Kommunaldirektøren er en færdig mand i Norddjurs: - Vi har ikke længere tillid til, at kommunaldirektøren er den rette, siger borgmesteren
Et enigt økonomiudvalg har på et ekstraordinært møde fredag morgen besluttet at indstille til kommunalbestyrelsen at afskedige kommunaldirektør Christian Bertelsen.
Indholdet i den uvildige rapport om arbejdsmiljøet i kommunaldirektørens sekretariat efterlod ingen tvivl hos udvalgsmedlemmerne om, at der skal trækkes en streg i sandet, så samarbejdet, tilliden og arbejdsglæden kan genskabes.
Fredag morgen besluttede et enigt økonomiudvalg de facto at afskedige kommunaldirektør Christian Bertelsen.
Det skete på et ekstraordinært udvalgsmøde på Kystvejens Hotel i Grenaa, hvor den endelige version af den eksterne rapport om arbejdsmiljøet i kommunaldirektørens sekretariat blev diskuteret.
De facto fordi det formelt først sker på kommunalbestyrelsens møde 18. april.
- Det er en enig indstilling fra økonomiudvalget, hvor alle kommunalbestyrelsens partier er repræsenteret, siger borgmester Kasper Bjerregaard (V)
Som NorddjursLIV kunne fortæller 12. februar, har medarbejderne i sekretariatet overfor Arbejdstilsynet givet udtryk for, at kommunaldirektørens ledelsesstil opleves som krænkende.
Og at problemerne med kommunaldirektørens ledelsesstil har eksisteret i flere år.
Kasper Bjerregaard (V)Vi skal have genskabt en god og tryg arbejdsplads i sekretariatet, og vi har ikke længere tillid til, at kommunaldirektøren er den rette til at stå i spidsen for det arbejde
De mange nuværende og tidligere medarbejdere og ledere, NorddjursLIV har talt med i de seneste uger, fortæller enslydende historier om en chef, der råber, udskammer medarbejdere offentligt, nedgør sine medarbejdere i plenum, hvis de ikke lever op til hans forventninger, ruller øjne, bagtaler og svinger pisken, hvis medarbejderne i sekretariatet ikke makker ret.
Definition af "krænkende handlinger"
Der er tale om krækende handlinger, når en eller flere personer groft eller flere gange udsætter andre personer for adfærd, der af disse personer opfattes som nedværdigende. Det er modtageren, der bestemmer budskabet, hvorfor en eventuel krænkelse er subjektivt defineret.
Krænkende handlinger kan både være aktive handlinger og at undlade at handle.
Krænkende handlinger i relation til arbejdet kan fx omfatte tilbageholdelse af nødvendig information, bagtalelse eller udelukkelse fra det sociale og faglige fællesskab.
Medarbejdernes udsagn ved det uanmeldte tilsyn i efteråret sidste år, fik Arbejdstilsynet til at pålægge Norddjurs Kommune at lave en ekstern undersøgelse af arbejdsmiljøet, inden 8. april.
Kasper Bjerregaard (V)Vi har ikke længere tillid til, at kommunaldirektøren er den rette til at stå i spidsen for det arbejde
Økonomiudvalget besluttede at hjemsende kommunaldirektøren, mens undersøgelsen blev lavet, og nu bliver konklusionen på forløbet og rapporten, at kommunaldirektøren kan se frem til at blive afskediget.
- Vi skal have genskabt en god og tryg arbejdsplads i sekretariatet, og vi har ikke længere tillid til, at kommunaldirektøren er den rette til at stå i spidsen for det arbejde, siger borgmester Kasper Bjerregaard.
Det er der enighed om på tværs af økonomiudvalget og dermed også på tværs af kommunalbestyrelsen.
- Det er en bekymrende rapport, og den er faktisk værre, end jeg frygtede, siger medlem af Økonomiudvalget Lars Møller (S).
Rapportens konklusioner - KORT
Den uvildige og eksterne rapport er på 46 sider.
Samtlige medarbejdere og ledere i sekretariatet har svaret på et spørgeskema, og der er efterfølgende foretaget individuelle interviews med nuværende medarbejdere og ledere samt seks tidligere medarbejdere i sekretariatet.
- 31 % angiver, at de månedligt oplever mobning, og at det er kommunaldirektøren, der har været anledning til mobningen.
- Lidt over halvdelen af dem, der har oplevet mobning inden for de seneste måneder, har anmeldt mobningen. De øvrige har undladt at anmelde af frygt for konsekvenserne.
- 56 % oplever, at tonen er for hård, enten dagligt eller ugentligt. Den hårde tone er kommet fra kommunaldirektøren.
- Personelomsætningen i sekretariatet har været på 95 % i 2022, hvor 10 medarbejdere har forladt jobbet og 11 nye er kommet til.
- 76 % vil ikke anbefale andre at arbejde i sekretariatet.
- 69 % vurderer det sandsynligt, at de inden for det næste år vil skifte job og peger på ledelsens håndtering af den nuværende situation som primær årsag.
- 77 % giver udtryk for, at en styrkelse af arbejdsmiljøet vil kræve, at samarbejdet med den siddende kommunaldirektør ophører.
- Som kommunaldirektør er man øverste embedsmand i kommunen og dermed også den fremmeste repræsentant for de værdier, vi gerne vil kendes på i Norddjurs. Blandt andet tillid og ordentlighed, fortsætter han.
NorddjursLIV har læst den uvildige rapport, som mere end underbygger de bekymringer, der tidligere er kommet frem i Arbejdstilsynets rapport i slutningen af 2022.
- Det er nogle bekymrende tal, og derfor er der heller ikke tvivl om udfaldet, siger Liberal Alliances medlem af økonomiudvalget Sebastian Grauert.
- Det skal være rart at gå på arbejde i Norddjurs Kommune, siger Sebastian Grauert.
Heller ikke hos SF rystes der på hånden.
- Rapporten taler sit tydelige sprog, og derfor bakker vi også op om, at kommunaldirektøren ikke længere er den rette til at bestride opgaven, siger Kasper Vindbjerg (SF).
Har kendt konklusionerne længe
Allerede torsdag i sidste uge blev økonomiudvalget præsenteret for rapportens hovedkonklusioner, og derfor var der ingen overraskelser, da den endelige rapport fredag morgen var grundlaget for en afskedigelse af kommunaldirektøren.
- Det ser skidt ud, det vi kan læse i rapporten, men det kommer desværre ikke bag på mig, siger Nye Borgeliges medlem af økonomiudvalget Jens Kannegaard Lundager.
- Det kommer til at koste nogle penge at komme af med en kommunaldirektør. Men de penge er hurtigt tjent ind, når sekretariatet begynder at fungere igen. Og det kommer aldrig til at fungere med den nuværende kommunaldirektør, konstaterer Jens Kannegaard Lundager.
Generelt roser økonomiudvalgets medlemmer den uvildige rapport for at være af høj kvalitet, gennemarbejdet og tydelig.
Også de medarbejdere og ledere, der har deltaget i undersøgelsen får ros for deres ærlige, frie og sobre svar.
- Rapporten underbygger, at der er store problemer. Men jeg vil også gerne give medarbejdere og ledere stor cadeaus for deres måde at medvirke på, siger Benny Hammer, der sidder i økonomiudvalget for De Konservative.
Liberal Alliances Sebastian Grauert benytter anledningen til at rose borgmester Kasper Bjerregaard for en stor indsats i arbejdet med at genskabe tilliden mellem medarbejdere og ledelse i sekretariatet.
- Det er meget vigtigt, at der kommer fokus på netop den opgave, siger Sebastian Grauert, som også her er helt på linje med de øvrige medlemmer af økonomiudvalget og borgmester Kasper Bjerregaard.
- Jeg er ked af, at vi er nået hertil. Det er vigtig for mig, at Norddjurs Kommune er et trygt og godt sted at arbejde. Så når der er problemer i et sekretariat, skal vi selvfølgelig reagere. Det gør vi nu med beslutningen om at indstille til, at vi afbryder samarbejdet med kommunaldirektøren, siger Kasper Bjerregaard.
Som resten af økonomiudvalget er han meget opsat på at gå ind i det arbejde, der nu venter for at genstabe en tillidsfuld situation og et godt arbejdsmiljø i sekretariatet.
- Jeg kommer til at investere rigtig meget tid og mange kræfter i det her. Det er vigtigt, at vi får skabt en situation, hvor man som medarbejder ikke er bange for at komme frem med ubehagelige oplevelser eller problemer.
- Men jeg ved også, at det er en opgave, der tager lang tid. Tillid er noget, man opbygger og gør sig fortjent til. Det er ikke noget, man bare får ved at sige det, konstatere Kasper Bjerregaard.
NorddjursLIV har været i kontakt med nogle af medarbejderne, der også er meget fokuserede på det arbejde, der nu udestår.
- Vores fokus er, hvad der nu skal ske, og på hvordan vi får genskabt tilliden. Og så selvfølgelig hvordan vi undgår, at vi kommer til at stå i sådan en situation igen, siger en af medarbejdere, NorddjursLIV har talt med.
Selv om økonomiudvalget er enige om at afbryde samarbejdet med kommunaldirektøren er det først på kommunalbestyrelsens møde 18. februar, den endelige beslutning kan træffes.
Forhistorien - KORT
Kommunaldirektør Christian Bertelsen vender ikke tilbage til sit job.
NorddjursLIV erfarer, at indholdet af den eksterne undersøgelse har mere end understreget de problemer, som blev synlige efter Arbejdstilsynets besøg på rådhuset i Grenaa i slutningen af sidste år.
Dengang gav medarbejderne udtryk for krænkende adfærd fra kommunaldirektørens side, det var dog først da NorddjursLIV beskrev situationen 12. februar, at begivenhederne tog fart.
Økonomiudvalget besluttede at hjemsende kommunaldirektøren, mens den undersøgelse af arbejdsmiljøet, Arbejdstilsynet havde pålagt kommunen at lave, blev foretaget af en ekstern konsulentvirksomhed.
NorddjursLIV har set rapporten, og konklusionerne mere end understreger de problemer, NorddjursLIV den 12. februar kunne afsløre på baggrund af en aktindsigt i Arbejdstilsynets besøg på rådhuset i Grenaa i slutningen af sidste år.
Dengang gav medarbejderne udtryk for krænkende adfærd fra kommunaldirektørens side.
Der er ikke tale om seksuelle krænkelser fra kommunaldirektørens side, men derimod krænkende adfærd, offentlige skideballer, øjne der ruller rundt i hovedet, overfusninger, irettesættelser, personligt nedværdigende og sårende udtalelser og bagtalelser.
Økonomiudvalget besluttede at hjemsende kommunaldirektøren, mens den undersøgelse af arbejdsmiljøet, Arbejdstilsynet havde pålagt kommunen at lave, blev foretaget af en ekstern konsulentvirksomhed.
Undersøgelsen bestod af et spørgeskema til alle medarbejdere i sekretariatet samt ledelsen suppleret af individuelle interviews med samtlige medarbejdere i sekretariatet, ledelsen og seks tidligere medarbejdere.