Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

I Grenaa inviterede fabrikschef Jørgen O.M. Laursen på et besøg, så både vi og I forhåbentligt kan blive klogere på, hvad Terma laver. Foto: Mette Marie Birch Breuning

På besøg bag de tykke mure

Jeg tror ikke, der er mange, der er kørt gennem Grenaa på et tidspunkt i deres liv, og ikke har bemærket den store, grå bygning med ordene Terma vende ud mod Århusvej. Jeg tror heller ikke, de har kunne undgå at tænke, hvad i alverden der foregår derinde bagved.

Jeg kan godt forstå tanken. For man mødes af store mure, pigtrådshegn og overvågningskameraer. Ikke ligefrem et miljø, der signalerer, at man er velkommen.

Det er man i og for sig heller ikke, for bag murerne gemmer sig et væld af ting, man helst ikke indvier omverdenen i. Elektronik. Software. Komponenter til F35-fly. Oplysninger. Hemmeligheder. Alt sammen noget, der handler om ikke bare vores lands men også andre landes sikkerhed.

I sidste uge fik jeg sammen med en god kollega fra LystrupLIV lov til at komme på besøg i det forjættede land. Det føles helt højtideligt at blive lukket ind. At få lov til at få adgang til en verden, ikke ret mange har set før.

For hvem har egentligt styr på, hvad der foregår bag de tykke mure i både Grenaa og Lystrup? Vores påstand var, at det er der ikke mange, der har.

Sådan ønsker Terma egentligt ikke, at det er. Efter mange år, hvor man har været lukket om sig selv, har man nu et ønske om at åbne mere op. Invitere flere indenfor. Til en vis grænse forstås, for der er som skrevet meget, man ikke kan indvie omverden i.

Efter besøget blev jeg lidt klogere, og det håber jeg også, du bliver, når du har læst artiklen.

Hvad har jeg ellers med til dig i dag?

🦖 Der er penge på vej til Sangstrup Klint, som fossilentusiast Michael Lykke-Bertelsen længe har håbet på. Han ønsker nemlig at formidle glæden videre til andre, og det bliver der nu mulighed for. Hvordan kan du læse om i artiklen, som du finder længere nede.

📰 Du får selvfølgelig også ugens nyhedsoverblik, så du kan blive klogere på noget af det, der er sket, siden NorddjursLIV sidst landede i din indbakke.

Det var ordene. Rigtig god læselyst og tak, fordi du læser med.

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist
Henriette er en af de medarbejdere, der på Terma i Grenaa med nærmest kirurgisk præcision sætter de fiberarmerede plastplader sammen til det, der på sigt ender med at blive til færdige kompositplader, der bruges som dele til et F35-fly. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Kom med indenfor hos Terma, der laver radarer, rumudstyr og dele til F35-fly: Det handler om hårfin præcision og pinlig renlighed

Det kan være svært at forestille sig, hvad de laver på Terma, når man står foran de tykke mure på Århusvej i Grenaa. Hegn og gitterporte omslutter grunden, og du skal også passere flere overvågningskameraer. Her slipper ingen uset ind.

I Grenaa er godt 550 medarbejdere beskæftiget, og sammen med omkring 750 ansatte i Lystrup bliver der blandt andet produceret komponenter til F35-kampfly, radarovervågning til havne og lufthavne, og selvbeskyttelsessystemer som kan aflede missiler og andre angreb.

Præcision og sikkerhed er to af nøgleordene for den danske forsvarsvirksomhed, som lige nu arbejder hårdt for at levere produkter til de 3.300 bestilte F35-fly. Med en præcision ned til en sjettedel af et hårstrå.

NorddjursLIV og LystrupLIV har været på besøg på virksomhedens fabrikker i Lystrup og Grenaa, og du kan komme med indenfor et sted, hvor man ellers ikke lukker mange ind.

Terma i Grenaa beskæftiger omkring 550 medarbejdere, men også på fabrikken i Lystrup bliver der knoklet for at producere komponenter til F35-kampfly, radarer, overvågningssystemer og rumteknologi. LystrupLIV og NorddjursLIV har været på besøg hos den danske forsvarsvirksomhed.

Det er ikke så let at komme indenfor hos Terma i Lystrup. Grunden er omkranset af store jernhegn og porte, døren til receptionen er som udgangspunkt låst, og har man ikke en forudgående aftale, er det ikke sikkert, at man bliver lukket ind.

I Lystrup beskæftiger virksomheden omkring 750 ansatte, mens der på fabrikken i Grenaa er ansat cirka 550. Derudover er der afdelinger i både Søborg og udlandet.

- Vi laver radarsystemer, overvågningssystemer, space-udstyr og selvbeskyttelse. Ligesom på fabrikken i Grenaa deltager vi i Lystrup også i udviklingen af fremtidens F35-kampfly. Vi laver noget rasende kompliceret teknik til dem, siger Steen Jepsen, director of manufacturing engineering, da han viser rundt på fabrikken i Lystrup.

Hvis vi finder noget, nytter det ikke, at vi skal overveje, om det rent faktisk er liv på Mars, eller om det er resterne fra Anne-Maries madpakke

Steen Jepsen, director of manufacturing engineering

LystrupLIV og NorddjursLIV er blevet inviteret indenfor hos Terma i både Grenaa og Lystrup.

Den danske forsvarsvirksomhed beskæftiger i omegnen af 1.800 medarbejdere på verdensplan, og hovedsædet ligger på Hovmarken i Lystrup. Det seneste skud på stammen er produktionen af komponenter til de nye F35-fly.

Det vender vi tilbage til.

Satellitter på Mars

Udefra virker Termas lokaler i Lystrup relativt moderne, men bagved gemmer sig et stort produktionsområde bestående af lagerhaller af ældre dato. Området er delt op i et ’space-område’ og et radar- og selvbeskyttelsesområde.

I førstnævnte bliver der blandt andet produceret strømforsyninger til satellitter.

- Når vi laver dem, er det ekstremt vigtigt, at det sker i et helt rent lokale. Forestil dig, at vi er med på en mission til Mars for at se, om der er liv deroppe. Hvis vi finder noget, nytter det ikke, at vi skal overveje, om det rent faktisk er liv på Mars, eller om det er resterne fra Anne-Maries madpakke, siger Steen Jepsen.

På Termas fabrik i Lystrup bliver der blandt andet produceret radarsystemer, strømforsyninger til satellitter og selvbeskyttelsesteknologi til kampfly og fregatter. Foto: Per Bille

Produktionen af de komplekse strømforsyninger sker derfor i et isoleret rum, hvor medarbejderne går med hårnet, luftfugtigheden tjekkes jævnligt, og produkterne sendes ud gennem sluser.

- Det er ikke så nemt at sende en servicemand ud i rummet, hvis der sidder et hår eller noget skidt i produktet. Så når vi laver space-udstyr, foregår det i et helt rent rum, som er beskyttet, siger Steen Jepsen.

Men det er ikke rum-udstyret, der udgør den største del af Termas produktion. Det gør derimod radarerne.

Overvågning af Manhattan

Imellem Termas produktionshaller tårner sig store antenner op. De kan ses fra de omkringliggende veje og bruges til testning af Termas færdigproducerede radarer, som bliver solgt i hele verden.

Radarerne benyttes blandt andet af alle de store lufthavne i Europa til at overvåge og monitorere trafikken på landingsbanerne.

- Det er vores største forretningsområde, og vi har en meget stor markedsandel på radarer. De bruges også til kystovervågning. Alle danske farvande er overvåget af radarer, og de bruges i hele verden for at beskytte nationalgrænser. Efter den 9. september 2001 er der blevet opsat 13 Terma radarstationer rundt om Manhattan, siger Steen Jepsen.

Terma blev oprindeligt oprettet i 1944 af Orla og Svend Aage Jørgensen. Dengang fremstillede virksomheden termometre og manometre, men allerede i 1950’erne begyndte Terma at producere radarudstyr. Primært med forsvaret og den danske stat som kunder.

Steen Jepsen, director of manufacturing engineering, ses her med Sara Westphal Emborg Neergaard, der er kommunikationsdirektør i Terma. Foto: Mette Marie Birch Breuning

I dag udgør Danmark kun omkring fem procent af Termas omsætning. Det største marked er USA og en række europæiske lande.

- Det er Udenrigsministeriet og Erhvervsstyrelsen, som giver eksporttilladelser. Det er som udgangspunkt ren politik, hvem der kan og ikke kan modtage vores produkter, siger Sara Neergaard, kommunikationschef i Terma.

Spidsen af en jetjager

Siden begyndelsen er mængden af produkter hos Terma kun steget. I dag laver virksomheden også selvbeskyttelsesteknologi til kampfly og fregatter. Det skal sikre piloterne og mandskabet ved at aflede og forvirre eventuelle angreb.

- Hvis der for eksempel er et missilangreb på vej mod et kampfly, har vi lavet noget teknologi, som kan forvirre det. Hvis det er et varmesøgende missil, som søger mod flyets motor, så har vi lavet noget teknologi, som sikrer, at flyet dispenserer nogle magnesiumkugler, som missilet vil søge mod i stedet for, forklarer Steen Jepsen.

Om Terma

Terma blev oprettet af Orla og Svend Aage Jørgensen i 1944. Dengang fremstillede virksomheden termometre og manometre, men allerede i 1950’erne begyndte Terma at producere radarudstyr.

Hovedsædet er i Lystrup, men i Danmark har Terma også kontorer i Grenaa og Søborg.

Termas samlede indtægt i 2021/22 var på 2.195 millioner kroner.

54 procent af produktionen er til luftfart, 13 procent til rumfart, 26 procent til overvågnings- og missionssystemer og 7 procent til support og service.

33 procent af indkomsten ligger i Europa, herunder Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig. 53 procent i Nord- og Centralamerika, fem procent i Mellemøsten og Nordafrika og ni procent i Asien og Stillehavet. Den sidste procent ligger i resten af verden.

I forbindelse med F35-programmet bliver der produceret en stor andel teknik til flyene fra fabrikken i Lystrup. Den del udgør omkring 20 procent af produktionen i Lystrup.

- Vi leverer nogle ting til radaren, som sidder ude i spidsen af flyet. Så når folk spørger, hvad spidsen af en jetjager koster, så ved vi det faktisk godt, siger Steen Jepsen.

Én procent af flyets værdi

På Termas fabrik i Grenaa arbejder medarbejderne stort set hele døgnet i skiftehold. Mange er beskæftiget med det, der er fabrikkens hovedfokus, nemlig komponenter til F35-flyene.

I alt står Terma for 84 forskellige komponenter, der sendes til tre samlefabrikker i Texas, Italien og Japan. Her er det firmaet Lockheed Martin, der er hovedentreprenør og producerer de endelige fly.

- Vi leverer det, der svarer til én procent af flyets værdi til hvert F35-fly, siger Jørgen O. M. Laursen, der er fabrikschef på Terma i Grenaa.

Bygningerne, der i dag huser Terma i Grenaa, var i tidernes morgen Per Udsen Maskinfabrik. Fabrikken sikrede sig i 1969 de første ordrer til flyindustrien. Det var kompensationsordrer, der fulgte med Danmarks køb af 46 Draken-kampfly hos Saab i Sverige. Terma overtog aktiviteterne 30 år senere, og har siden blandt andet fortsat produceret dele til flytrafikken. Foto: Emma Ahlgreen Haa

F35-programmet er et af verdenshistoriens største industriprojekter med en anslået værdi på over 1.000 milliarder dollars. Danmark koblede sig på projektet i 2002, og allerede her fik danske virksomheder mulighed for at bidrage til udviklingen. Det var dog først i 2018, at Folketinget besluttede sig for et endeligt indkøb af flyet til det danske forsvar.

Ved Terma har man forberedt sig siden 1999. Her begyndte de indledende samtaler om virksomhedens mulige involvering i projektet.

Ingen fly til Rusland og Kina

I 2006 blev den første kontrakt mellem Terma og den amerikanske forsvarskoncern Northrop Grumman Corporation – som samler selve flykroppen – skrevet under, og i 2012 blev der indgået en langtidsaftale om produktion af flydele.

- Man satser lidt undervejs, for vi satte al vores lid til, at det blev netop F35-flyet, man ville satse på. Derfor omlagde vi vores produktion til det og specialiserede os. Vi lagde 600 millioner kroner i at omstille produktionen, og det gjorde vi mange år før, man besluttede sig for, at F35 skulle være det fremtidige fly i Danmarks forsvar, siger Jørgen O. M. Laursen.

I Grenaa laver Terma blandt andet komponenter til de såkaldte "gun pods", der skal sidde på F35-flyene og kan holde kanoner. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Inden da havde man dog indgået aftale om at være en del af F35-programmet, der lyder på i alt 3.300 fly. USA er aftager på cirka 2.000 af flyene, og derudover ryger en stor del af de resterende fly til Canada, Korea og Tyskland.

- Det er Lockheed Martin, der suverænt styrer, hvor de færdige fly ryger hen. Og de kommer selvfølgelig ikke til lande som Rusland eller Kina, siger fabrikschef Jørgen O. M. Laursen.

Terma i Grenaa laver blandt andre de ydre komposit-skins, der sidder på flyet, en række metaldele og et såkaldt pylon, der sidder under flyet og kan holde missiler. Kompositdelene er et slags beskyttelsesskjold, som er både lettere og mere modstandsdygtigt end stål.

En sjettedel af et hårstrå

En vel nok meget udbredt misforståelse er, at Terma er en våbenvirksomhed, der producerer netop våben og bidrager til krige rundt omkring i verden. Det er en ærgerlig misforståelse, mener Jørgen O. M Laursen:

- Vi har ikke noget med krudt og kugler at gøre. Det producerer vi slet ikke. Vi ser i højere grad os selv som en teknologivirksomhed eller en forsvarsvirksomhed, for vi arbejder i højere grad for, at vores soldater kan komme sikkert hjem.

Fabrikschef i Grenaa, Jørgen O.M. Laursen, ved godt, at Terma har ry for at være et lukket sted. - Det er heller ikke alt, vi kan fortælle om, men vi vil gerne være mere åbne end hidtil, siger han. Foto: Mette Marie Birch Breuning

I Grenaa er godt 560 medarbejdere beskæftiget i de forskellige afdelinger. Nogle arbejder med at sætte kompositplader sammen, der senere skal blive til komponenter til flyene.

Andre maler dem, borer huller til senere montering, svejser og kvalitetssikrer. Hver mand har sin plads og sin opgave.

- Det er en ekstremt følsom proces, hvor alt skal passe. Der må være en fejlmargin på tre my, altså en sjettedel af et hårstrå. Det betyder, at vi altid skal sikre os, at hver proces foregår efter bogen. Sker der fejl, så vi må kassere en kompositdel, koster det os rigtig mange penge, siger fabrikschef Jørgen O. M. Laursen.

Ultralydsscanning og kontroltjek

Heldigvis sker det sjældent, at en kompositdel må kasseres, da der kontroltjekkes flere gange ved hvert step i processen. I en hal står en medarbejder og ultralydsscanner hver del for at se, om der skulle gemme sig et glemt stykke plastik eller andet, der gør, at den ikke kan bruges.

- Mange tror, at hvis man er en del af F35-programmet, så er man det for evigt. Det er man bestemt ikke. Der er benhård konkurrence, og der skal præsteres, leveres til tiden og til den rigtige kvalitet og pris. Det skal hele tiden blive billigere, siger Jørgen O. M. Laursen.

Er der noget af det, I laver, som I er de eneste, der laver?

- Det må jeg ikke svare på.

I Grenaa er der flere end 500 medarbejdere, fordelt på forskellige poster. Nogle er faglærte, andre er ikke. Langt størstedelen kommer fra Djursland, mens andre kører fra Randers eller Aarhus. I alt genererer Terma og deres ansatte 76 millioner kroner om året i skat til kommunekassen. Foto: Mette Marie Birch Breuning

I en anden hal er en række medarbejdere beskæftiget med første step i processen. Med nærmest kirurgisk præcision sætter de fiberarmerede plastplader sammen til det, der på sigt ender med at blive til de færdige kompositplader.

- Mange medarbejderne her er ufaglærte. De får fire måneders oplæring ved os, og så er de klar, fortæller Jørgen O. M. Laursen.

Ellers arbejder der en god blanding af både faglærte og ufaglærte medarbejdere på Terma, hvor opgaverne spænder bredt.

Fire meter beton i jorden

Nogle af processerne har fabrikken maskiner til, andet foregår i hånden.

- Det handler om, at der simpelthen er noget af det, vi ikke kan gøre ordentligt på maskiner, fordi der er så høje kvalitetskrav. Maskinerne kan ikke klare de lave tolerancer, siger Jørgen O. M. Laursen.

Foto: Mette Marie Birch Breuning

I en hal står kæmpestore, avancerede fræsemaskiner, der udfører en del af arbejdet på de næsten færdige kompositplader. Rundt om hver maskine er der fire meter ned i jorden støbt både beton og en tyk gummiliste, der skal beskytte maskinen mod rystelser fra Århusvej på den anden side af fabrikken.

- Det siger noget om, hvor præcist det skal være. Selv en lillebitte rystelse kan være nok til, at maskinen fræser skævt, og så kan vi ikke bruge kompositpladen, siger Jørgen O. M. Laursen.

Hullerne i kompositpanelerne, der skal sidde på kampflyene, bliver boret i hånden for at sikre den nøjagtige præcision. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Man kunne måske forestille sig, at Terma som forsvarsvirksomhed blev påvirket af krigen i Ukraine og landenes øgede forsvarsbudgetter. Men på nuværende tidspunkt er det ikke noget, de mærker.

- Som udgangspunkt sender vi ikke noget til Ukraine på nuværende tidspunkt. Men i forlængelse af lanceringen af den nye Ukrainefond tænker vi selvfølgelig også ind i, hvordan vi kan bidrage. Det kan for eksempel være radarer, der kan hjælpe med beskyttelse af kritisk infrastruktur, siger kommunikationschef Sara Neergaard og fortsætter:

- Det er selvfølgelig også affødt af krigen, at Danmark skal bruge langt flere penge på forsvar, end vi har gjort i mange år. Derfor bruger vi enormt meget tid på, hvordan vi kan bidrage til ”den danske kunde”, altså det danske forsvar, siger kommunikationschef Sara Neergaard.

Vagtbeskyttelse

Terma har netop indgået en aftale med forsvaret om et nyt luftværn, hvor virksomheden skal være totalleverandør.

- Vi fornemmer, at der sker nye ting, men man kan ikke sige, at vi tjener så og så meget mere i år eller næste år. Det er meget langsigtede aftaler, siger hun.

- Vi laver ting, som har en høj værdi for andre nationer, så derfor skal vi passe på, siger Steen Jepsen i Lystrup om årsagen til de tykke mure og store hegn. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Og netop de mange aftaler med forskellige lande betyder også, at Terma kan fremstå lukket om sig selv. For eksempel med de mange gitre, sikkerhedskort og vagtpersonale. Det er alt sammen et led i at beskytte informationer og virksomhedens egen industrielle sikkerhed.

- Der er selvfølgelig nogle beboere, som tænker: Foregår der noget farligt derovre? Det er ikke sådan, at vi har krudt og kugler, men vi passer på vores ting, og vi laver ting, som har en høj værdi for andre nationer, så derfor skal vi passe på, siger Steen Jepsen i Lystrup.

Samme melding lyder i Grenaa, hvor man ligeledes mødes af tykke mure, ståltrådshegn og et vagtværn om natten.

- Det skal ikke være nemt at komme ind, for vi har enormt mange ting bag murerne, som vi skal passe på. Som udefrakommende kan jeg godt forstå, det ser voldsomt ud, men der sker ikke noget herinde, som er farligt. Det handler simpelthen bare om at passe på blandt andet vores udstyr, og alt den information, vi har liggende, siger fabrikschef i Grenaa, Jørgen O. M. Laursen.

Foto: Mette Marie Birch Breuning
Michael Lykke-Bertelsen er bidt af en entusiastisk fossiljæger. Han elsker det og håber, at han en dag kan leve af at formidle sin begejstring. Foto: Asbjørn With

Penge på vej til Michael Bertelsens fossildrøm ved Sangstrup Klint: - Jeg kan ikke vente, så jeg åbner Geocenter Grenaa i kælderen til juli

I oktober 2022 skrev Michael Lykke-Bertelsen til NorddjursLIV og spurgte, hvorfor der ikke er et fossilmuseum ved Sangstrup Klint. Et museum, som kan formidle historien, geologien og magien, og som kan skabe en ekstra rigtig god grund til at besøge Djurslands nordkyst.

Formanden for kultur- og fritidsudvalget, Allan Gjersbøl Jørgensen (S), kaldte ideen om formidling af det helt unikke Sangstrup Klint for "et fantastisk eksempel på nytænkning i en tid, hvor der ikke er mange overskudskroner til kultur i kommunekassen."

Faktisk er ideen så god, at udvalget nu har afsat penge til formidling ved Sangstrup Klint. Et museum bliver det ikke til på grund af problemerne med at bygge tæt på kysten, men på et møde i foråret skal mulighederne for at formidle i Michael Lykke-Bertelsens ånd drøftes og besluttes.

Det begyndte som en tanke om at dele sin begejstring for fossiler i hovedet på Michael Lykke-Bertelsen. Med NorddjursLIVs mellemkomst blev ideen om et fossilmuseum præsenteret for kultur- og fritidsudvalget, og formanden kaldte ideen om formidling af det helt unikke Sangstrup Klint for nytænkende. Nu bliver drømmen delvist en realitet. I mellemtiden er Michael Lykke-Bertelsen blevet museumsdirektør på Geocenter Grenaa - i sin egen kælder.

Kultur- og fritidsudvalget har sat penge af til at gøre en af Michael Bertelsens mange drømme til virkelighed.

- Vi har sat penge af til en formidling af Sangstrup Klint. Det vil blive tiltag, som kan skabe en større værdi både for fossilentusiaster men også for alle andre og de mange turister, som besøger dette unikke sted, siger Allan Gjersbøl Jørgensen (S), der er formand for kultur- og fritidsudvalget

Sidste år skrev Michael Lykke-Bertelsen til NorddjursLIV og spurgte, hvorfor der ikke er fossilmuseum ved Sangstrup Klint.

Michael Lykke-Bertelsen er ivrig fossilsamler og drømmer om et fossilmuseum ved Sangstrup Klint.

- Jeg drømmer om, at der bliver skabt et fossilmuseum, hvor folk kan få viden om landskabet, historien og hvad man kan finde. Et sted, hvor man også kan leje en fossilhammer, et par handsker og et par briller og gå på opdagelse. Og et sted, hvor man kan komme tilbage med det, man har fundet og få lidt historie om fundene, har Michael Lykke-Bertelsen tidligere sagt til NorddjursLIV. 

Det er godt seks år siden, Michael Lykke-Bertelsen forelskede sig i sin første fossil. Siden er det gået stærkt. Foto: Asbjørn With

Han drømmer ikke nødvendigvis om et stort og fancy museum. Det kan godt "bare" være en container, man stiller op på parkeringspladsen.

Formidle den underfortalte historie og viden

NorddjursLIV bragte Michael Lykke-Bertelsens idé videre til formanden for kultur- og fritidsudvalget, Allan Gjersbøl Jørgensen (S), som kaldte  idéen for "et fantastisk eksempel på nytænkning i en tid, hvor der ikke er mange overskudskroner til kultur i kommunekassen."

Og nu er der altså fundet penge til at realisere dele af Michael Lykke-Bertelsens drøm.

- Museum er måske et for stort ord. Der er mange problemer forbundet med bygninger af enhver art så tæt på vandet. Men vi har givet penge til formidling af den underfortalte historie og viden, der er om landskabet, geografien og fossilerne, og vi håber at finde en måde, så det bliver muligt også at låne udstyr til fossiljagt, når man besøger Sangstrup Klint, fortæller Allan Gjersbøl Jørgensen.

Allan Gjersbøl Jørgensen (S), glæder sig over, at der nu er givet penge til at formidle den underfortalte historie og viden om naturen, geologien og fossilerne ved Sangstrup Klint. Foto: Asbjørn With

Hvilken form for formidling, der bliver tale om, er stadig uvist, men det kan blive informationsplancher, formidlingsbænke, trofæhylder eller andet.

- Men vi skal først have et møde med Michael Lykke-Bertelsen om, hvad han forestiller sig, så vi sikrer, at der er en forankring, siger udvalgsformanden.

Utålmodig museumsdirektør

- Det lyder da helt vildt godt, siger Michael Lykke-Bertelsen, da NorddjursLIV kan overbringe ham nyheden om, at at det fossile mekka ved Sangstrup Klint nu skal formidles på baggrund af hans idé.

- Det glæder jeg mig helt vildt. Det håber jeg, at jeg bliver en del af, fortsætter Michael Lykke-Bertelsen.

Michael Lykke-Bertelsen har gennem længere tid udstillet sine bedste fund i hjemmet i Grenaa. Nu bliver det omdannet til Geocenter Grenaa. Et museum, der skal åbnes for besøgende med Michael Lykke-Bertelsen som museumsdirektør. Foto: Asbjørn With

Hans entusiasme er ikke blevet mindre. Tværtimod. Som NorddjursLIV fortalte, da Michael Lykke-Bertelsen lancerede sin idé om et fossilmuseum ved Sangstrup Klint, har den garvede fossiljæger en stor samling fossiler i sin egen kælder og et værksted, hvor det er muligt at rense og bearbejde fossiler.

Michael Lykke-Bertelsen har selv opfundet redskaberne på værkstedet, som gør det muligt at rense fossilerne for kalk uden at beskadige fundet. Foto: Asbjørn With

- Til juli åbner jeg museet i kælderen for besøgende. Jeg er startet op med CVR-nummer og hjemmeside og det hele. Mit eneste problem bliver, hvordan jeg får plads til alle de mennesker, der kommer, siger Michael Lykke-Bertelsen som arbejder med alle de måder, han kan komme i tanke om, for at formidle sin glæde for fossiler.

- Der er virkelig god respons på mine idéer, og jeg arbejder med forskellige projekter sammen med samarbejdspartnere og fonde, siger Michael Lykke-Bertelsen, der nu kan underskrive sig som museumsdirektør på Geocenter Grenaa.

Et projekt, NorddjursLIV selvfølgelig følger med i opbyggelsen af.

Historien begyndte, fordi Michael Lykke-Bertelsen skrev til os på NorddjursLIV med et spørgsmål. Hvis du har noget i tankerne, du gerne vil have os til at finde svaret på, så skriv til os her:

Det skal du også vide Uge 11, Norddjurs

En dobbelt Danmarksmester. Nyt til bikerne. Vafler tilbage på stranden i Fjellerup og en opfordring til, at du blander dig

Her er nogle af de historie, vi også synes, du skal have fra Norddjurs.

Danmarks bedste - to gange i træk

For andet år i streg er Mia Hjorth Hansen (midten) blevet kåret til Danmarks bedste bartender. Sidste år var hun den første kvinde til vinde prisen. Foto: Gedulgt

Mia Hjorth Hansen blev sidste år kåret til Danmarks bedste bartender. Og i sidste weekend kunne hun så generobre titlen ved Bartender's Choice Awards i København.

Det skriver Århus Stiftstidende.

Den dobbelte Danmarksmester huserer på den århusianske cocktailbar Gedulgt, men opmærksomme læsere vil også huske den driftige barchef fra en historie i NorddjursLIV, hvor Mia Hjorth Hansen fortalte om den virksomhed, hun selv har skabt og driver i Grenaa, ved siden af de 60 timers indsats om ugen på Gedulgt.

Virksomheden hedder Aim Thirst, der producerer shrub. Shrub er en eddikebaseret sodavand smagt til med årstidens frugt og grøntsager. Drikken er oprindeligt udviklet i USA i 1800-tallet som en måde at konservere grøntsager, bær og frugter efter sæsonen.

Læs historien om den side af den dobbelt danske bartendermester her.

Nyskiltede biker-stier til indvies 14. april

Formand for Ørsted Cykel Motion, Claus Tornbjerg Nielsen, på arbejde i terrænet. Privatfoto

Mountainbike-sporten er i rivende udvikling. På landsplan er antallet af cykelryttere i skovene fordoblet de seneste år, og et nyt forskningsprojekt fra SDU viser, at det frivillige engagement om at bygge sporene er i top.

I Norddjurs er der tre frivillige sporbyggerteams, som udvikler sporene og holder dem ved lige. De tre mountainbikespor i kommunen er netop blevet skiltet som blå spor med enkelte røde linjer efter Ontrail standarder. Det er et samarbejde mellem Danmarks Cykle Union, DGI og Naturstyrelsen om at opmærke og graduere MTB-spor i Danmark ud fra en fælles standard.

- Vi har med mærkningen fået anerkendelse og spor som kan sammenlignes med andre spor rundt om i landet. Det betyder noget for nye ryttere, fortæller Claus Tornbjerg Nielsen, der er formand for Ørsted Cykel Motion, i en pressemeddelelse, hvor han også samtidig roser samarbejdet med kommunen om det nye spor i den kommunale skov.

Formanden for kultur- og fritidsudvalget, Allan Gjersbøl Jørgensen (S) glæder sig oversikkerheden er forbedret, og at det nu er endnu tydeligere, hvilke udfordringer Norddjurs tilbyder mountainbikerne.

- Vi har en skøn natur, og den deler vi gerne med hinanden og med turister. Vi kan med stolthed byde velkommen i skoven til alle der vil ud i den, for vi har mange lækre outdoor-faciliteter, også til MTB-cykelryttere, siger udvalgsformanden i pressemeddelelsen.

MTB-Sporet i Grenaa plantage er ligesom de to andre spor blevet mærket efter Ontrail standarden. Derudover er flere lidt usikre broer blevet udskiftet med nye bygget af FGU i Grenaa, og sporet er forkortet så det er mere overskueligt for sporbyggerne at vedligeholde. Desuden indvies et helt nybygget MTB teknikspor i Grenaa Plantage 14. april, så der kommer endnu flere udfordringer cykelrytterne kan duellere mod.

De tre eksisterende spor er primært blå med røde tilvalgsloops, og kan køres af alle MTB ryttere med grundlæggende færdigheder.

Få indflydelse på lokale dialogmøder

Udvalgsformand Niels Ole Birk (V) håber, at rigtig mange har lyst til at være med til at præge kommunens udvikling. Foto: Asbjørn With

Hvis du vil have indflydelse på, hvordan kommunens skal udvikle sig frem til 2050 kan du møde op til et af de kommende bybåndsmøder, hvor kommunens plan- og udviklingsstrategi bliver sat til debat med fokus på den grønne udvikling.

Plan- og udviklingsstrategi er en langsigtet politisk strategi, som sætter retningen frem mod 2050 for hele kommunen.

Niels Ole Birk (V), udvalgsformand for miljø- og teknikudvalget, ser frem mod de fire møder, hvor han vil præsentere planen og det kommende arbejde:

- Kommunens gældende plan- og udviklingsstrategi står på et solidt fundament, der allerede sætter retningen for bæredygtig udvikling og bygger på samarbejder og partnerskaber. Jeg håber, at rigtigt mange borgere har lyst til at hjælpe arbejdet videre, ikke mindst så vi kan få sat den grønne dagsorden forrest, lyder opfordringen fra udvalgsformanden i kommunens pressemeddelelse.

Der er særligt tre temaer, hvor du kan gøre din indflydelse gældende: den grønne omstilling, liv i naturen og prioritering af arealer.

Møderne finder sted på Kulturstationen Trustrup onsdag 22. marts klokken 17 til 19 og samme dag på Grenaa Bibliotek fra klokken 19 til 20. Ugen efter - onsdag 29. marts - er der dialogmøde på Ørum Bibliotek klokken 17 til 18 og derefter fra klokken 19 til 20 på Ørsted Bibliotek. 

Alle er velkommen til møderne, og alle kan tage del i udviklingen. Fagpersonale fra kommunen er klar til at hjælpe debatten og dine input på vej.

Vaffelbageri i Fjellerup har slået dørene op igen

Fjellerup Vaffelbageri har fået nye forpagtere, nemlig Claus Andersen og Mette Holme. Foto: Anders Tilsted

Nu bliver der igen lavet vafler i Fjellerup Vaffelbageri.

Det skriver Randers Amtsavis.

Som NorddjursLIV tidligere har fortalt måtte de tidligere forpagtere kaste håndklædet i ringen på grund af stigende priser på stort set alting.

Men nu er der igen stor aktivitet, for de nye forpagtere, Claus Andersen og Mette Holme, skal have et af Danmarks største ishuse gjort klar til et nyt kapitel på nordkysten.

Parret driver i forvejen Grønvang Grill i Randers, Ebel-Å Grill ved Assentoft og Kalø Slotscafé, og de har i de seneste måneder været i gang med en omfattende renovering på Vaffelbageriet.

- Køle og fryserummet er otte-ni gange større end på Grønvang, og der kan være omkring 4.000 liter is. Man bliver nærmest bange, når man går derind, og det er som at være i et Dagrofa-lager. Vi troede, vi skulle til at slappe lidt af, men vi kunne ikke sige nej til udfordringen. Vaffelbageriet er et flagskib inden for ishuse, fortæller Claus Andersen til avisen.