Konservativ politiker og far til to: - Der er noget galt med folkeskolen - nej tak til inklusion til glæde for alle lærere, forældre og børn
Som forælder og politiker mener Martin Raghner (K), at folkeskolens noble intentioner om inklusion er slået fejl.
Skolen skal efterhånden rumme, forstå, understøtte, inkludere og få det hele til at fungere i en grad, der er umulig for skoleledelser og lærere at efterkomme.
Konsekvensen bliver, at alt for få forstyrrer alt for mange, mener Martin Raghner, som nu åbner debatten om en anden måde at gribe skolen i Norddjurs an på.
Han ønsker Mølleskolen genåbnet for de elever, som er for "særlige" til folkeskolen men for "almindelige" til specialskole.
- Jeg har en løsning. Den er i hvert fald god, synes jeg selv. Men det vigtigste for mig er at sætte gang i en debat om, hvorvidt den måde vi driver skole på i Norddjurs er den rigtige. For det synes jeg ikke.
Martin Raghner læner sig for første gang lidt tilbage i stolen. Ikke på en selvtilfreds måde. Mere lettet over, at det han gerne vil sige, nu er blevet sagt.
Det har rumsteret i ham længe, fortæller han tidligere i samtalen, og han er meget opmærksom på, at hans syn på folkeskolen i Norddjurs i almindelighed og spørgsmålet om rummelighed og inklusion i særdeleshed har potentialet til at dele vandene.
Det er en af grundene til, at det virkelig er interessant at høre, hvad underviseren på Viden Djurs, der også er far til to, konservativ politiker med noget på hjerte og medlem af kommunalbestyrelsen og kommunens §17 stk. 4 udvalg, har at sige om folkeskolen og inklusion.
- Jeg har den grundlæggende tanke, at skolen og folkeskolen er et af de steder, hvor vi virkelig kan gøre en forskel for vores børn. Den måde, vores børn går i skole og lærer på, er med til at skabe dem som mennesker.
- Og jeg kan godt ønske mig, at vi kan arbejde med måden at gå i skole på og måden at lave skole på, siger Martin Raghner.
Egne erfaringer og oplevelser
Martin Raghner er selv far til to børn, en datter på 19 og en søn på 9, som igennem de seneste mange år har givet ham som far mulighed for at studere folkeskolen udefra men på nærmeste hold.
Det har sat tankerne i gang. Både fordi hans egne børn har gjort sig deres erfaringer, men også fordi han har fået mulighed for at se, hvad loven om inklusion i folkeskolen fra 24. april 2012 har gjort ved skolen i hele Danmark, i Norddjurs og i Grenaa, hvor Martin Raghners egne børn har gået og går i skole.
Selvom børnenes skole havde et rigtig godt ry, skiftede Martin Raghners datter skole i 6. klasse og hans søn måtte også skifte klasse.
- Min datter mistrivedes i skolen. Og min yngste oplevede i sine tre første skoleår, at det var meget tumultarisk med skiftende lærere og utrolig mange vikarer, som forstærkede de lidt uheldige dynamikker i klassen, fortæller Martin Raghner om sine egne observationer, som far på sidelinjen til sine egne børns skolegang.
De oplevelse var begyndelsen på den indre diskussion i Martin Raghner, som fik ham til at gå i gang med arbejdet med at finde løsninger til en bedre folkeskole.
- Der er noget galt
Der var simpelthen for mange forstyrrelser i klassen. Sådan lyder en af de centrale konklusioner, der er kommet ud af Martin Raghners indre diskussioner.
- Der er noget, der ikke virker, konstaterer Martin Raghner, som efter mange tanker og overvejelser er klar til at give sit bud på, hvad der ikke virker, men han er også klar til at komme med et bud på løsningen.
Ikke som den endegyldige sandhed, der som Dannebrog er faldet ned fra himlen og hjælper Martin Raghner til sejr, men som et oplæg til en samtale om at skabe et mere balanceret skolevæsen, hvor alle børn kan føle sig tilpas i skolemiljøer, som både socialt og læringsmæssigt passer til lige netop dem.
Martin RaghnerDet begynder altid lidt at klø på mig, når talen falder på, at nogle børn skal behandles på en måde, hvor der skal tages særlige hensyn
For Martin Raghner begynder løsningen med en erkendelse af, at folkeskolen ikke hverken kan eller skal inkludere alle børn.
- Vi bruger i dag rigtig mange penge på specialbørn. Børn som vi på den ene eller den anden måde skal tage særlige hensyn til. Det begynder altid lidt at klø på mig, når talen falder på, at nogle børn skal behandles på en måde, hvor der skal tages særlige hensyn.
- Vi er med til at bakke op om forældrenes lidt egoistiske fokus på lige netop deres barn, som tilkalder sig opmærksomhed i skolen eller som er særlig sensitiv eller har ADHD eller noget andet.
- Når vi i folkeskolen hele tiden skal tage så mange forskellige hensyn til så mange forskellige behov i inklusionens tegn, ender med at gå ud over alle elever og lærere, siger Martin Raghner.
Inklusion - nej tak
I kommunens §17 stk. 4 udvalg om folkeskolen, var der lagt op til en diskussion om den tildelingsmodel, der er bestemmende for, hvor mange penge den enkelte skole skal have til at drive skole for.
§17 stk. 4 udvalg om folkeskolen
Formålet med udvalgets arbejde er at præsentere anbefalinger til modellen for fordeling af midler blandt Norddjurs’ folkeskoler samt løsningsforslag til forebyggelse af kommende års stigende behov for specialundervisning.
Udvalget er sammensat af repræsentanter på tværs af forældre, medarbejdere, ledere, faglige organisationer, forvaltningen og det politiske niveau.
På det første møde fredag 10. marts tager deltagerne hul på spor 1, hvor de skal drøfte, hvordan der skabes en mere hensigtsmæssig ressourcefordeling på skoleområdet.
Mødet 24. marts vil omhandle spor 2, hvor udvalget drøfter, hvordan man fremmer elevernes trivsel og læring i almenområdet og dermed forebygger stigende behov for specialundervisning. Udvalgets fælles indsats skal munde ud i en række anbefalinger, som fastlægges på udvalgets tredje møde og vil indgå i Børne- og Ungdomsudvalgets videre arbejde.
Formand for §17, stk. 4-udvalget om folkeskolen og Børne- og Ungdomsudvalget, Aleksander Myrhøj, udtaler:
- Jeg er først og fremmest glad for, at så mange deltagere har takket ja til at bidrage til arbejdet i vores §17, stk. 4-udvalget om folkeskolen. Jeg glæder mig meget til at høre alle repræsentanternes input og sammen finde frem til anbefalinger, der kan styrke vores folkeskole og sikre mere lige muligheder, så vi med fælles indsats arbejder endnu mere målrettet med at skabe miljøer, hvor børn ses, lærer, trives, deltager og tør livet.
Baggrund
Udvalget blev nedsat i forbindelse med budgetaftalen 2023-2026 og har en forberedende og rådgivende funktion for børne- og ungdomsudvalget. Udvalget har ikke beslutningskompetence men kan komme med anbefalinger til efterfølgende politisk behandling.
Men ifølge Martin Raghner handler det ikke kun om tildelingsmodeller for, hvordan den enkelte skole skal have penge i forhold til de andre skole.
Martin RaghnerFolkeskolen skal omfavne, inkludere, tage hensyn og forstå så meget, at opgaven bliver noget nær umulig for alle parter
Det handler om et grundlæggende brud med tanken fra inklusionsloven fra 2012 om, at langt de fleste børn skal inkluderes i den almindelige folkeskole.
Og her opstår en af mange muligheder for at blive misforstået.
- Det, jeg er allermest bange for, er, at lærere og forældre opfatter det, jeg siger som om, at jeg ikke vil det for børnenes skyld. Det er for mig, det eneste det handler om. Børnene, siger Martin Raghner.
Hans argument for at skabe eller genskabe en tredje vej mellem folkeskolen og specialskolen er en oplevelse af, at de såkaldte "specielle" børn, udmærket er klar over, at de er anderledes end de andre.
- Hvis man er et barn med specielle udfordringer, ved man udmærket, at man ikke er som de fleste andre. Om man har ADHD, en autismediagnose, angst eller hvad det nu er, så ved man som barn godt, at man er anderledes, siger Martin Raghner.
Og hvis børnene ikke allerede ved det, gør folkeskolerne alt hvad de kan for at gøre dem opmærksomme på deres anderledeshed ved at lave særlige klasseværelser, særlige indgange og særlige ringetider, der tager højde for, at der ikke skal være andre børn i skolegården i de "særlige" frikvarterer.
- Folkeskolen skal omfavne, inkludere, tage hensyn og forstå så meget, at opgaven bliver noget nær umulig for alle parter. Inklusion er velmenende men i realiteten umuligt at gennemføre, fordi børn er så forskellige.
- Derfor siger jeg nej tak til inklusion i folkeskolen i det omfang, det sker i dag, siger Martin Raghner.
Genåben Mølleskolen
I stedet foreslår han, at man genåbner Mølleskolen i Grenaa.
- Alt det, vi efterspørger, findes allerede på Mølleskolen.
- Væk med alle specialklasser i hele kommunen. Væk med særlige indgange og skæve ringetider. Ryk eleverne i alle specialklasserne ud på Mølleskolen, hvor ingen ser skævt til dem, fordi det er en helt almindelig skole for dem, som ikke er helt almindelige, foreslår Martin Raghner.
Han gør også opmærksom på, at netop Mølleskolen, dengang den stadig eksisterede, var specialister i at rumme de børn, som var ikke kunne rummes i de almindelige klasser, men som også var for velfungerende til at gå på specialskole.
Den mellemvej vil Martin Raghner gerne genskabe med ambitionen om, at det vil skabe langt bedre læringsmiljøer for alle børn og langt bedre undervisningsmiljøer for lærerne.
- Jeg har et ønske om at være med til at skabe en bedre skole for de kommende forældre og især børn i Norddjurs. Og det begynder for mit vedkommende med den her samtale, siger Martin Raghner.