Se kortet: Her var NorddjursLIV til stede i 2022
Der gik mange gode historier tabt, da 275 kommuner blev til 98 i 2007. Det mener Roger Buch, der er forskningsleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Dækningen koncentrerer sig ofte om rådhusene, og derfor har medierne tendens til at kigge mod kommunernes store byer, mener han. Selvom det er naturligt, at dækning tit centrerer sig om de større byer, er det dog også vigtigt, at de ikke overtager opmærksomheden helt, siger han.
Alligevel blev han glad, da vi fremlagde ham vores tal. Som et lokalt medie er det vigtigt for os at komme rundt i kommunen, og på det punkt er vi relativt godt med ifølge Roger Buch.
Vil du også se, hvor NorddjursLIV har været sidste år, er det bare at gå på opdagelse i kortet.
Måske du har bemærket vores hvide redaktionsbil med ordene "NorddjursLIV" plastret på alle sider?
I hvert fald blev der kørt en del kilometer i den rundt i Norddjurs sidste år, og i kortet herunder kan du se, hvilke byer, vi på den ene eller anden måde besøgte.
Bemærk, at artikler der overordnet handler om kommunen og dermed ikke er stedsspecifikke, ikke er med på kortet.
Kigger man på ovenstående diagram er det tydeligt, at vores dækning nogenlunde følger byernes størrelse. Det er ingen overraskelse, hvis man spørger Roger Buch, der er forskningsleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
- Det er i hovedbyerne, hvor der sker mest. Det spiller også en rolle i mediernes dækning. Men det er vigtigt for borgerne, at det ikke er for meget. Man skal ikke drukne fuldstændig i opmærksomhed om hovedbyerne, siger han.
I 2007 gik Danmark fra 275 til 98 kommuner. Norddjurs blev født ved at lægge de tidligere Grenaa, Nørre Djurs og Rougsø Kommuner sammen med den østlige del af Sønderhald Kommune.
- Hovedbyerne har det med at dominere dækningen, fordi der ofte er meget fokus på rådhuset. Derfor gik vi fra 275 til 98 dækningsområder, siger han og fortsætter:
- Der forsvandt en masse lokaljournalistik, fordi meget går under radaren i en stor kommune.
Den gode historie er vigtigst
Kigger man på vores kort, har vi ikke været alle steder i Norddjurs. Men vi har været mange steder. Eksempelvis har vi været i både Gjerrild, Ørum, Gjesing, Vejlby, Sangstrup, Glesborg, Stenvad og Ørsted.
- I Norddjurs er der dominans i de større hovedbyer, men jeg kan også se, når jeg kigger på jeres kort, at I kommer rundt i kommunen, siger Roger Buch.
NorddjursLIV undersøger os selv
Som medie bruger vi mange timer om dagen på at være både nysgerrig og kritisk overfor alle andre. Men nu er turen altså kommet til os selv.
Vi har analyseret samtlige af NorddjursLIV artikler fra 2022 - fraset nyhedsoverblik og artikler, vi ikke selv har skrevet. Det har vi gjort ud fra artiklens tema, geografi samt antal kilder fordelt på mænd og kvinder.
Der er naturligvis en række habilitetsproblemer, når man skal undersøge sig selv. Derfor har vi bedt to eksperter fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, forsker Roger Buch og lektor Mette Mørk, om at gennemtrawle vores data og bedømme vores journalistiske indsats.
Resultatet vil vi gerne dele med jer læsere i tre artikler om henholdsvis kønsfordeling, temaer og geografi.
Lad os endelig vide, hvad du mener om den journalistik, vi laver. Og endnu vigtigere: Fortæl os, hvis der er noget, vi har glemt.
Det kan du gøre på emahh@jfmedier.dk.
Han peger på, at det hænger sammen med, at vi har vores dagligdag midt i kommunen.
- Det har stor betydning, hvor journalisterne opholder sig, når de dækker et område. Det tegner godt, at I er rykket ud i kommunerne, og ikke dækker det eksempelvis centralt fra Aarhus, siger han.
Norddjurs er en stor kommune. Hvor vigtigt er det, at vi kommer rundt og taler med folk i hele kommunen?
- Det er et vigtigt hensyn, men det er ikke det vigtigste. Der er andre ting, der kommer først. Det vigtigste er at kigge på, hvor den gode historie er. Uanset om det er kritisk eller konstruktiv journalistik, hvis historien er god nok, skal de nok læse den i hele kommunen, siger Roger Buch.
Tre steder, vi var i 2022
Lad os se lidt på, hvor vi rent faktisk har været på besøg. Herunder genbesøger vi tre af de steder, vi var i 2022.
Vi starter i Glatved Strand, hvor biolog og biodiversitetskoordinator Annette Limborg Madsen brugte meget af sin arbejdstid på at fremme biodiversitet i et kommunalt projekt.
På stedet udvindes der råstoffer, og det var Anettes opgave at sørge for, at forudsætninger for, at naturen efterfølgende kan gå sin gang, er til stede.
- Når gravemaskinerne er færdige, er forudsætningerne til stede for, at de sjældne og langsomtvoksende planter kan leve her. Der er de rigtige jordforhold, der er plads, og der er lys, forklarede Annette Limborg Madsen i den forbindelse til NorddjursLIV.
NorddjursLIV var også i Vejlby, hvor Katja Olsen og Anders Christian Gejlager driver B&B og café.
For nogle år siden rykkede de fra Nordsjælland til Norddjurs, og her udlever de især Katja Olsens livslange drøm.
- Vi har virkelig fundet os en perle her. En firlænget gård, der har en helt speciel historie, med en fantastisk placering og så har den stråtækt tag, sagde Anders Christian Gejlager da NorddjursLIV var forbi.
NorddjursLIV besøgte også en af Danmarks mest moderne og effektive rensningsanlæg - Fornæs lidt ude for Grenaa.
Stedet er næsten 100 procent selvkørende, og anlægget er så godt, at mange skæver dertil. Senest i 2020 og 2021 var rensningsanlægget ledende på sit felt, og nu skal Syddjurs også kobles på.
- Jeg er stolt, men jeg er også ydmyg. Vi er et team, som hele tiden arbejder på at blive bedre, og noget tyder på, at den strategi vi har fulgt i Norddjurs, har været den rigtige, lød det fra Palle Mikkelsen da NorddjursLIV var forbi sidste år.