En fusion med Syddjurs Spildevand sikrer spildevandsrensning og teknologiudvikling langt ud i fremtiden: - Det giver god mening, også for os
Hvorfor skal AquaDjurs, der er blandt de bedste i landet til at rense spildevand, fusionere med naboerne i Syddjurs, der slet ikke har samme kompetencer?
Svaret er rettidig omhu og et sigte, der rækker mindst 50 år ud i fremtiden. For kravene til kvaliteten af rensning af spildevand bliver hele tiden skærpet og det samme bliver fokus på prisen for forbrugerne.
Derfor kan en fusion af de to spildevandsselskaber på Djursland blive en win-win løsning for begge parter, selvom Norddjurs lige nu står langt bedre end meddjurslændingene i syd, der bakser med 10 rensningsanlæg, udledninger af renset spildevand langs hele Djurslands sydkyst og langt højere priser for forbrugerne.
Når det handler om rensning af spildevand er udviklingen usynlig for det blotte øje men det spiller en stor rolle i miljøforbedringer og den grønne omstilling, hvad der sker med det vand, du lukker ud i køkkenvasken og ikke mindst det, du skyller ud i toilettet. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvor godt vandet renses for kemirester, flourstoffer (PFAS) og alt det andet, vi sender med spildevandet ned i kloakkerne. Vandet skal hele tiden renses bedre, og prisen for dig som forbruger skal hele tiden ned.
Her får du historien om en af de største fusioner i Djurslands historie og forklaringen på, hvorfor det overhovedet betyder noget som helst for dig.
I tre nye videoer fortæller to lokale politikere - en fra Syddjurs og en fra Norddjurs - hvorfor spildevand i fremtiden bliver en fælles sag på tværs af partiskel og kommunegrænse på Djursland.
En forestående fusion, der vil være usynlig for de fleste, men som også vil få afgørende betydning for alle på Djursland i de næste mange årtier.
- I bund og grund handler det om, at vi fusionerer i et fælles selskab, fordi vi gerne vil kunne bliver ved med at optimere og blive bedre, siger Benny Hammer (K), der er formand for AquaDjurs, som gennem de seneste mange år har udgjort toppen af dansk spildevandsrensning med det topmoderne Fornæs Renseanlæg.
Benny Hammer er den ene af de lokalpolitikere, der taler varmt for fusionen med Syddjurs i de nye videoer, der skal ud og leve på internettet og fortælle borgerne på Djursland om fusionens fordele.
Men hvorfor?
Gennem de seneste mange år har Norddjurs effektiviseret spildevandsrensningen og nedlagt de mange decentrale renseanlæg for i stedet at investere i at samle rensningen på ét topmoderne værk lidt uden for Grenaa.
Benny Hammer (K)Vi ønsker ikke, at vi pludselig bliver spist af andre, store selskaber fra Aarhus eller Randers
Et rensningsanlæg som igen og igen roses for at være blandt dronningerigets mest effektive.
Så hvorfor overhovedet byde meddjurslændingene fra Syd med ind i en forretning, der faktisk kører rigtig, rigtig godt?
- Det handler meget om muskler til at blive ved med at være herre over, hvad der sker. Vi ønsker ikke, at vi pludselig bliver spist af andre, store selskaber fra Aarhus eller Randers. Og det holder heller ikke, at Syddjurs bliver spist, for så bliver vi i Norddjurs hurtigt for små i det store billede, siger Benny Hammer.
- Den gevinst, der opstår ved en fusion mellem AquaDjurs og Syddjurs Spildevand får vi også gevinst af på sigt, fordi rensningen af vores spildevand bliver stadig bedre, og fordi prisen på sigt vil vedblive at være lav og måske endda falde lidt for forbrugerne, fortsætter Benny Hammer.
Hvad får Syddjurs ud af det?
Prisen for rensning af spildevand er lige nu langt højere for forbrugerne i Syddjurs end den er hos os i Norddjurs. Sådan vil det fortsætte med at være de første mange år efter fusionen.
Der skal investeres over 200 millioner kroner i at koble Syddjurs på rensningsanlægget i Fornæs, og først efter cirka 18 år vil priserne for rensning af spildevand på Djursland være harmoniseret.
Prisforskellen mellem nord og syd - KORT
Der er stor forskel på taksten for at få renset spildevand i henholdsvis Norddjurs og Syddjurs.
Taksten i Norddjurs lyder på 27,50 kr./m3
Mens taksten i Syddjurs lyder på 45,93 kr./m3
Prisforskellen skyldes dels, at Syddjurs Kommune har hele 10 rensningsanlæg, der kræver vedligeholdelse og dels, at man de seneste årtier har brugt pengene på netop det i stedet for at fremtidssikre og optimere spildevandsrensningen, som man har gjort i Norddjurs.
- Alle vores rensningsanlæg fungerer, men nogle er nedslidte. Fælles for dem er, at de udleder det rensede spildevand til steder, der ikke har godt af at blive tilført nærringsstoffer, siger Jørgen Ivar Brus Mikkelsen (V), som er nyudnævnt formand for Syddjurs Spildevand fra årsskiftet
Som det er nu, udledes der renset spildevand hele vejen langs den smukke syddjurske kystlinje. Men vandet er stillestående og lavt, og der er ikke ret stor gennemstrømning. Derfor er det ikke optimalt at udlede renset spildevand, som trods alt indeholder nærringsstoffer.
Derfor er det både økonomisk og miljømæssigt en god investering for Syddjurs Spildevand at fusionere med AquaDjurs.
Synergieffekt og gevinster i fremtiden
For forbrugerne i Norddjurs er gevinsterne ved en fusion med naboerne mod syd lidt sværere at få øje på.
I hver fald på kort sigt.
For priserne er markant lavere hos forbrugerne i Norddjurs og politikerne og ledelsen i AquaDjurs har for længst udvist rettidig omhu og sikret den effektivisering og forsynethed, der også i de kommende år sikre lave priser og høj kvalitet i rensningen af spildevandet.
- Men der bliver ved med at skulle fortages forbedringer, indføres ny teknologi og sikres endnu bedre effektivitet. Med fusionen med Syddjurs bliver vi flere til at betale for de kommende investeringer, og vi hjælper samtidig Syddjurs med at løse nogle af de udfordringer, de har med udledning af renset spildevand til de lavbundsområder, der er langs deres kyst.
- Samlet set vinder både miljøet og forbrugerne på Djursland, siger Benny Hammer.
Nye krav til kvalitet og lavere priser
I forbindelse med fusionen henviser Benny Hammer også til den national lovgivning og det pres, der lægges på spildevandsvirksomheder over hele landet af Forsyningssekretariatet under Konkurrence- og forbrugerstyrelsen.
Forsyningssekretariatet - KORT
Forsyningssekretariatet beskriver sin egen rolle og opgaver således:
Forsyningssekretariatet (vandtilsynet) er en del af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Vi regulerer de økonomiske forhold i vandsektoren i Danmark, så de danske drikke- og spildevandsselskaber hele tiden drives så effektivt som muligt.
Vandsektorens kerneopgaver er at sikre rent drikkevand og at udlede renset spildevand tilbage til naturen. Men vandsektoren består af naturlige monopoler. Det betyder, at vand- og spildevandsselskaber ikke er udsat for konkurrence. Manglende konkurrence fører typisk til for lav effektivitet og derfor for høje priser.
I Forsyningssekretariatet anvender vi økonomisk regulering til at efterligne det konkurrencepres, selskaberne ville have oplevet, hvis vand og spildevand havde været konkurrenceudsatte ydelser på et velfungerende marked – under hensyntagen til, at drikke- og spildevandsselskabernes ydelser er samfundsvigtige og leveres under forskellige produktionsvilkår og med lovfastsatte krav om kvalitet. Under disse hensyn tager den økonomiske regulering alene forbrugernes parti. Vores opgave er, at der leveres så rent vand og så ren natur som muligt for forbrugernes penge.
En effektiv regulering styrker også efterspørgslen efter ny, bedre og prisstærk vand- og miljøteknologi til gavn for arbejdspladser og eksport.
Forsyningssekretariatets opgave er hele tiden at skrue op for kravene til rensning af spildevandet samtidig et krav om at sænke priserne for forbrugerne.
Benny HammerDet kræver hele tiden investeringer og en vedholdende indsats
Med hensyn til priserne er forbrugerne i Norddjurs allerede godt stillet, men hvis priserne fortsat skal være lave i fremtiden, kræver det fortsat udvikling og kvalitetssikring på Fornæs Renseanlæg ved Grenaa.
- Der er hele tiden skærpede krav til vores evne til at rense for medicinrester, flourstoffer (PFAS), mikroplast og mange andre ting, og det kræver hele tiden investeringer og en vedholdende indsats, fortæller Benny Hammer.
De forkromede formål med fusionen
En ting er, at Syddjurs Kommune halter bagud, når det gælder rentabel rensning af spildevand og udledning af det rensede vand mange forskellige steder langs kysten på Syddjursland.
Noget andet er, at en fusion med spildevandsselskabet i Norddjurs giver en lang række fordele, som både tjener forbrugerne, den kommunale økonomi i både nord og syd og ikke mindst naturen og miljøet.
Et notat, der er skrevet af en gruppe bestående af embedsmænd med indsigt i problematikken fra både Syddjurs og Norddjurs, oplister de konkrete mål for en fælles spildevandsrensning på Djursland.
Fordele ved en fusion af spildevandsselskaberne på Djursland
• En stram statslig regulering med effektiviserings- og konsolideringsdagsorden peger imod større enheder. Dette har allerede medført adskillige sammenlægninger i branchen. Det er rettidigt omhu at lægge de kommunalt ejede vandselskaber på Djursland sammen, før det sker gennem en statslig regulering. Taksterne vil kunne reduceres, efterhånden som synergieffekterne ved sammenlægningen realiseres.
• Det er et krav efter vandsektorloven at Syddjurs Spildevand skal være medejer af Fornæs Renseanlæg, når spildevandet samles på Fornæs Renseanlæg.
• Samling af spildevandet fra Djursland på ét renseanlæg skaber grundlag for implementering af ny teknologi og grøn omstilling. De nuværende 11 anlæg på Djursland er for små til, at til at sikre en rentabel udnyttelse af potentialet. Et større anlæg giver bedre muligheder for ressourceudnyttelse, slambehandling, reduktion af emissioner (lattergas etc.), behandling af medicinrester, mikroplast, fluorstoffer (PFAS) samt produktion af varme og el fra spildevandet, der vil reducere det samlede energiforbrug.
• Mulighederne øges og omkostningerne reduceres betragtelig ved implementering af ny teknologi på 1 renseanlæg fremfor på 11 renseanlæg. Investeringerne i ny teknologi på Fornæs Renseanlæg finansieres af forbrugerne i begge kommuner. Alternativet ville være, at forbrugerne i Syddjurs skulle finansiere opgraderingen af 10 renseanlæg og forbrugerne i Norddjurs skulle finansiere hele investeringen på Fornæs Renseanlæg.
• Belastning af sårbare recipienter som Knebel og Kalø Vig med fosfor og kvælstof fra udledningen fra renseanlæg elimineres, mens udledningsrammen til Kattegat fastholdes uændret i forhold til i dag. Samlet set bliver miljøbelastningen til havmiljøet således mindre, hvilket bl.a. sker gennem bedre rensning af spildevandet.
• AquaDjurs forsyner den vestlige del af Djursland med drikkevand og er medejer af produktionsselskabet Vandsam. En fusion betyder, at Syddjurs får medejerskab af et vandforsyningsselskab og dermed mulighed for at udbrede vandforsyningen på tværs af kommunegrænsen.
• Et større vandselskab på Djursland sikrer bedre muligheder for rekruttering og fastholdelse af medarbejdere samt udvikling af medarbejdernes kompetencer.
Mens Syddjurs har haft fokus på natur og miljøtiltag, har Norddjurs fortaget den nødvendige effektivisering af mere økonomiske årsager.
Derfor kan Norddjurs i dag lære noget af Syddjurs, når det kommer til natur og miljø, mens Syddjurs kan drage fordel af Norddjurs' erfaringer med at gøre det rigtige, når det kommer til at effektiviserer rensning af spildevand.
Samlet set skal det fusionerede selskab ud og låne over 200 millioner kroner til de godt 100 kilometer ekstra spildevandsledninger, der skal etableres, før Syddjurs kan bliver koblet på Fornæs Renseanlæg ved Grenaa.
Det kommer ikke til at betyde prisstigninger for forbrugerne i Norddjurs - eller Syddjurs for den sags skyld, fordi prisen i de kommende mange år, fortsat vil være højere for forbrugerne i Syddjurs, sådan som det også er i dag.
Fusion kræver gensidig tillid
Der er meget hjerteblod forbundet med at give afkald på dele af sin kommunal selvbestemmelse i forbindelse med en fusion af de to spildevandsselskaber.
Derfor har det også krævet en længere indflyvning og fortæring af lokalpatriotiske selvstændighedskameler i forhold til at skabe den gensidige, politiske tillid, der skal til for at sikre en frugtbar fusion.
Benny HammerNogle medarbejdere bekymrer sig om, hvad deres rolle bliver i fremtiden
I Norddjurs har det krævet lidt bearbejdning at give Syddjurs adgang til et anlæg i absolut topklasse, fordi lovgivningen kræver, at Syddjurs Kommune skal være medejer af Fornæs renseanlæg, hvis der skal renses spildevand fra Syddjurs.
- Udfordringerne i Syddjurs har vi skullet vende til en fordel for os i Norddjurs, siger Benny Hammer.
- Vi har haft et rigtig godt samarbejde og nogle gode og givtige samtaler, hvor der er blevet skabt gensidig tillid, hvilket fører os frem til, at begge parter kan se en fordel i fusionen. Både for vores egne borgere, men også i et større perspektiv for naturen og miljøet på Djursland, fortsætter han.
Ikke gnidningsløst hele vejen
Ud over den politiske tillid mellem byrådet i Syddjurs og kommunalbestyrelsen i Norddjurs, kræver en fusion også en hel del af medarbejderne, som også får en opgave i at mødes i en fælles arbejdskultur, når de to spildevandsselskaber efter planen fusionerer ved årsskiftet.
- Nogle medarbejdere bekymrer sig om, hvad deres rolle bliver i fremtiden, og om der nu er nogen, der kommer og tager deres job, siger Benny Hammer, som lover at der bliver taget hånd om alle medarbejdere i processen på begge sider af kommunegrænsen.
50/50
Der er lavet en hel del målinger og beregninger for at give politikerne i de to djurslandske kommuner et grundfæstet beslutningsgrundlag, når det kommer til rensning af spildevand.
I et notat vedrørende Fusion mellem AquaDjurs og Syddjurs Spildevand og efterfølgende udspaltning af aktiver oplistes aktiver og priser i de to spildevandsselskaber og det fremgår, at prisen for at få renset spildevand er betragteligt højere i Syddjurs end i Norddjurs.
Det fremgår også, at de to kommuner råder over stort set de samme aktiver og passiver, antallet af tilsluttede hustande er stort set også de samme og på en lang række parametre, blandt andet antallet af separatkloakkerede husstande, er de to kommuner sammenlignelige.
Revisionsfirmaet PwC estimerer, at Syddjurs og Norddjurs kan gå ind i en fælles spildevandsselskab med en ejerandel på 50/50, hvilket er ret unikt og underbygger den mulighed begge kommuner har for at få noget ud af fusionen.
Samarbejde eller fuldblodsfusion?
De seneste år har de to djurslandske kommuner samarbejdet om medarbejdere med særlige kompetencer omkring rensning af spildevand.
Det er sket i selskabet DjursSam, hvor de fagkyndige spildevandsmedarbejdere har arbejdet, og hvor henholdsvis Syddjurs og Norddjurs har kunnet købe rådgivning og assistance.
Den model var scenarie et, da man skulle finde ud af, hvilken konstruktion, der skulle arbejdes videre med i spildevandssamarbejdet.
Altså en konstruktion, hvor man kunne samarbejde omkring ekspertise og rensning af spildevand, men hvor det stadig var to forskellige selskaber, der stod for håndteringen af spildevandet.
Scenarie to var en holding-konstruktion, hvor et fælles selskab ejer de to underliggende og nuværende selskaber - Syddjurs Spildevand og Aqua Djurs - og hvor spildevandet renses på et fælles rensningsanlæg - Fornæs uden for Grenaa i Norddjurs.
Det tredje scenarie var en fuldblodsfusion, hvor ét selskab ejers af to kommuner med fælles udgifter og fælles indtægter og ét fælles rensningsanlæg i Fornæs og en fælles udledning til Kattegat.
Det tredje scenarium blev valgt efter mange drøftelser. Det betyder, at bestyrelserne i de to spildevandselskaber indstiller til deres ejere - Norddjurs- og Syddjurs Kommune, at de to kommuners spildevandsselskaber indgår i en fuldblod fusion med en ejerandel på 50-50.
På begge sider af kommunegrænsen er der en tro på, at det på både kort og lang sigt er den bedste løsning for borgerne på Djursland, økonomisk og miljømæssigt.
Politisk er der i henholdsvis kommunalbestyrelsen i Norddjurs og Byrådet i Syddjurs enighed om, at det er den vej spildevandsrensningen på Djursland skal gå i de kommende årtier.
Benny HammerAquaDjurs er bare det bedste navn
Det lægger en solid bund under beslutningsprocessen og fusionen til næste årsskifte både blandt medarbejderne i de to selskaber og politikerne på Djursland.
Navn fra Norddjurs - logo fra Syddjurs
Resultatet bliver, at de to spildevandsselskaber indstiller til deres respektive ejere - Syddjurs Kommune og Norddjurs Kommune, at man fusionerer fuldblods i et selskab med navnet AquaDjurs og med logoet fra Syddjurs Spildevand.
Arbejdet med at fusionere spildevandsselskaberne på Djursland fortsætter frem mod årsskiftet. Efterfølgende bliver er samtaler og diskussioner om levering af fremtidens drikkevand og om den del af spildevandet fra det vestlige Norddjurs, som i dag renses i Randers.
Men det er en anden historie til en anden gang.