Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Mette Holme og Claus Andersen er de nye forpagtere af Fjellerup Vaffelbageri. Foto: Asbjørn With

Flere vafler i bageriet

De fleste af os kender den type, der ikke kan sidde stille.

Som altid farer rundt, har gang i tusind projekter, aldrig siger nej til at hjælpe og uden brok arbejder hele natten igennem for at blive færdig. Typen der kun kan slappe rigtigt af på ferier, og meget sjældent sidder foran fjernsynet, og hvis hun gør, så falder hun i søvn.

Sådan en type slår Mette Holme og Claus Andersen mig som. De er de nye forpagtere af Fjellerup Vaffelbageri, og i forvejen styrer parret tre andre store steder rundt i Østjylland.

De er nemlig typerne, som under finanskrisen opkøbte 70 huse for at sætte dem i stand og derefter sælge dem. De er typerne, der opkøber en nedrivningstruet slotskro, og så typerne der, når de egentlig er på vej på pension, alligevel lige kaster sig over en sidste udfordring - som er den største af alle de udfordringer, de nogensinde har kastet sig over.

Claus Andersen havde drømt om at overtage vaffelbageriet i 10 år. Fordi den er så "stor og ikonisk". Et sted, "alle kender og snakker om". Ifølge Claus Andersen er stedet "det største af det største". Og således blev Fjellerup Vaffelbageri kronen på parrets mangeårige forretningseventyr.

- Vi har nået toppen. Nu har vi jo fire store steder. Vi kunne købe alle pølsevogne i Randers, men hvorfor skulle vi det, når vi har de fire største steder i Østjylland, spørger Claus Andersen i artiklen.

Men nu skal vaffelbageriet drives, og det har det driftige par selvfølgelig mange gode ideer til. De har sat effektivisering øverst på dagsordenen, så endnu flere kunder kan kommeog få vafler i bageriet - uden at skulle stå i kø for evigt.

Det er nogle vilde forandringer og en spændende tilgang, der har. Det er  et par, der ved, hvad de vil, og - måske - aldrig sidder stille.

I øvrigt er det jo en dejlig lørdag, og en god mulighed for at kigge forbi til en vaffel eller is. For nylig slog vi på redaktionen et smut forbi vaffelbageriet, og jeg kan give mit ord på, at isen som lovet ikke er blevet mindre.

Velbekomme og god læselyst.

Billede af Maria Neergaard Lorentsen
Billede af skribentens underskrift Maria Neergaard Lorentsen Journalist
Fjellerup Vaffelbageri ligger som kronen på Norddjurs, og ligeledes er det for Mette Holme og Claus Andersen kronen på et mangeårigt forretningseventyr. Foto: Asbjørn With

Fjellerup Vaffelbageri er kronen på værket for nye forpagtere: - Det var et tilbud, vi ikke kunne sige nej til

Når der skal laves op til 2.000 vafler om dagen, skal det gå stærkt. Ellers bliver køen hurtigt uendelig, og så forsvinder kunderne.

De nye forpagtere af Fjellerup Vaffelbageri har effektiviseret butikken for at imødekomme den store efterspørgsel, der kun vokser indtil højsæsonen. Selvom de allerede har brugt 1,5 million på fornyelse, har de stadig et es i ærmet, de overvejer at tage i brug, til når det virkelig er travlt.

Mette Holme og Claus Andersen er et driftigt par, og allerede nu viser omsætningen, at deres nye system for bageriet virker. 

Med vaffelbageriet som kronen på værket, står parret nu i spidsen for de fire største steder i Østjylland. Nu har de nået toppen.

Effektivitet, effektivitet, effektivitet. Der er kommet nye forpagtere af Fjellerup Vaffelbageri, og de ved præcis, hvad de vil. For Mette Holme og Claus Andersen har 30 års erfaring fra andre restaurationer og var egentlig på vej på pension. Men da muligheden for at overtage vaffelbageriet kom, kunne de ikke sige nej. For netop den havde været en drøm i mere en 10 år.

Den sødlige duft omfavner én, når man træder indenfor. Duften af hjemmebagte vafler, som biksen har duftet af i 30 år.

Men i dag er opskriften en anden. Både opskriften på vaffeldejen og på den daglige drift. For der er to nye sheriffer in town, og de ved præcist, hvordan de kan og vil drive vaffelbageriet ved Fjellerup Strand.

- Vi ved præcis, hvordan vi vil have det og hvordan det fungerer bedst, siger Claus Andersen.

Sammen med sin hustru Mette Holme er parret blevet lidt af et par matadorer indenfor branchen i Østjylland. I begyndelsen ejede de bare Ebel-Å-Grill i Randers. For fem år siden opkøbte de Grill Grønvang, og to år senere overtog de den nedrivningstruede Kalø Slotskro. Og så kom tilbudet, de ikke kunne sige nej til.

- Vi nærmer os jo pensionsalderen, og vi havde egentlig bestemt, at vi skulle til at sælge nogle af vores forretninger. Bruge mere tid på at rejse og på vores børnebørn, fortæller 60-årige Claus Andersen.

- Men så fik vi tilbuddet om vaffelbageriet. Og det er ingen hemmelighed, at den er det største af det største. Så den var svær at sige nej til.

57-årige Mette Holme og 60-årige Claus Andersen bestyrer ligeledes Kalø Slotskro, Ebel-Å-Grill og Grønvang, der begge ligger i Randers.  Foto: Asbjørn With

- Det har altid været Claus' store drøm at få Fjellerup Vaffelbageri. Det var kronen på værket, fordi den er så stor og ikonisk. Det er et sted, alle kender og snakker om, og som alle kører ud til, siger Mette Holme.

Vaffelbageriet er dobbelt så stort, som noget andet, parret tidligere har forpagtet.

- Den er stor. Det er en udfordring. Men vi elsker udfordringer, siger Claus Andersen.

Den lange kø skal væk

Den 17. marts slog Fjellerup Vaffelbageri dørene op til endnu en sæson. Men med det nye driftige par bag roret, var der en del fornyelse. Vaffelbageriet skal nemlig være mere effektivt, så kunderne ikke skal vente i en evighed på at få en is - heller ikke når det bliver højsæson.

- Der er mange, der er glade for at bruge vaffelbageriet. Men mange har fortalt os, at køen på travle dage er så lang, at de slet ikke gider dukke op, siger Mette Holme.

- Det er jo klart, at man ikke gider at bruge 1,5 time af sin ferie på at stå i kø. Så vi bliver nødt til at lave det mere effektivt, siger Claus Andersen.

Derfor har parret knoklet fra morgen til aften de sidste par måneder på at blive klar. De har fornyet, indrettet på ny og købt nye maskiner for i alt 1,5 million kroner.

- Vi laver vafler, som man har gjort i 30 år. Men vi har investeret i mere automatiserede maskiner. Før skulle man bruge 15 timer om dagen på at lave de i alt 1.500-2.000 vafler, der skal til. Nu kan vi lave dobbelt så mange på den halve tid, fortæller han.

Fjellerup Vaffelbageri

Vaffelbageriet i Fjellerup har lavet sine egne vafler i mere end 30 år, hvor Hanne Buhl Andersen har stået for butikken.

Sidste år fik bageriet ny forpagter, men allerede efter en sæson, måtte det nye forpagterpar smide håndklædet i ringen ovenpå et år med stigende priser på alt lige fra fødevarer til el.

Nu er der endnu engang kommet nye forpagtere til, Mette Holme og Claus Andersen, der også driver to grill-steder i Randers samt Kalø Slotskro.

Derudover har de indrettet bageriet i fem zoner til henholdsvis is, friture, flute/burgere, pizza og drikkevarer. Så nu bestiller alle kunderne ét sted, og så kommer der en bon ud et af de fem steder. Før var det den samme person, som stod ved kassen og samtidig skulle lave is.

- Vi sparer en masse tid på, at de ikke skal vaske hænder hele tiden, som hvis man både behandler penge og fødevarer. Dem, der laver is, skal kun lave is, siger Mette Holme.

Men alligevel kan medarbejderen hurtigt rykkes rundt, hvis presset flytter sig:

- I lørdags var der smaddertravlt - først skulle folk have is-is-is, men så skiftede det til mad-mad-mad, og bagefter skulle alle have is igen. Der er det vigtigt for os hurtigt at kunne flytte rundt, når der er behov for mandskab et andet sted, forklarer Mette Holme.

Også ved isfryseren har man optimeret.

- Fremfor at man hele tiden skal vaske skeen i en lille balje, der i øvrigt hurtigt bliver ulækker, har vi rindende vand, der kører hele tiden. Det går hurtigere og er mere hygiejnisk.

Ligeledes har de slanket menuen fra 99 retter til nu blot 26.

- Det skal bare være effektivt, for på den måde bliver vi gode til det, vi kan, siger Claus Andersen.

Et driftigt par

Selvom fornyelsen har været vigtig, har det også været essentielt at holde på de gode folk, der allerede arbejdede i vaffelbageriet. Derfor har de beholdt alle ansatte fra den tidligere forpagter. For selvom Mette og Claus har erfaringen fra deres andre restaurationer, kender de endnu ikke vaffelbageriet.

- Det, vi mangler, er at få føling med vaffelbageriet. Vi skal lære, hvad der fungerer. Det tager måske sæson eller to.

Parret bor til dagligt udenfor Randers, men har også et sommerhus på Mols, som de bor i om sommeren. Nu pønser de på at købe et sommerhus mere i Fjellerup.

- Vi skal lære huset at kende. Sådan var det også med Grønvang, Kalø og nu Fjellerup. Det koster lige et års rigtig hårdt arbejde, før det virkelig fungerer, siger Claus Andersen.

Mette Holme og Claus Andersen vil gerne fortælle verden, at de er landet i Fjellerup Vaffelbageri. Og de er klar på at høre, hvad kunderne efterspørger. Foto: Asbjørn With

Derudover har de ansat en række fuldtidsansatte og en restaurationschef. For som de matadorer, de er, kan de naturligvis ikke være tilstede i Vaffelbageriet hver dag.

Parret virker mildest talt ustoppelige. I de mange år, hvor Claus ejede Ebel-Å-Grill, havde han et fuldtidsjob ved siden af. Mette Holme har arbejdet i Europa-Parlamentet og senere for Aarhus Universitet. Alligevel fandt de under finanskrisen tiden til at opkøbe og istandsætte 70 huse. Alle blev solgt med gevinst undtagen ét. Ved siden af ejede de naturligvis også en pølsevogn.

De er ikke bange for at kaste sig ud i nye udfordringer - og heller ikke for at erkende, når det har fejlet. For nylig åbnede de en bagerbutik, som måtte lukke, fordi den ikke kørte rundt.

- Hvis det ikke fungerer, så er det om at komme væk, siger Claus Andersen.

- Men vi er ordentlige, og vi snyder aldrig nogen eller løber fra noget, slår han fast.

Slutter på toppen

Men hvad er fremtiden for vaffelbageriet? Og for Claus og Mette, der for nyligt var klar til at sælge ud, men nu har kastet sig ud i det største projekt af dem alle?

- Vi har lovet, at vi bliver her 5 år. Men de (ejerne, red.) vil gerne have, vi har det i 10 år.

Er I bekymret for de stigende priser, når nu den tidligere forpagter måtte smide håndklædet i ringen?

- Nej, vi er ikke bekymrede, men vi følger prisudviklingen. El-priserne er heldigvis normale igen, men det har været dyrt for et vaffelbageri. Det var det også for os, det kunne vi også mærke på vores andre steder, hvor prisen steg 4-5 gange, siger Claus Andersen og fortsætter.

- Vi har et meget skarpt fokus på indtægt og udgifter. Det er klart, at hvis det en dag blæser og regner, så skal man jo ikke have seks personer på arbejde.

Men starten er gået godt, fortæller de. Endnu bedre end forventet.

- Vi er langt foran budgettet. Det fortæller os, at systemet virker, siger Claus Andersen.

- Men vi har hørt at i uge 28-29-30, der flipper det helt ud. Så vi ved ikke, om vi kan følge med. Derfor har vi også et lille es i ærmet.

Hver dag bages der adskillige vafler i vaffelbageriet. Foto: Asbjørn With

Lige nu overvejer parret om de skal investere i seks digitale bestillingsskærme, der skal stå rundt i vaffelbageriet. For det kan jo altid blive mere effektivt.

Hvad er jeres drøm?

- Vi har nået toppen. Nu har vi jo fire store steder. Vi kunne købe alle pølsevogne i Randers, men hvorfor skulle vi det, når vi har de fire største steder i Østjylland spørger Claus Andersen retorisk og tilføjer:

- Men vi skal jo også leve. Der er jo ikke noget ved at tjene penge og penge og penge, hvis du ikke har tid til at bruge dem.

Palle Mortensen og Hanne Byriel har lavet deres store skovområde uden for Auning om til et idyllisk boligområde. Foto: Anders Tilsted

Forsvaret rykker ud til brand på Anholt. Nye skovhuse i Auning. Rottelort i Bønnerup.

Her er de vigtigste nyheder fra Norddjurs den seneste uge.

Hold dig opdateret på det, der er sket, siden NorddjursLIV sidst landede i din indbakke.

15 nye huse på skovgrund i Auning - og flere på vej

Palle Mortensen og direktør i B45, Anders Lisvad (t.h.), står her, hvor byggeriet af boligselskabets nye lejeboliger snart går i gang. Foto: Anders Tilsted

Hvem vil ikke gerne bo midt i skoven - og samtidig midt i byen?

Det er realiteten i Auning, hvor ægteparret Palle Mortensen og Hanne Byriel har lavet deres 10 hektar store skovgrund om til et idyllisk boligområde med nu 15 huse. Nogle af dem er privatejede mens andre kan  lejes som en almen bolig, og nu er der endnu flere på vej.

Snart begynder byggeriet af flere huse, når udlejningsselskabet B45 om en måneds tid går i gang med at bygge  syv parcelhuse og tre dobbelthuse. De i alt 13 nye lejeboliger bliver fra 88 til 110 kvadratmeter, og huslejen ligger fra omkring 7.300 kroner plus forbrug til 8.900 kroner.

- Vi forventer, at lejerne kan flytte ind 1. juni næste år. Husene kommer til at passe ind i området i stil med de huse, der er, og der er allerede mange på venteliste til dem, siger direktør i B45, Anders Lisvad til Randers Amtsavis

Han er begejstret for at bygge i et skovområde - hvilket ikke sker så ofte for et boligselskab, fortæller han.

Ægteparret Palle Mortensen og Hanne Byriel har store fremtidsplaner for området og håber, at der på sigt kan blive lavet et fælleshus for alle beboerne på Skovlunden. Et sted med madaftener, til at holde fødselsdag eller sølvbryllup og med et par værelser til beboernes gæster.

Der er i alt er 36 byggegrunde på grunden, og ni af dem er ikke solgt endnu.

Forsvaret rykkede ud til brand på Anholt

Et stråtækt hus på Anholt gik i tirsdags i brand. Obs: Billedet her er fra en anden brand i Skårup. Foto: presse-fotos.dk

I tirsdags måtte en militærhelikopter flyve fra Karup til Anholt, for at slukke en brand, der blev så stor, at det lokale beredskab ikke kunne slukke den selv.

Branden opstod i et gammelt, ubeboet bindingsværkshus på vejen Ageren i Anholt by. Kort efter at branden opstod, rykkede det lokale beredskab fra øen ud, men kort efter sendte man billeder til Beredskab og Sikkerhed på fastlandet, hvor en nødplan blev igangsat.

- Det foregår sådan, at vi bestiller en helikopter fra Forsvaret, som kommer fra Karup. Og så kører en flok brandfolk fra stationen i Kolind til Aarhus Lufthavn i Tirstrup, hvorfra helikopteren flyver dem til Anholt, siger operationschef Johnny Damborg til TV2 Østjylland.

Det har ifølge operationschefen aldrig før været nødvendigt at igangsætte nødplanen, og da de syv ekstra mand kom til øen var branden da også næsten slukket.

Er 40.000 kroners bøde for rotteekskrementer fair? Det mener fiskemand ikke

Klaus Dethlefsen fra Bønnerup Fisk står her ved bygningen, hvor der blev fundet rotteekskrementer. Fiskevirksomheden bruger ikke lokalet længere. Foto: Anders Tilsted

Fødevarestyrelsens rejsehold lagde for nylig vejen forbi fiskebutik Møllefisk og Havnens Røgeri i Bønnerup til et standard besøg.

Kort forinden Bønnerup Fisk begyndt at bruge en bygning på havnen til at opbevare nogle flamingokasser i, og her fandt rejseholdet det, der udløste en stor palaver - og som går imod alle regler om hygiejne og fødevarebehandling: Rotteeksrementer.

Det ledte til en sur smiley og en bøde på 40.000 kroner, fordi man vurderede, at flamingokasserne, der stod på paller, var i risiko for "forurening" fra rotterne. Bedømmelsen kom også af, at en skadedyrsbekæmper mente, at der havde været rotter i bygningen i noget tid, og man burde derfor have taget den ud af drift.

Men det var ikke i den samme bygning, hvor både engrosvirksomheden og fiskebutikken er placeret - flamingokasserne i lagerbygningen blev ikke brugt til fiskebutikken men udelukkende til engrosvirksomheden. Derfor mener ejer Klaus Dethlefsen at bøden er helt urimelig og har derfor klaget over afgørelsen.

- Det er jo den suverænt største standardbøde, vi har i vores bødekatalog, der blev fastsat af Folketinget tilbage i 2007. Men bøden afspejler alvorligheden af overtrædelsen, og bøderne bliver større i takt med risikoen for, at folk kan blive syge, fortæller chefen for Fødevarerejseholdet, Michael Rosenmark.

Bønnerup Fisk bruger ikke lagerbygningen mere og har allerede fået den glade smiley tilbage. For ved et opfølgende kontrolbesøg i sidste uge, var alt som det skulle være.