Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Erhvervslivet på Djursland står sammen i ønsket om mere asfalt. Foto/kollage: Asbjørn With

Håbet om ny asfalt lever stadig

I sommeren 2021 indgik samtlige partier i Folketinget en infrastrukturplan.

Den fordeler godt 161 milliarder kroner til en række infrastrukturprojekter rundt om i hele Danmark frem til 2035.

Alligevel har erhvervslivet på Djursland sat kul på lobbykedlerne for at få placeret Djursland centralt i finansministerens bevidsthed.

Med 12 år til infrastrukturplanen udløber har finansminister Nicolai Wammen været til konference om infrastrukturen på Djursland i Aarhus Airport inviteret af Business Djursland.

Formålet med konferencen var at slå fast overfor manden med nøglen til pengekassen, at behovet for bedre infrastruktur på Djursland er presserende. Og at erhvervsliv og politikere på hele Djursland står samlet og skulder ved skulder bag ønsket om en såkaldt 2+1-vej hele vejen fra Aarhus til Grenaa.

Ministeren havde ingen penge med til Djursland, men alligevel har konferencen haft stor værdi.

For hvis alle de 161 milliarder ikke kan blive brugt, fordi et projekt af den ene eller den anden grund må droppes, skal pengene bruges et andet sted ...

Tak, fordi du læser med.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist
Kirsten Hesselø (til venstre) og Karis Bak er frivillige i Mødrehjælpen og butiksansvarlige i den butik, der for nylig har slået dørene op i Grenaa. Her kan du købte billigt børnetøj, sko, udstyr og legetøj. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Mødrehjælpen har åbnet ny butik på torvet i Grenaa: Her kan du købe alt til babyer og børn - til billige penge

Et stigende behov for Mødrehjælpens tilstedeværelse på Djursland, fik i oktober sidste år en bestyrelse til at konstituere sig.

Nu har Mødrehjælpen så åbnet butik i Grenaa, og her kan du købe billigt børnetøj, legetøj og udstyr - og samtidig støtte et godt formål.

Indtægterne fra butikken går nemlig til Mødrehjælpens arbejde - herunder aktiviteter for børnefamilier i sårbare situationer på Djursland og dels til at styrke og støtte børnefamilier i hele landet via Mødrehjælpens rådgivningsarbejde.

Mødrehjælpen har for nylig åbent sin første butik på Djursland. For dig som forælder - eller kommende forælder - er det en mulighed for både at købe billigt børnetøj, legetøj og udstyr - og samtidig støtte et godt formål.

Hjemmestrikkede cardigans, bodystockinger, natdragter og små huer hænger side om side i Mødrehjælpens nye butik på Torvet i Grenaa. Til venstre for indgangen hænger bogreoler med billige børnebøger, og på gulvet står legetøj og andet børneudstyr.

Butikken slog dørene op for første gang i slutningen af april, og faktisk er det første butik, Mødrehjælpen åbner på Djursland.

I butikken sælges netop børnetøj, sko, legetøj og udstyr til børn i alderen 0 til 8 år. Det meste af tøjet er brugt og er doneret fra privatpersoner. Butikken får dog også doneret ting fra overskudslagre eller lignende.

- Det, vi sælger, er af rigtig god kvalitet. Tøjet er i pæn stand, og vi sørger for, at det bliver vasket, inden det bliver solgt. Det kan være rigtig dyrt at have børn, og her er en god mulighed for at købe en masse til dit barn til billige penge, siger Kirsten Hesselø, der sammen med Karis Bak er butiksansvarlig for butikken i Grenaa.

Alt tøjet i Mødrehjælpen vaskes inden det sættes til salg i butikken. Her sælges tøj til de helt små babyer og op til børn på otte år. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Butikken bestyres - som de øvrige 45 Mødrehjælpen-butikker i Danmark - af frivillige, og pengene fra salget i butikken går til aktiviteter for børn og deres familier på hele Djursland.

- Vi kunne mærke, at der var behov for, at Mødrehjælpen også var til stede på Djursland. Derfor fik vi i oktober sidste år konstitueret en bestyrelse og etableret en forening, der dækker både Norddjurs og Syddjurs, fortæller Bente Have, lokalformand i Mødrehjælpen Djursland.

Mødrehjælpens butik i Grenaa

Butikken har adresse på Torvet 2C, 8500 Grenaa.

I butikken kan du finde brugt men velholdt tøj, sko, legetøj og udstyr til børn. Der er desuden også strik til børn, strikket af frivillige, til salg. 

Der er mulighed for at amme dit barn i butikken, og de lidt større børn kan lege i butikkens legehjørne.

Butikken har åbnet klokken 10 til 17 tirsdag til fredag og klokken 10 til 13 lørdag. Bemærk, at der er lukket søndag og mandag.

Der kan indleveres donationer i butikkens åbningstid.

Alle indtægter fra butikken går til Mødrehjælpens arbejde. Derfor er du med til at støtte en god sag, når du handler i en af Mødrehjælpens butikker.

I december arrangerede Mødrehjælpen Djursland eksempelvis en tur til Tivoli Friheden, og for nylig har de oprettet en babycafé i Auning, hvor hjemmegående fædre eller mødre kan komme med deres baby og møde ligesindede.

- Det fællesskab kan du godt have brug for, når du er helt ny forælder og måske lige er flyttet til byen, siger Bente Have.

Frivillige knoklede igennem

Selvom foreningen er ganske ny, opstod hurtigt et ønske om at etablere en butik.

- Selvom vi også får penge-donationer, er det indtægten fra butikken, der gør det muligt at lave de aktiviteter, vi gerne vil lave, siger Bente Have.

Frivillige i både Norddjurs og Syddjurs strikker tøj, som bliver solgt i butikken. Garnet er ofte sponsoreret af garnbutikker eller private. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Butikken har fået en central placering på torvet i Grenaa. Det er Mødrehjælpen, der har undersøgt, hvor det ville give bedst mening at have en butik, og det er en butikskoordinator fra Mødrehjælpen der har stået for at forhandle husleje på plads med kommunen.

- Derudover har Karis og jeg sammen med en række frivillige stået for langt det meste selv, siger Kirsten Hesselø.

- Vi satte ret hurtigt en ære i at gøre så meget som muligt uden hjælp udefra, supplerer Karis Bak.

Der er visse farver, som ifølge Mødrehjælpen skal gå igen i de i alt 46 butikker, Mødrehjælpen har. Ellers har de frivillige haft relativt frit slag til at indrette butikken, som de vil. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Da foreningen overtog nøglerne, skulle det gå stærkt, så butikken kunne stå klar til åbning før påske.

- Der blev virkelig knoklet igennem. Vi skulle male, sætte hylder op, vaske tøjet og i det hele taget få butikken til at skinne, siger Kirsten Hesselø.

Frivillige havde knoklet for at gøre butikken klar til åbning kort før påske. Foto: Kirsten Hesselø

Åbningsdagen blev markeret med en fest foran butikken. Alle de frivillige var mødt op, Ninna Thomsen, der er direktør for Mødrehjælpen, holdt åbningstale. Alexander Myrhøj (SF), udvalgsformand for børne- og ungdomsudvalget i Norddjurs Kommune, og Kirstine Bille (SF), udvalgsformand for familie-, børne- og læringsudvalget i Syddjurs, holdt i fællesskab tale og klippede snoren til butikken.

- Siden åbning har der været stor interesse for butikken. Vi har flere, der kigger ind flere gange om ugen, for at se, om der er kommet nyt, siger Kirsten Hesselø.

Behov for flere frivillige

Selvom butikken ligger i Grenaa, er det et samlet Djursland, der står bag den. Det er frivillige, primært fra Norddjurs, der står bag kassen i dagligdagen, og netop frivillige er der altid brug for flere af.

- Vi kan altid bruge flere frivillige. Ikke kun til at stå i butikken, men også til at hjælpe med nogle af de aktiviteter, vi har, siger Bente Have.

Der er næsten ikke det, du ikke kan få til børn i Mødrehjælpens nye butik i Grenaa. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Har man et forslag til en aktivitet, Mødrehjælpen kan arrangere - som babycafé, højtlæsning eller salmesang - er man altid velkommen til at henvende sig til Mødrehjælpen Djursland.

- Det kan også være hvis man selv er en haj til at spille på et instrument, at man er naturvejleder eller andet og er interesseret i at hjælpe med at stable aktiviteterne på banen og afholde dem, siger Bente Have.

Er du interesseret i at blive frivillig, kan du læse mere på Mødrehjælpens hjemmeside.

Mødrehjælpen Djursland

Mødrehjælpen Djursland dækker både Norddjurs og Syddjurs.

Foreningen er sat i verden for at støtte og lave spændende aktiviteter for mødre, fædre og børnefamilier i lokalområdet - især med tanke på de familier, der ikke har så meget. 

I løbet af året inviterer Mødrehjælpen Djursland børn og deres forældre bosiddende i Djursland til at deltage i forskellige aktiviteter og udflugter. Det kan være éndagsture til eksempelvis forlystelsesparker eller en tur til skov eller strand.

Foreningens fokus er at give børn og forældre positive oplevelser og familieminder samt at styrke fællesskabet i familien og med de øvrige familier på turen. Det er gratis at deltage.

Desuden arrangerer Mødrehjælpen Djursland en række andre aktiviteter, som babycafé. Foreningen har eksisteret på Djursland siden oktober 2022, og der er planer om flere aktiviteter i fremtiden.

Det er især indtægterne fra butikken, der hjælper med at finansiere de forskellige aktiviteter. 

Alle i Mødrehjælpens lokalforeninger er frivillige, og der er plads til flere. Kontakt lokalformand Bente Have på djursland@mhj-lokal.dk eller læs mere på Mødrehjælpens hjemmeside.

Du kan følge Mødrehjælpen Djursland på Facebook og få nyt om aktiviteter og butikken.

Finansminister Nicolai Wammen forklarede, at der ikke er flere penge lige nu, men at der løbende er mulighed for at søge nye midler. Og jo mere fokuseret en ansøgning er, og jo flere der bakker op om et projekt, jo større er sandsynligheden for, at projektet bliver realiseret, fortalte finansministeren. Foto: Anders Tilsted

Kassemesteren havde ikke noget med til Djursland denne gang: - Vi går målrettet efter at invitere ham igen til sommer, siger havnedirektør

Forhåbningerne var store, mens forventningerne nok var lidt mindre, da finansminister Nicolai Wammen (S) gæstede Aarhus Airport og et samlet Djursland, som ønsker sig bedre infrastruktur og mere asfalt.

Og hellere i går end i dag.

Selvom rigets kassemester er valgt i Østjylland, havde han ingen penge med. Alligevel mener både Grenaa Havn, Terma, VAM og Aarhus Airport, at konferencen om infrastruktur på Grenaa var en succes.

Håbet om flere penge til en 2 i 1-vej hele vejen fra Aarhus til Grenaa lever stadig.

Lokale virksomheder, borgmestre, ordførere og Business Djursland måtte gå hjem fra konferencen om infrastrukturen på Djursland uden mønter eller løfter i lommen. Men finansminister Nicolai Wammen, der selv er valgt i Østjylland, lyttede og forstod. Og så vil han snart blive inviteret til Djursland igen, siger havnedirektør i Grenaa, Henrik Carstensen.

Det var nok mere end nogle turde at håbe på, hvis finansminister Nicolai Wammen (S) havde taget godt en halv milliard kroner med til Djursland for at drysse dem ud over djurslændingenes ønske om en 2+1-vej hele vejen mellem Aarhus og Grenaa.

Og det gjorde han heller ikke.

Faktisk kom han kun med store ører, forståelse og noble ambitioner om, at der snart er nye penge, der kan søges til større infrastruktur projektet.

Det er en 2+1-vej, som den på billedet, hvor bilisterne skiftes til at have henholdsvis en og to vejbaner, Djursland ønsker sig hele vejen fra Aarhus til Grenaa. Dermed glider trafikken, selv om der er langsommere køretøjer og meget trafik. Foto: Asbjørn With

Som NorddjursLIV har fortalt er en 2+1-vej mellem Aarhus og Grenaa ellers det største ønske for erhvervslivet på Djursland, som efter mange års kamp for en motorvej er enedes om at stå sammen bag 2+1-vejs projektet i håb om at få større gennemslagskraft på Christiansborg, hvor pengene skal komme fra.

Derfor var både erhvervslivet og de djurslandske politikere og det nyvalgte folketingsmedlem og næstformand i transportudvalget, Jens Meilvang (LA), alle troppet op for at vise finansministeren, at der er hold i det, når Djursland står sammen bag en ny vej.

Direktør på Grenaa Havn, Henrik Carstensen er tilfreds med konferencen, som igen viste at Djursland står sammen bag ønsket om mere asfalt. Foto: Asbjørn With

- Jeg havde håbet, at han var kommet med penge til asfalt. Men jeg synes faktisk, at der var nogle rigtig gode signaler, og derfor var konferencen alt andet end spildt, siger direktør for Grenaa Havn Henrik Carstensen.

Han er også med i bestyrelsen for Business Djursland, som havde arrangeret konferencen om infrastrukturen.

- Jeg synes, at finansministeren lyttede, og gav indtryk af en stor forståelse for situationen på Djursland, siger Henrik Carstensen, som også har ros til sine kolleger i erhvervslivet, borgmestrene fra både Syd- og Norddjurs og folketingsmedlem Jens Meilvang (LA), som alle gjorde hvad de kunne og skulle.

- Vi fik igen understreget og understøttet behovet for bedre infrastruktur, siger direktør for VAM Entreprenørfirma. Foto: Asbjørn With

Som direktør for en af Djurslands tunge virksomheder, VAM Entreprenørfirma ved Auning, har Allan Hougaard også spejdet langt efter og håbet på mere asfalt i forbindelse med finansministerens besøg.

- Der skete ikke noget skelsættende i forhold til vores ønske om bedre asfalt og infrastruktur mellem Grenaa og Aarhus, konstaterer Allan Hougaard.

- Men vi fik i høj grad understreget og understøttet behovet. Og vi fik vist, at vi står samlet bag vores ønske på Djursland. På den måde holder vi presset på Christiansborg, og derfor var konferencen det hele værd, mener Allan Hougaard.

Konferencen blev holdt i Aarhus Airport, som ligger placeret cirka midt på Djursland.

Direktør i Aarhus Airport, Lotta Sandsgaard, ser gerne, at udvidelsen af rute 15 fremrykkes og suppleres med 2+1-vej hele vejen til Grenaa. Foto: Asbjørn With

Lufthavnens nye direktør, Lotta Sandsgaard, mener, at konferencen om infrastruktur på Djursland understregede, at både erhvervsliv og politikere står tæt sammen om at skabe nemmere tilgængelighed.

- Vi har set, hvordan andre områder og byer nord, syd og vest for Aarhus er eksploderet i bosætning og arbejdspladser, og det bunder blandt andet i et smidigt vejnet.

- Lufthavnen er på en ambitiøs vækstrejse, og velfungerende tilkørselsmuligheder i bil er et utroligt vigtigt parameter for at komme i mål. Udvidelsen af rute 15 frem mod lufthavnskrydset, der sættes i gang i 2031, ser vi gerne fremskyndet, men også på sigt forlænget videre til Grenaa, så vi får hele Djursland med, siger Lotta Sandsgaard og er dermed og alt andet end uventet på linjer med sine kolleger i erhvervslivet på Djursland.

Slipper ikke ministeren

Fabrikschef på Terma, Jørgen O. M. Laursen, ser faktisk muligheder for, at der alligevel kan komme ekstra penge til Djursland i de kommende år, selvom finansministeren ikke lovede nogen.

Der er stadig tro på, at der kan være penge på vej til Djursland i de kommende år hos fabrikschef på Terma, Jørgen O. M. Laursen. Foto: Asbjørn With

- Der er allerede afsat 160 milliarder kroner til infrastrukturprojekter i hele Danmark frem til 2035. Hvis nogle af de projekter af den ene eller den anden grund ikke kan realiseres, så pengene vender tilbage til kassen, så tror jeg faktisk, at der vil blive tænkt på os og på Djursland, siger Jørgen O. M. Laursen.

Ministeren er taget tilbage til København, men han slipper ikke for at høre mere til infrastrukturen på Djursland.

Henrik Carstensen vil invitere finansministeren tilbage til Djursland og til Grenaa igen allerede i løbet af sommeren. Foto: Asbjørn With

- Vi har planer om at invitere Nicolai Wammen tilbage til Djursland og Grenaa Havn allerede i løbet af sommeren. Der er flere ting, både omkring infrastrukturen og mulighederne på havnen, vi gerne vil fortælle ham om, siger Grenaa Havns direktør, Henrik Carstensen.

Biskoppen i Aarhus Stift er kommende i strid modvind i Norddjurs, hvor klagerne vælter ind på grund af biskoppens håndtering af en personalesag om chikane af seksuel karakter. Foto: Kim Haugaard

Seks års fængsel efter dødsulykke, mistillid til biskoppen i Norddjurs, billige ladesteder og en ny cykelsti i Grenaa

Her er ugens nyhedsoverblik fra Norddjurs.

En 31-årig skal seks år i fængsel efter en ulykke, der kostede tysk ægtepar livet. Biskoppen i Aarhus Stift er kommende i strid modvind i Norddjurs, hvor klagerne vælter ind på grund af biskoppens håndtering af en personalesag om chikane af seksuel karakter. Formanden for teknik- og miljøudvalget jubler over noget, der næsten kan minde om et røverkøb, og så bliver "hullet" i cykelstien ad Fuglsangvej i den sydlige del af Grenaa lukket med en dobbeltrettet cykelsti på 1,2 kilometer.

Her er nogle af de andre norddjurske historier, vi har samlet til dig.

31-årig skal seks år i fængsel efter ulykke, der kostede tysk ægtepar livet

Ulykken kostede et tysk ægtepar livet. Den 31-årige, der sad bag rettet i den anden bil, har under sagen erkendt sig skyldig i narkokørsel, men nægtet sig skyldig i anklagemyndighedens påstand om, at han under kørslen havde tilsidesat væsentlige hensyn til færdselssikkerheden samt undladt at udvise tilstrækkelig agtpågivenhed og derved forårsaget trafikulykken. Foto: Presse-fotos.dk

En nu 31-årig mand var i juli sidste år involveret i en ulykke, der kostede et ægtepar fra Tyskland livet.

Manden var på vej hjem fra ABC Beach Party i Grenaa, da han kom over i den modsatte kørebane og stødte frontalt sammen med ægteparrets bil.

Siden viste det sig, at den 31-årige havde THC, kokain og MDMA i blodet.

Sagen har de seneste dage været for retten, og i mandags faldt dommen så. Den 31-årige er fundet skyldig i uagtsomt manddrab. Han blev idømt seks års ubetinget fængsel.

Det skriver TV2 Østjylland.

Desuden blev hans bil konfiskeret og han blev frakendt førerretten for bestandigt.

Endvidere skal han udover sagsomkostningerne betale 232.000 kroner i erstatning til det dræbte ægtepars søn, skriver Randers Amtsavis.

Ifølge Randers Amtsavis er der i strafudmålingen blandt andet taget hensyn til, at den dømte to gange tidligere er blevet fradømt førerretten på grund af overtrædelser af færdselslovens bestemmelser.

Mens parret i den torpederede bil blev dræbt på stedet, slap den i dag 31-årige mand med nogle brækkede ribben, mens hans kammerat, der sad på passagersædet, også fik nogle skader ved ulykken.

Den 31-årige har op til dommen siddet varetægtsfængslet i mere end ni måneder, som modregnes straffen.

Biskop i stormvejr: Klagerne vælter ind efter håndtering af sag om sexchikane

Biskop Henrik Wigh-Poulsen er kommet i modvind for sin håndtering af en sag om chikane af seksuel karakter i Norddjurs. Foto: Kim Haugaard

Århus Stiftstidende fortæller, at en betændt sag fra Norddjurs nu har fået 25 personer, der tæller alt fra menighedsrådsformænd til præster, til at klage over biskoppen i Aarhus Stift, Henrik Wigh-Poulsen.

Omdrejningspunktet i sagen skulle ifølge avisen være en personalesag mellem to personer, der har kørt siden 2021, hvor en sognepræst har anklaget en netop afgået provst for chikane af seksuel karakter.

Det er altså ikke biskoppen selv, der står for skud, men derimod hans håndtering af sagen, som har fået de 25 personer til at ytre manglende tillid til biskoppen og altså klage.

Biskop Henrik Wigh-Poulsen har ikke ønsket at forholde sig til de konkrete anklager, men han har over for flere medier anerkendt, at der forude venter et arbejde for at genoprette tilliden og 'det gode kirkeliv'.

25.000 kroner for hele 261 nye ladesteder i Norddjurs vækker jubel: En virkelig favorabel pris, konstaterer udvalgsformand

I fremtiden bliver der mange flere steder at oplade elbilen i Norddjurs. Foto: Mads Dalegaard

Det bliver snart nemmere at lade sin elbil op, når man kører rundt på Norddjurs. En ny aftale sikrer, at der opstilles 261 nye steder at lade elbilen op rundt om i kommunen i løbet af 2023 og 2024.

Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Opgaven med at sætte nye ladesteder op har været sendt i udbud, og de tilbud kommunen har fået tilbage var i næsten bogstaveligste forstand milevidt fra hinanden.

Det dyreste tilbud lød på 6,8 millioner kroner, mens det tilbud, kommunen endte med at takke ja til, KUN koster kommunekassen 25.000 kroner.

Hvordan prisforskellen kan være så stor, og hvilken operatør, der endte med opgaven med at sætte ladestederne op, melder pressemeddelelsen ikke noget om, men formanden for miljø- og teknikudvalget Niels Ole Birk jubler.

- Vi er meget begejstrede for at kunne give bedre forhold for at køre i el-bil. At vi så også har gjort en virkelig favorabel handel, der samtidig tjener det gode formål at understøtte den grønne omstilling, det er ren win win.

Nu er der ved at blive lavet en cykelsti til en af Danmarks bedste badestrande: Men den når lige knapt badesæsonen

Ny cykelsti på Fuglsangvej i Grenaa. Foto: Anders Tilsted

Arbejdet er nu endelig gået i gang med at få lappet "hullet" i cykelstien ad Fuglsangvej i den sydlige del af Grenaa med en dobbeltrettet cykelsti på 1,2 kilometer, skriver Randers Amtsavis.

Det betyder, at der bliver cykelsti hele vejen fra letbanestationen i Hessel til stranden og havnen. Det bliver dog ikke denne sommer, at badeglade cyklister kan tage den nye cykelsti i brug.

- Vi regner med, at den er færdig i september, og den bliver i højre side af Fuglsangvej, når man cykler fra Århusvej og Hessel, siger vejingeniør i Norddjurs Kommune, Anders Bitsch Christiansen til Randers Amtsavis.

Den nye cykelsti kommer til at køre forbi rideskolen og så hen til plantagen, hvor den eksisterende cykelsti begynder i venstre side af vejen.

- Når man skal fra den nye cykelsti i højre side og over til den eksisterende cykelsti, laver vi en krydsningshelle på en hævet flade, fortæller Anders Bitsch Christiansen.