course 2022" af Organisationen World Golf Awards.

- Vi er hverken initiativtagere eller andet til Hjertet af Djursland, men vi tager vel imod et projekt, der kan styrke Djursland som destination og dermed også styrke aktiviteten hos os, siger Carl Aage Nielsen.

Resortet råder allerede over en lang række huse og lejligheder, som ejerne kan leje ud, når de ikke selv bruger dem. Og der er mulighed for at bygge endnu flere.

- Vi er nysgerrige på, hvordan det endelige projekt kommer til at se ud. Det centrale må være, at der bliver et samspil mellem de forskellige aktører, så vi sammen kan skabe den diversitet i oplevelserne, både indendørs og udendørs, der gør os endnu mere attraktive for turister, siger Carl Aage Nielsen, som også driver en wellness og spa afdeling i sit resort.

Partnerskab lokalt, regionalt og nationalt

Ambitionen om at bringe Djursland op i international topklasse som turistdestination har der været bred enighed om. Både politisk og blandt aktørerne på turismeområdet.

Vi vil gerne være med til at udvikle steder, hvor vi i respekt for landskabet og naturen kan bidrage til at bære et projekt af en vis kaliber

Jacob R. Kirkegaard Larsen, destinationsudviklingsdirektør

Så da den europæiske investor bankede på og viste reel og vedholdende interesse, indgik Syddjurs et partnerskab med Norddjurs- og Aarhus Kommuner, Dansk Kyst- og Naturturisme, VisitAarhus og Realdania med henblik på at samle inspiration og input til arbejdet med en udviklingsplan.

Ligesom der skulle gives nogle bud på, hvordan det sikres at et nyt, kæmpestort byggeprojekt, der vil koste flere milliarder kroner og stå på i det mindste af et årti, bliver bæredygtigt og i pagt med de naturlige og landskabelige herlighedsværdier, området er kendt for.

Dansk Kyst- og Naturturisme agerer reelt som et udviklingsselskab under Erhvervsministeriet og varetager statens, og dermed vores allesammens, interesser i at styrke natur og kyst destinationer.

- Vi vil gerne være med til at udvikle steder, hvor vi i respekt for landskabet og naturen kan bidrage til at bære et projekt af en vis kaliber, fortæller destinationsudviklingsdirektør Jacob R. Kirkegaard Larsen.

For destinationsudviklingschef Jacob R. Kirkegaard Larsen er et partnerskab omkring en udviklingsplan for Hjertet af Djursland helt oplagt for Dansk Kyst & Naturturisme. Foto: Asbjørn With

Med placeringen midt på det smukke Djursland og med kort afstand til et hav af gode badestrande er Hjertet af Djursland et oplagt projekt at bidrage til for Dansk Kyst- og Naturturisme.

- Vi vil gerne være med til at præge forestillingen om, hvad et hotel og et feriehus også kan være, og hvordan det kan placeres i landskabet, siger Jacob R. Kirkegaard Larsen.

I udviklingsplanen giver landskabsarkitekt Mathias Meldgaard et bud på, hvordan de nye feriehuse kunne se ud, så de både bliver bygget bæredygtigt, og tilpasser sig naturen og landskabet. Foto: Asbjørn With

At det yderligere er så stort et projekt, at det tiltrækker udenlandske investorer, gør bare det hele bedre.

- Vi mærker at der er stigende interesse for Danmark fra udenlandske investorer på turisme- og overnatningsområdet. Det betyder også en adgang til nogle andre målgrupper, end dem vi allerede tiltrækker til gavn for alle, konstaterer Jacob R. Kirkegaard Larsen.

En styrkelse af hele regionen

For direktør i VisitAarhus, Pia Lange Christensen, er det helt oplagt at være med i arbejdet med en udviklingsplan for Hjertet af Djursland.

Som direktør i VisitAarhus forventer Pia Lange Christensen at Hjertet af Djursland vil gøre Djursland til en destination i international topklasse, som vil trække nye turister og målgrupper - ikke bare til Djursland men til hele regionen. Foto: Axel Schütt

- Et projekt af den størrelse vil gøre Djursland til en turistdestination og en turistattraktion i verdensklasse. Det vil smitte af på hele regionen. Både på de øvrige turistattraktioner på Djursland men også på detailhandlen i Aarhus, siger Pia Lange Christensen.

Hjertet af Djursland skal fortælle videre

Opgaven med at lave udviklingsplanen for det videre arbejde med Hjertet af Djursland blev lagt i hænderne på tegnestuen Gustin Landskab og landskabsarkitekt Mathias Meldgaard.

Området skal være kernen i en fortælling, der vender ud mod resten af verden, så projektet ikke lukker sig om sig selv, men åbner sig mod omgivelserne

Mathias Meldgaard

Gennem det seneste år har han arbejdet i samarbejde med et team af rådgivere som Sweco og kvisgaard+HIRD arbejdet med den udviklingsplan, der blev afleveret til kommunalbestyrelsen og partnerskabet tidligere på året.

- Opgaven var at lave nogle pejlemærker for projektet og så komme med nogle konkrete anbefalinger til det videre arbejde. Og så har vi arbejdet med forskellige skalatrin i bestræbelserne på at synliggøre de positive effekter, der kan komme ud af et så stort projekt i forhold til naturudvikling, turismeudvikling, dyreliv, landskaber og så videre, fortæller Mathias Meldgaard.

Mathias Meldgaard har været med til at lave udviklingsplanen for Hjertet af Djursland. Han er landskabsarkitekt på tegnestuen Gustin Landskab. Foto: Asbjørn With

Området mellem Lübker Golf & Spa Resort og Djurs Sommerland ligger lige syd for kommunegrænsen. Landskabet er ligeglad med kommunegrænser og derfor deler de to kommuner lige her det store istidslandskab med de dramatiske bakker ned mod Kolindsund og Nimtofte.

- Nimtofte å deler sig i to og indkapsler området som en skål mod syd som afgrænser området, forklarer Mathias Meldgaard.

- Det er netop naturen, der er områdets grundfortælling, og derfor er det vigtigt, at et projekt her understøtter den fortælling og fortæller videre på historien om landskabet og naturen. Det betyder også, at byggeriet skal forholde sig til naturen og landskabet på en måde, hvor projektet forbedre de naturværdier, området er kendt for, mener Mathias Meldgaard.

Projektet skal forbedre naturens vilkår

I det område, der måske meget snart bliver til det mest omfattende anlægsprojekt på Djursland nogensinde, er der en række fredede dyre- og plantearter. Padder og firben indikerer, ifølge Mathias Meldgaard og de biologer, han har allieret sig med i arbejdet, at der er noget natur, som virkelig fungerer godt.

Udviklingsplanen udpeger nogle retningslinjer for Hjertet af Djursland, der handler om natur, landskab, bæredygtighed, åbenhed og forbindelser til resten af verden. Foto: Asbjørn With

Derfor er noget af det første, at der skal etableres grønne korridorer imellem de unikke steder i området og så skal byggeriet planlægges rundt om dem på en måde, så der skabes bedre vilkår, end der allerede er.

- Derudover skal byggeriet være bæredygtigt og sætte standard for fremtiden i stedet for at kigge bagud. Når du kommer, skal du opleve, at det er en af de oplevelser, der er investeret i.

- Området skal være kernen i en fortælling, der vender ud mod resten af verden, så projektet ikke lukker sig om sig selv, men åbner sig mod omgivelserne, fortæller Mathias Meldgaard.

Hjertet af Djursland kan nemt blive den største anlægsinvestering på Djursland nogensinde. Foto: Asbjørn With

Derfor giver udviklingsplanen også bud på, hvordan Hjertet af Djursland kan kobles sammen både internt men især også eksternt, så det kan blive et åbent kraftcenter for Djursland som turistdestination.

- Nu har vi afleveret vores, og det kan kommunens planlæggere så arbejde videre med, siger Mathias Meldgaard.

Alt er tæt på klappet og klart

Med partnerskabet og udarbejdelsen af en udviklingsplan og forvaltningens interne arbejde i kommunen er stort set alle sejl sat til.

- Vores opgave er at give politikerne det bedst mulige beslutningsgrundlag, siger udviklingsdirektør Poul Møller.

Det er længe siden, han sad alene med de indledende øvelser, og i dag er chefkonsulent Henrik Elmer Kristensen også med i arbejdet med at få alle ender til at nå sammen.

Chefkonsulent Henrik Elmer Kristensen har også en del af opgaven med at skabe det bedst mulige beslutningsgrundlag for politikerne i byrådet. Foto: Asbjørn With

- Det er et stort projekt af den slags, der får impact i hele regionen, konstaterer Henrik Elmer Kristensen.

Ved siden af arbejdet med selve planlægningen og forarbejdet til en egentlig lokalplan for området har kommunen allerede brugt et større tocifret millionbeløb på at styrke infrastrukturen til og fra området.

Til glæde for de mange, der blandt andet skal besøge Djurs Sommerland i den kommende sommer, men også som forberedelse til den ekstra trafik, en realisering af næsten en million ekstra overnatninger om året kommer til at betyde.

Lagt til rette og klar, parat - byg

Med udarbejdelse af udviklingsplanen er alt nu klar til at lave udbud. Den politiske godkendelse af planen betyder også, at forvaltningen kan bruge planen aktivt i dialogen med den interesserede, europæiske aktør.

Og politisk er det håb om, at det kan blive rigtig godt. Både for Syddjurs, for hele Djursland og for alle de aktører på turismeområdet, der hvert år bidrager til en stor del af de indtægter, der får hjulene til at kører rundt.

- Med Djurs Sommerland i spidsen tiltrækker området sig en stor del af de turister, som hele Djursland får glæde af i højsæsonen, Det næste naturlige skridt er, at vi udnytter potentialet for at udvikle området videre endnu. Med den nye udviklingsplan er der lavet et stærkt bud på, hvordan området kan udvikles til et samlet kraftcenter for helårsturisme, sagde Syddjurs Kommunes borgmester Michael Stegger Jensen (S) i pressemeddelelsen, da kommunen officielt meldte den nye udviklingsplan ud.

- Samtidig er det en plan, som sætter rammerne for, hvordan området kan udvikle sig bæredygtigt, så der både er i balance med området og de naturmæssige værdiger, fortsatte han.

Tilbage er der bare at vente og krydse fingre for, at den store, europæiske aktør viser sit ansigt og har mod på at investere et milliardbeløb i Hjertet af Djursland.

Et nyt ishus og muligvis også en fiskemand er på vej til Fjellerup i den bygning, der tidligere husede Prebens Fisk. Foto: Anders Tilsted

Landbrugsmesse vender ikke tilbage i 2023. Endnu et ishus på vej til Fjellerup. Påbud efter fund af giftstoffer i fysiklokale efterkommet

Her får du ugens nyhedsoverblik fra Norddjurs.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Landbrugsmesse vender ikke tilbage i 2023 - men satser på stærkt comeback næste år

Der bliver ikke nogen landsbrugsmesse ved Gl. Estrup i år. Arkivfoto: Mathias Fredslund Hansen

Der bliver ingen landbrugsmesse på markerne ved Gl. Estrup til sommer.

Det skriver TV2 Østjylland.

Landbrugsmessen har været igennem en turbulent tid. Efter en landbrugsmesse sidste år, hvor der var mangel på frivillige, og folk klagede over lange køer, og et underskud på 60.000 kroner, havde den daværende bestyrelse trukket sig og kun efterladt Anne Bjerrekær - der som direktør for Det Grønne Museum er selvskrevet i bestyrelsen - tilbage.

Derfor var det altafgørende, at der kom en ny bestyrelse. Den del faldt heldigvis på plads i januar, men bestyrelsen var ikke sikker på, at man kunne nå at arrangere en landbrugsmesse på et halvt år.

Det står nu klart, at det kan man ikke.

- Jeg er selvfølgelig skuffet, men vi synes, vi har taget den rigtige beslutning, siger Karen Rasmussen, formand for bestyrelsen, til TV2 Østjylland.

I stedet vil man nu fokusere på at lave en rigtig god landsbrugsmesse til næste år. Desuden vil bestyrelsen også arbejde med en langsigtet plan.

- Hvis der skal være landbrugsmesse om ti år, hvordan gør vi så det? Vi skal have en langsigtet plan og tænke os godt om, siger Karen Rasmussen.

Næste landbrugsmesse på Gl. Estrup bliver 25. og 26. maj 2024.

Fiskemand og endnu et ishus på vej til Fjellerup

Bygningen ved Fjellerup, der tidligere husede Prebens Fisk, er ved at få ny træbeklædning. Senere skal den have nyt tag, og i løbet af sommeren åbner der forhåbentligt både en isbutik og en fiskebutik. Foto: Anders Tilsted

Et nyt ishus og en fiskemand er på vej til Fjellerup i den bygning, der tidligere husede Prebens Fisk.

Det skriver Randers Amtsavis.

Sidste år besluttede Preben Gorecki, der drev Prebens Fisk sammen med sin hustru, at gå på pension.

Han solgte bygningen til Rudolph Von Platen-Hallermund, der blandt andet ejer Feriecenter Øster Hurup og Vaffelhuset Øster Hurup, og han har store planer for bygningen.

I den ene del bliver der fiskebutik, som tidligere, og i den anden del af bygningen kommer der isbutik. En måske modig beslutning, når nu ishuset får placering stort set overfor Fjellerup Vaffelbageri.

- Men vi har et helt andet koncept. Vi er helt vildt nørdede og producerer vores is selv, og vi ser os ikke som en konkurrent til Vaffelbageriet, siger Rudolph Von Platen-Hallermund til Randers Amtsavis.

I øjeblikket er bygningen ved at gennemgå en større renovering, der blandt andet indebærer ny træbeklædning og et nyt tag.

Fiskeforretningen er ikke helt på plads endnu, men ifølge Randers Amtsavis har Rudolph Von Platen-Hallermund kontakt med nogle søde mennesker, der gerne vil åbne en fiskebutik.

- Det er ikke endeligt på plads endnu, men jeg tror helt bestemt, at det bliver til noget, siger han til Randers Amtsavis.

Rudolph Von Platen-Hallermund har i øvrigt også planer om på sigt at forpagte isbutikken til andre aktører, der skal stå for den daglige drift.

Strakspåbud til folkeskole efterkommet: Arbejdstilsynet fandt giftstoffer i skab i fysiklokale

Arbejdstilsynet fandt i januar ammoniumdichromat og kaliumdichromat i et skab i et fysiklokale på Søren Kanne-skolen. Det gav skolen et strakspåbud, som de hurtigt efterkom. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Søren Kanne-skolen i Grenaa fik i januar en rød smiley og et strakspåbud, efter et tilsynsbesøg.

Det skriver TV2 Østjylland, der har fået aktindsigt i en afgørelse fra Arbejdstilsynet.

Skolen fik den røde smiley, fordi der blev fundet ammoniumdichromat og kaliumdichromat i et skab i skolens fysiklokale.

De to stoffer er faremærket, fordi de kan være brandnærende og ætsende. Desuden anses de for at være kræftfremkaldende og til alvorlig sundhedsfare.

Til TV2 Østjylland fortæller skoleleder Jacob Hørlyk at stofferne har været på skolen i mange år, og at en lærer har købt det for nogle år siden, før det var alvorligt.

- De har været brugt til nogle lærerforsøg, siger han til TV2 Østjylland.

Skolen har efterkommet strakspåbuddet, og smidt stofferne ud. Arbejdstilsynet har senere været tilbage og godkendt, at påbuddet er efterkommet.