Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Flere læsere har henvendt sig til NorddjursLIV, fordi de undrer sig over, hvad der skal ske med det gule, sammenstyrtede hus på hovedgaden i Allingåbro. Foto: Asbjørn With

"Øjebæen" i Allingåbro

Hvad sker der for det sammenstyrtede hus, som er noget af det allerførste man ser, når man kører ind i Allingåbro? Og hvorfor gør kommunen ikke noget ved det?

Nogenlunde sådan lød en henvendelse, vi fik på redaktionen for ganske kort tid siden. Læseren var rent faktisk ikke den første, der henvendte sig til os, og derfor besluttede vi os for at køre til Allingåbro for med egne øjne at se, hvilket sammenstyrtet hus der mon var tale om.

Og vi må give læserne ret: Det er faktisk ganske svært at overse det hus, der vel efterhånden er blevet til en ruin, når man kører ind i Allingåbro. For huset er det allerførste, øjnene ser, når man kommer kørende ad Hovedgaden ind i Allingåbro.

På vores tur mødte vi Mikkel Dueholm, der er nabo til det sammenstyrtede hus.

Da han sammen med sin kæreste købte nabohuset, var det gule hus på Hovedgaden i fin stand. Både vægge og tag sad der, hvor man forventer, det sidder på et hus. Sådan er det ikke længere, og Mikkel Dueholm er ked af, at huset i dag på det nærmeste er en øjebæ, og det gør ham ked af det, hver gang han åbner sin hoveddør.

Hvad der er sket med huset, og hvad en eventuel fremtidsplan er, får du at vide i dagens nyhedsbrev. Her får du selvfølgelig også ugens nyhedsoverblik, så du kan blive opdateret på livet i Norddjurs.

Har du også et spørgsmål til os, er du som altid velkommen til at skrive til os.

God læselyst!

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist
Midt på hovedgaden i Allingåbro ligger et hus, som mildest talt har set bedre dage. I de senere år er det lige så stillet forfaldet, og da den seneste storm tog facaden, blev det tydeligt, at der skal ske et eller andet. Foto: Asbjørn With

Nabo til forfald midt i Allingåbro: - Det er utrolig træls at se på hver eneste dag, når man går ud af sit hus

Hist hvor vejen løber ind i Allingåbro fra Auning, ligger der et hus, som mildest talt har set bedre dage. Faktisk er det forfaldet gennem de senere år, og under den sidste storm faldt facaden.

Folk i byen tager sig til hovedet over, at en af de primære adgangsveje til byen viser et så voldsomt forfald, og når motortræffet om få uger byder næsten 15.000 mennesker velkommen i Allingåbro, skal de alle sammen forbi ruinen.

- Jeg er dybt frustreret, siger Mikkel Dueholm, som ikke kan gøre andet end at håbe på, at der snart findes en løsning.

Da Mikkel Dueholm og hans kæreste for seks år siden købte deres hus på hovedgaden i Allingåbro, var naboen en fin, dog forladt villa. I dag er taget væk, facaden er væltet og det ligner mest noget fra en krigszone. - Jeg er glad for, at vi ikke skal sælge lige nu, siger Mikkel Dueholm.

På vej fra Auning og nordpå, kører man direkte ind i Allingåbro.

En hyggelig by, som har mange ting at byde på. Men det er en anden historie.

Denne historie handler om det første, man ser midt på hovedgaden, hvor der tidligere lå en velholdt villa, men hvor der i dag ligger en ruin. En facade, der faldt til jorden i den seneste storm understreger, at intet er sket på grunden i lang tid.

NorddjursLIV parkerer i indkørslen ved siden af, hvor en parkeret bil indikerer, at der måske er nogen hjemme.

Mikkel Dueholm er nabo til det forfaldne hus i Allingåbro. Foto: Asbjørn With

Mikkel Dueholm åbner døren. Nærmest lettet over at nogen spørger til det helt åbenlyse.

- Vi skal se på det hver eneste dag. Det ødelægger mit humør, når jeg hver morgen åbner døren og kigger over på "huset" ved siden af, siger Mikkel Dueholm.

Han forklarer, at huset var intakt og møbleret men ubeboet, da han og kæresten Katrine købte deres hus for seks år siden.

- Det blev købt for nogle år siden, og de nye ejere havde en idé om, at de ville sætte huset i stand, fortæller Mikkel Dueholm.

Han var hjemme den dag i sommeren 2020, hvor de nye ejere begyndte at tage taget ned.

- Jeg sagde til Katrine, at det virkelig var dejligt, at der nu endelig skete noget. Men efter få timer holdt der en politibil og nogle fra arbejdstilsynet, som standsede arbejdet.

- Det var noget med, at der var asbest i de tagplader, der blev smidt ned på græsplænen, og så blev arbejdet standset, siger Mikkel Dueholm.

Huset i Allingåbro har set bedre tider. Foto: Asbjørn With

Der er ikke sket noget siden.

- Det er skrækkeligt. Der er asbest på grunden, og vi venter på, at der sker et eller andet, siger Mikkel Dueholm.

Kommunen klipper hækken ud til hovedgaden en gang om året for at sørge for, at der er ordentlig synlighed til alle sider for de kørende trafikanter i krydset ud for ejendommen.

Kommunen klipper hækken, men huset er det svært at gøre noget ved. Foto: Asbjørn With

- Men vi ser på det hver eneste dag. Vi prøver at lade hækken vokse, så vi ikke ser det så meget, når der er blade på træerne. Men jeg må da sige, at jeg er glad for, at vi ikke skal sælge lige nu. For det er virkelig ikke det bedste salgsargument at have en ruin som nabo, siger Mikkel Dueholm.

Kommunen er i god dialog med ejeren

Ruinen ved siden af Mikkel og Katrines hus er en af de ting, der bliver talt meget om i Allingåbro.

Især op til den årlige motorfestival, hvor der forventes 10.000 besøgende i Allingåbro 20. maj til det, Allingåbro selv kalder Danmarks største og længst levende motorsportsfestival.

Den officielle åbning på festivalen begynder lige ud for Mikkel Durholms hus og dermed også lige ud for ruinen på grunden ved siden af.

Kommunen er i dialog med ejeren af huset om, hvad der skal ske. Foto: Asbjørn With

Ikke den bedste reklame for en by, som i forvejen har udfordringer med at påkalde sig positiv omtale.

Ulrik Christensen er byg- og miljøchef i Norddjurs.

Han kender udmærket til ejendommen på hovedgaden i Allingåbro, men fortæller også, at den langt fra er enestående.

- Vi har en nedrivningspulje i kommunen, og der er flere ejendomme, vi har brugt penge på at rive ned. Mange gange lykkedes det, fordi ejeren kan få en økonomisk fordel af, at kommunen vil hjælpe med udgifterne til at rive et hus ned, siger Ulrik Christensen som fortæller, at kommunen er i god dialog med ejerne af det faldefærdige hus på hovedgaden i Allingåbro.

Bag det lukkede slagteri, Slagter Kruse, er Hans Ole Kruse i gang med at lave pølser. Han holder gang i slagteriet og håber på at kunne finde en ny lejer til at overtage og drive butikken. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Skal du være den nye slagtermester på Mols? Mens Slagter Kruse venter på en ny lejer, holder Hans Ole slagteriet i gang

Har du drømt om at rive teltpælene op, flytte til Syddjurs og åbne en slagterforretning? Så har du chancen nu.

Vores kollegaer på SyddjursLIV har besøgt Slagter Kruse i Tved. Her holder fjerdegenerations-arvtageren Hans Ole gang i maskinerne, selvom den daværende lejer gik konkurs og drejede nøglen om for to måneder siden.

Hans Ole Kruse håber at finde en ny lejer, og indtil da slagter han kød - blandt andet til butikkerne i nabolaget. Men håbet er, at en anden kan se en fremtid i slagterbutikken.

For en måned siden lukkede den berømte Slagter Kruse efter 134 år. Men selvom butikken lukkede, bliver der stadig slagtet i baglokalet. Hans Ole Kruse slagter nemlig for lokale landmænd og sender det afsted til både Meny i Rønde og Kvickly i Ebeltoft. Han håber på at finde en ny lejer og bestyrer, der vil genåbne butikken - ellers er det ikke sikkert, at slagteriet fortsætter.

- Jeg er lige blevet færdig med at lave pølser, lyder det, da jeg træder ind ad døren.

Det lyder måske som en sætning, man ville forvente at høre i en børnehave, men sagen er en ganske anden. Vi står i baglokalerne til den legendariske Slagter Kruse i Tved på det sydligste af Djursland, hvor fjerdegenerations-arvtageren Hans Ole er i gang med at spule kødhakkere og andre maskiner.

At en slagter laver pølser, lyder måske ikke så overraskende. Og så alligevel. For knap en måned siden lød det nemlig på Slagter Kruses facebookside, at den slagterbutik måtte lukke og slukke.

Men selvom lyset i butikken er slukket og disken er tom, holder Hans Ole Kruse gang i slagteriet, hvor han både slagter for private og sender kød afsted til Meny i Rønde og Kvickly i Ebeltoft. Og så håber han på, at det bliver muligt at finde nye lejere, der vil drive butikken videre.

- Det er ikke økonomien i butikken, der fejler noget. Der er virkelig efterspørgsel, fortæller Hans Ole.

Derfor bliver han ved med at holde gang i slagteriet, selvom hustruen i årevis har drømt om, at han ville gå på pension.

- Jeg bliver ved med at slagte - og folk er meget velkomne til at kontakte mig - i hvert fald for nu. For hvis der ikke på sigt kommer nogle lejere, bliver jeg nødt til at lukke. Om det er om 1 eller 4 år, det er ikke til at sige, siger Hans Ole Kruse.

Den nu 134-årige, landskendte slagterforretning, der er kendte for deres kød fra Mols og har leveret til molboer således som kongelige, hænger altså i en tynd tråd. Men sidst det var sådan, var medierne med til at redde butikken. Så det håber Hans Ole kan ske endnu engang.

Sidste gang butikken lukkede, var medierne med til at dele budskabet. Det fik mange nye potentielle butiksbestyrere til at melde sig. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Kan butikken leve videre?

Midt på køledisken står en række fyldte og uåbnede flasker med pølseketchup. Men det er også nogle af de eneste varer, der er tilbage i den mørke butik, hvor kølediske- og skabe nu står tomme.

Det er kun to år siden, at Slagter Kruse stod i samme situation, hvor Hans Ole Kruse efter 35 år på grund af helbredet måtte lukke butikken. I første omgang forsøgte han at sælge både butik og slagteri, men uden held. Derefter satte han butikken til leje.

- Det hele ændrede sig, da tv-holdet kom, forklarer Hans Ole.

På baggrund af mediedækningen fra TV2 Østjylland og Århus Stiftstidende, fik han intet mindre end 5-6 henvendelser fra især unge par, der var interesserede i at overtage biksen.

Lukker Slagter Kruse?

I 2021 forsøgte Hans Ole Kruse at sælge både slagteriet og butikken, der ligger i Tved, men uden held. I stedet sat han butikken til leje.

Han modtog 5-6 henvendelser fra folk, der ønskede at leje sig ind og drive slagterforretningen.

Valget faldt på den dengang 27-årige Jeppe Solgaard og 24-årige Paula Weigel. Mens Jeppe bestyrede butikken, holdt Paula styr på regnskaberne og Hans Ole stod for slagteriet.

22. marts i år meldte parret ud på Facebook, at de måtte begære sig konkurs.

Nu er butikken igen tom, men Hans Ole forsøger at finde nye lejere, der vil drive butikken videre. I mellemtiden holder han gang i slagteriet.

Det blev Jeppe Solgaard og hustruen Paula Weigel. Men efter mindre end to år, måtte parret kaste håndklædet i ringen. Ikke fordi forretningen ikke løb rundt, men fordi det simpelthen var for stor en mundfuld for dem. Parret ser nu frem til en mere rolig tilværelse med deres snart to børn, skrev de på Facebook.

Derfor håber Hans Ole Kruse, at det ligeledes kan hjælpe at række ud i medierne denne gang. Han har da allerede fået et enkelt tilbud fra en, der ville lave stedet om til et pizzaria. Men det har han takket nej til.

Hvorfor ville du ikke leje butikken ud til et pizzaria?

- Nu er butikken jo klar til en slagter. Og vi har to pizzariaer tæt på. Drømmen er bare, at det forbliver en slagter.

Lige nu er Slagter Kruse både tømt og mørk. Men maskinerne er nye og klar til at blive tændt til en potentiel genåbning. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

- Der er behov for en slagterbutik på Mols

- Det er alt det bedste vi har her, siger Hans Ole og stryger hånden ned af et dødt kvægs bagende.

- T-bone og mørbraden, og her kan du se halen, siger han og peger.

Onsdag op til påsken solgte Hans Ole og hustruen ud af slagterens varelager efter konkursen.

- Jeg har aldrig i mine mange år oplevet noget lignende. Butikken var proppet og der var kø ud til vejen, fortæller Hans Ole.

De 200 kg pølser og 500-600 kød, der blev solgt til halv pris, var udsolgt på bare to timer.

- Jeg er slet ikke i tvivl. Der er virkelig behov for en slagterbutik på Mols.

Slagter Kruse er ikke bare "en eller anden lille slagter". Det er en familieslagter gennem fire generationer, som er kendt i det meste af landet. Både molboer og turister valfarer til, og derudover er stedet kendt for at levere kød til de kongelige.

En slagter gennem fire generationer

63-årige Hans Ole Kruse er den fjerde slagter i Tved med efternavnet Kruse. Hans oldefar, Jens Peter Kruse, åbnede slagteriet i 1889.

- Der var ingen butik. Han slagtede en ko, der hang til dagen efter, hvor han skar den i stykker og lagde den på en hestevogn under et klæde. Så kørte han rundt og solgte kød til gårdene, siger Hans Ole Kruse.

Hans bedstefar, Ludvig Kruse, byggede den første butik i 1930'erne, og hans far, Jørgen Kruse, byggede den hvide murstensbygning, der rummer butikslokalet i dag.

- Da min far overtog butikken midt i 60'erne, skete der noget. Der blev bygget en masse sommerhuse på Mols, så når min far lukkede butikken lørdag klokken 12, så stod der stadigvæk en kø af mennesker udenfor. Derfor byggede han en ny stor butik med kølemontre og tagselv. Det er derfor, der ligger en stor slagterbutik i Tved i dag, forklarer Hans Ole Kruse til Århus Stiftstidende.

https://stiften.dk/aarhus/slagter-kruse-lukker-efter-132-aar-det-er-vemodigt-men-ogsaa-en-lettelse

Slagter Kruse blev startet af oldefaren Jens Peter Kruse i 1889. Dengang kørte han rundt og solgte kødet på en hestevogn. Siden da er der sket en del med både Slagter Kruse-butikken, der er blevet moderniseret ad flere omgange, og ikke mindst med samfundet. For i den tid, Hans Ole har ejet Slagter Kruse, har hans branche ændret sig en del.

Vi har i dag langt færre, men meget større slagterier i Danmark end tidligere. De små produktioner er forsvundet til fordel for de store producenter.

Hans Ole Kruse slagter kødet fra lokalt kvæg på Mols. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Det samme gælder for landmændene:

- Når en landmand lukker i dag, er det typisk naboejendommen der opkøber ham. Vi har langt færre landmænd herude på Djursland, og det meste kød bliver sendt ind til de store slagterier.

Men der er også sket noget andet med branchen, fortæller Hans Ole. Der er nemlig også færre slagterbutikker, og de sælger noget andet, end de gjorde tidligere.

- I dag skal en slagter lave mange flere færdigretter. Eller halvfærdige retter som en fyldt mørbrad, der bare skal smides i ovnen. Folk laver ikke så meget mad længere, de har meget travlt i dag. Derfor skal det være let, siger Hans Ole og fortsætter.

- Jeppe (den tidligere lejer, red.) var god til at lave anretninger og færdige retter. Det ser fantastisk ud i køledisken. Det jeg er god til, er derimod det, der foregår i slagteriet.

Hvad vil folk gerne have fra en slagter som dig i dag?

- Folk vil gerne have en historie. De vil gerne vide, hvor dyrene kommer fra. De kan godt lide, at det er et får der har gået heroppe i byen eller kvæg fra Mols.

Er der sket en fremmedgørelse overfor det kød vi spiser?

- Ja, folk henter det jo bare i supermarkedet. Derfor tager jeg også børn med ud og viser dem slagtningen, for nogle børn tror rent faktisk, at både kødet og mælken kommer fra supermarkedet.

Hvorfor har et lille sted som Slagter Kruse formået at holde sig åbent i nu 134 år?

- Fordi vi gør det godt. Vi er dygtige og flinke når folk kommer ind. Og så har vi et stærkt brand. Det også derfor det skal køre videre.

Tror du det er realistisk at finde nogen til at drive butikken videre?

- Ja, men man skal selvfølgelig vide, at man skal knokle. Det er en livsstil at være slagter, ligesom at være landmand. Jeg er ligeglad med, om jeg arbejder weekender.

 - Jeg elsker at se det smukke kød, siger Hans Ole Kruse. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Slagter gennem 45 år - og ikke klar til at stoppe

Hans Ole Kruse havde som ung en drøm om at blive tømrer. Men "det kan man jo gøre i sin fritid," som han fik at vide fra sin far.

- Men jeg var jo født med en pind i hånden. Det var en oplagt mulighed, jeg havde her.

Derfor skulle han selvfølgelig overtage forretningen. Han overtog første del af forretningen i 1986, hvor han drev slagteriet sammen med sin far. Han overtog resten i 1996.

Hvad er det, du godt kan lide ved at være slagter?

- Jamen, jeg har jo gjort i 45 år. Det er en livsstil. Jeg elsker de levende dyr, at jeg kan aflive dem - som færre slagtere kan i dag - og samtidig se hvor flotte deres kød er.

Der dog ingen af Hans Oles tre børn, der har lyst til at overtage forretningen.

Er du ked af det?

- Nej. Det skal være frivilligt, og arbejdet kræver meget, så det er vigtigt, man har lyst.

Som Hans Ole selv siger, har han altid arbejdet meget. Det er indbygget i jobbet som slagter.

- Konen måtte jo selv tage på hospitalet, da vi fik vores tredje barn, fortæller han.

Derfor har han også misset en hel del - og mange ferier - gennem livet. Det var en af grundene til, at han ikke længere ville stå i butikken. Da butikken i 2021 stod til at lukke, udtalte hustruen Bente Kruse, at det var en lettelse, at de ikke længere skulle bestyre butikken.

- Hun håbede faktisk på, at jeg ville stoppe med at slagte. Gå på pension, fortæller han.

Men sammen med sin slagtersvend, Jørgen på 80, holder Hans Ole endnu slagteriet i gang. Bente hjælper også til engang i mellem.

- Forskellen er, at jeg ikke behøver at stå i butikken. Det var ved at tage livet af mig. Men nu - mens butikken er lukket - kan selv styre, hvornår jeg vil slagte. Næste uge har jeg ingen slagtninger, så der skal jeg bare gå i haven. Og jeg kommer også til at sige nej, hvis nogen spørger. Altså med mindre det er en nødsituation, som hvis en ko brækker et ben.

Hvorfor holder du slagteriet kørende?

- Jeg gider ikke sidde hjemme i stolen. Og nogen skal jo holde Danmark kørende. Hvor skulle Meny og Kvickly ellers få deres kød fra?

Pølser lavet af kvæg og svin for en lokal landmand på Djursland. Foto: Maria Neergaard Lorentsen
To kvinder er løsladt i sagen om en kollegiebrand i Grenaa, men sammen med to øvrige er de stadig sigtet i sagen. Arkivfoto: Anders Tilsted

Kvinder løslades i brandstiftelses-sag, Christian Bertelsen er endegyldigt fortid i kommunen og vanvidsbilist skal ni måneder i fængsel

Her får du ugens nyhedsoverblik fra Norddjurs.

Hold dig opdateret på det, der er sket, siden NorddjursLIV sidst landede i din indbakke.

To kvinder løsladt i sag om kollegiebrand

Den 19-årige overlevede branden, men blev indlagt på Rigshospitalet med alvorlige skader. Arkivfoto: Anders Tilsted

Politiet har løsladt to kvinder, der blev anholdt og derefter varetægtsfængslet efter en påsat brand på et kollegium i Grenaa i marts, hvor en 19-årig mand kom alvorligt til skade.

Det skriver TV2 Østjylland.

I alt blev tre kvinder anholdt og fængslet efter branden. Den tredje kvinde blev løsladt kort efter.

De tre kvinder er dog fortsat sigtet i sagen.

Som den eneste er en 25-årig mand stadig varetægtsfængslet. Han meldte sig selv til politiet dagen efter branden, og han er fængslet frem til foreløbig 10. maj.

De fire er sigtet for i forening og efter forudgående aftale eller fælles forståelse at have brækket næsen på ofret, hvorefter de skal have stukket ild på værelset.

Formålet var ifølge sigtelsen, at den 19-årige skulle dø.

Den 19-årige blev dog reddet ud af det brændende værelse og fløjet til Rigshospitalet. Han blev behandlet for alvorlige skader, men efterfølgende meldt uden for livsfare. 

Udskældt springvand fyldes med vand i 2024

Springvandet Skålen har stort set ikke fungeret, siden det blev anlagt. Nu skal der rettes op på miseren. Foto: Anders Tilsted

Tirsdag besluttede et flertal i kommunalbestyrelsen, at man vil bruge omkring 1,2 millioner kroner på en gennemgribende renovering af springvandet Skålen i Grenaa.

Det skriver Randers Amtsavis.

Renoveringen koster 1,2 millioner kroner, og med pengene skal der blandt andet bygges et vandtæt betonbassin under springvandet.

Det omfattende arbejde forventes at gå i gang i begyndelsen af næste år, og går alt efter planen, kommer der vand i springvandet i sommeren 2024.

- Jeg er rigtig glad for, at vi kan få sluttet den her sag, der har stået på i så mange år. Det bliver virkelig godt for Grenaa med Skålen, og det bliver et smukt torv med masser af liv, siger formand for kommunens miljø- og teknikudvalg, Niels Ole Birk (V), til Randers Amtsavis.

Kommunen kan ikke gå i gang med at lave springvandet i år, fordi staten fastsætter en anlægsramme for, hvor mange penge en kommune må bruge på byggeri.

Da kommunen ikke havde regnet med at få afsluttet springvands-sagen på nuværende tidspunkt, er anlægsrammen afsat til andre byggerier i år.

Enig kommunalbestyrelse: Christian Bertelsen er fortid i Norddjurs Kommune

Christian Bertelsen er endegyldigt færdig som kommunaldirektør i Norddjurs Kommune. Foto: Anders Tilsted

En enig kommunalbestyrelse besluttede tirsdag aften at følge økonomiudvalgets indstilling om, at samarbejdet med kommunaldirektør Christian Bertelsen skal ophøre.

Dermed er der nu sat endegyldigt punktum for Christian Bertelsens karriere i Norddjurs.

Begrundelsen er, at kommunalbestyrelsen ikke længere har den fornødne tillid til, at Christian Bertelsen er den rette til at lede forvaltningen i Norddjurs Kommune, lyder det i en pressemeddelelse fra kommunen.

Sagen begyndte at rulle i februar, da NorddjursLIV kunne afdække, at flere medarbejdere i kommunaldirektør Christian Berthelsens sekretariat gennem flere år havde oplevet krænkende adfærd fra kommunaldirektøren.

Arbejdstilsynet var hurtigt inde over sagen, og kort efter blev Christian Bertelsen også sendt hjem, mens en ekstern undersøgelse skulle afdække det egentlige arbejdsmiljø.

I slutningen af marts var undersøgelsen færdig, og et enigt økonomiudvalg blev enig om at afskedige kommunaldirektøren.

- Vi skal have genskabt en god og tryg arbejdsplads i sekretariatet, og vi har ikke længere tillid til, at kommunaldirektøren er den rette til at stå i spidsen for det arbejde, lød det fra borgmester Kasper Bjerregaard (V) i den forbindelse.

Efterfølgende skulle fyringen også behandles af kommunalbestyrelsen, og det skete i denne uge.

Grenaa Havn hiver stor omsætning og overskud i land

Henrik Carstensen (t.v.), administrerende direktør for Grenaa Havn A/S med Bent Hansen, der er bestyrelsesformand Grenaa Havn. Foto: Claus Sjödin

For fjerde år i træk kommer Grenaa Havn ud med en rekordstor omsætning. Det var derfor en yderst tilfreds bestyrelsesformand, Bent Hansen, som på en generalforsamling onsdag kunne præsentere en omsætning på 72,2 millioner kroner og et overskud på cirka 11 millioner kroner for regnskabsåret 2022.

- Det resultat ser jeg, og resten af bestyrelsen naturligvis meget positivt på. Især set i lyset af, at 2022 på mange måder var et vanskeligt år, blandt andet på grund af den ulykkelige krig i Ukraine, som især fik energi- og brændstofpriserne til at stige. Og på toppen af det en inflation, som vi ikke har set højere siden 1982, siger han i en pressemeddelelse.

I 2021 år var omsætningen på 68,2 millioner kroner og resultatet på 10 millioner kroner.

Administrerende direktør Henrik Carstensen er også særdeles tilfreds. Selvom energikrisen altså har skabt udfordringer for havnen, så betød energikrisen også travlhed inden for særligt ét område.

- Sidste år gjorde sig navnlig bemærket indenfor bulk. Specielt biomasse udgjorde en meget stor del af den bulk-vare, der kom over kaj. Det var et resultat af den pludseligt opståede energikrise som resulterede i, at der på kort tid skulle sikres råvarer-depoter til de danske varmeværker, fortæller Henrik Carstensen i pressemeddelelsen.

Grenaa Havn har et stort fokus på bæredygtig omstilling og anvender 10 procent af overskuddet på bæredygtige tiltag.

På generalforsamlingen bød bestyrelsen velkommen til et nyt medlem, Daniel Isak Dallerup, som er indstillet af Fagbevægelsens Hovedorganisation Østjylland.

Bent Hansen er fortsat formand, mens Laura Hay Uggla fortsætter som næstformand. Derudover består bestyrelsen af Anette Ruby Liebe, Benny Hammer, Jens Mejlvang, Jess Abildskou og Lene S. Sørensen.

Vanvidsbilist skal ni måneder i fængsel

I forbindelse med en biljagt, affyrede politiet sidste år skud. Nu skal bilisten i fængsel. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen

En 29-årig er i denne måned idømt ubetinget fængsel for vanvidskørsel.

Det oplyser Østjyllands Politi.

Det var i november sidste år, at vanvidskørslen fandt sted. Her måtte politiet affyre skud mod en flygtende bil under en biljagt, for at stoppe kørsel.

Biljagten begyndte, da politiet ville stoppe bilisten nord for Glesborg. I stedet for at holde ind, satte den 29-årige chauffør farten op og kørte med høj fart i og omkring Glesborg. Undervejs nåede han op på 100 kilometer i timen i en byzone. Han kørte desuden op på fortov og cykelstier.

Efter at have affyret skud, lykkedes det at få anholdt den 29-årige, der viste sig at være frakendt kørekortet.

Føreren af bilen skal nu ni måneder i fængsel.

Retten i Randers fandt det bevist, at den 29-årige chauffør havde bragt andre menneskers liv og førlighed i fare med sin voldsomme kørsel. Derfor mente retten, at der var tale om vanvidskørsel.

Manden blev også dømt for at have angrebet en betjent, da han kørte ind i en patruljebil. Det skete undervejs, da patruljen forsøgte at afskære den 29-årige vejen. I stedet bakkede den 29-årige ind i patruljebilen, og betjenten, der sad bag rettet, fik skader på sit ben.

Den 29-årige nægtede sig skyldig, men modtog dommen. Han fik også konfiskeret sin bil og frakendt kørekortet i fem år.

Færgen mellem Anholt og Grenaa får ny kaptajn

Kim Korshøj er den nye kaptajn på Anholt-Grenaa færgefart. Pressefoto

Kim Korshøj er den nye kaptajn på Anholt-Grenaa færgefart.

Det oplyser Norddjurs Kommune i en pressemeddelelse.

Kim Korshøj har stor faglig ballast, og blandt andet sejlet med nødhjælp på Congofloden i Afrika og forsyninger til Grønland. Kattegat er dog nyt farvand for Kim Korshøj, der kommer fra Vestjylland.

- Det er jo en stor kontrast, når man har sejlet med containerskibe på 350 meter, men alt har sin charme. Jeg kan godt lide at sejle med passagerer, og glæder mig til at give alle en god og tryg overfart, siger Kim Korshøj i en pressemeddelelse.

Kim Korshøj, der er kommet i gang med arbejdet, fortæller, at han nyder at være fast til søs igen efter administrativ tjans på land på færgen Kanalen ved Thyborøn.

Vagtplanen byder typisk på 14 dage til søs og 14 dage fri derhjemme.

- Selvfølgelig savner jeg familien, når jeg sejler, men det er jo en del af jobbet og 14 dage er faktisk til at overkomme. Jeg har jo før været væk i månedsvis ude på oceanerne, hvor tiden nærmest gik i stå. På den måde, er der noget rigtigt godt i de rutiner som daglig færgefart giver én, siger Kim Korshøj.

Hjemmefronten bærer også præg af det internationale arbejdsliv og sejladserne langt væk fra Danmark, da Kim Korshøj er gift med argentinske Carina, han mødte på en udmønstring i sin tid.

Parret har to teenagedøtre og har i en længere årrække boet i Argentina i Sydamerika. Familien er dog vendt hjem til Danmark for bestandig, og er i dag bosat på fødeegnen ved Struer til glæde for Kim Korshøjs bagland.