Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Traktortræk er en af de mange aktiviteter, man kan opleve i weekenden til Allingåbro Motor Festival. Foto: Kim Haugaard

Kommunens vartegn

Mere end 100 forskellige biler, traktorer, en stuntmand og et børnetivoli kommer til Allingåbro, når der i weekenden er motorfestival for 18. gang.

I den forbindelse var jeg forbi to af arrangørerne og medlemmer af bestyrelsen, Jens Olaf "Laffi" Hersom og Hans Jørgen Hitz, der har været med siden den spæde begyndelse i starten af 2000'erne.

Dengang blev der kørt ræs op og ned ad Hovedgaden i Allingåbro, men siden er der sket en del. Festivalen er flyttet lidt væk fra den store hovedgade, der er kommet mere indhegning og måske lidt bedre styr på sikkerheden - selvom der aldrig er sket uheld - og så er Allingåbro Motor Festival vokset i størrelse.

Sidste år blev der slået rekord i antallet af besøgende, og i år forventes det at 7.000 mennesker lægger vejen forbi Allingåbro.

Med tiden er festivalen blevet lidt af et samlingspunkt for byen. Noget, man er stolte af. Og en hel del af byens borgere er da også involveret i det frivillige arbejde, der er brug for, hvis festivalen skal holdes kørende.

- Og som en vis tidligere borgmester engang sagde, så kan man vist godt kalde Allingåbro Motor Festival for kommunens varemærke, siger Hans Jørgen Hitz.

I dagens nyhedsbrev kommer du med bag kulisserne til forberedelserne af weekendens motorfestival.

Vil du med, så er der stadig billetter at få.

Og ellers vil jeg bare sige god læselyst - og ønske dig en rigtig god Kristi himmelfartsdag!

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist
Jens Olaf "Laffi" Hersom er formand for foreningen bag Allingåbro Motor Festival. Festivalen løber af stablen lørdag 20. maj, og det er 18. gang, at motorræs, traktortræk og dragrace fylder gaderne i byen. Foto: Lars Rasborg

Hestekræfter, traktortræk og dragracing: Flere hundrede frivillige er involveret, når motorfestival i Allingåbro afholdes for 18. gang

Der er gang i Allingåbro, når der på lørdag afholdes motorfestival for 18. gang. Arrangørerne har knoklet siden efteråret, for der skal indhentes et hav af tilladelser og samles hundredvis af frivillige.

De forventeligt 7.000 gæster kan blandt andet opleve hestekræfter, traktortræk og dragracing - og der er også aktiviteter for de mindste, så hele familien kan komme med.

Med tiden er festivalen blevet et samlingspunkt for ikke bare byen, men hele Norddjurs, og besøgende fra hele Danmark ligger vejen forbi det, flere ynder at kalde byens varemærke.

NorddjursLIV var forbi to af bestyrelsens medlemmer for at høre, hvordan man planlægger så stor en begivenhed. Vil du også med, er der stadig billetter at få.

Siden efteråret har arrangørerne bag Allingåbro Motor Festival knoklet for at gøre klar til weekendens motorfestival. Der skal indhentes et hav af tilladelser og samles hundredvis af frivillige - for der skal 170 frivillige til bare at passe de forskellige barer. På lørdag kulminerer det, når forventeligt 7.000 gæster rammer byen til motorlarm, hestekræfter, traktortræk og dragracing.

I 2001 satte en flok motorentusiaster sig for første gang sammen og besluttede sig for at lave et arrangement, der hyldede netop motorsporten.

- Dengang var det slet ikke så organiseret, som det er i dag, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom, der er formand for foreningen bag Allingåbro Motor Festival.

Han og Hans Jørgen Hitz, der ligeledes sidder med i bestyrelsen, har været med siden begyndelsen. I dag er de - sammen med de øvrige bestyrelsesmedlemmer og en lang række frivillige - travlt beskæftiget med at gøre klar til motorfestivalen, der for 18. gang løber af stablen på lørdag 20. maj.

Drifting - hvor man forsætligt får bilen til at skride ud - er en af de tilbageværende events til Allingåbro Motor Festival. Foto: Annelene Petersen

I 2001 havde Allingåbro Borgerforening 125 års jubilæum, og i den forbindelse blev der afholdt dragrace gennem byen.

- Vi startede ved jernbanestation, og så kørte vi ellers gennem Hovedgaden med 200 km/t og ingen særlig afspærring, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom.

- Det gjorde vi i en to-tre år, indtil politiet kom og sagde stop, da de opdagede, hvad de havde givet tilladelse til. Og det var fornuftigt nok, siger Hans Jørgen Hitz.

Forstå begreberne

Har du ligesom skribenten svært ved at forstå, hvad traktortræk, dragracing og drifting er for en størrelse? 

Så kan du blive klogere her:

Dragracing

Dragracing er en accelerationskonkurrence på en opmålt strækning. Kort fortalt handler det altså om at komme først frem på en given strækning. Der køres med to biler fra stillestående start. 

Standardstrækningerne er en fjerdedel engelsk mile (svarende til 402,33 meter) og en ottendedel engelsk mile (svarende til 201,17 meter) eller en anden defineret strækning over 60 fod (18 meter).

Traktortræk

Traktortræk går ud på, at man i en traktor skal trække en slæde så langt som mulig på en 100 meter lang bane. Typisk er der en tonstung vægt på slæden, der langsomt bevæger sig fremad, jo længere slæden trækkes, og det gør modstanden mod jorden større, så slæden bliver tungere at trække.

Det gælder om at nå alle 100 meter, og man har typisk to forsøg til at gøre det. 

Drifting 

Drifting er en køreteknik, hvor føreren forsætligt (eller uforsætligt, hvis det ikke er i en motorsportskonkurrence) overstyrer, hvilket forårsager tab af trækkraft i baghjulene eller alle dæk, men samtidig bevarer kontrollen fra indgang til udgang af et hjørne.

Ved driftig vil den bageste glidningsvinkel være større end den forreste afdriftvinkel, i en sådan grad at forhjulene ofte peger i den modsatte retning til drejningen.

I stedet fik man lov til at afholde en motorfestival lidt længere oppe i byen. Det har man så gjort stort set hvert år siden, og der er jævnligt bygget nye aktiviteter på, så motorfestivalen nu er en vidtomspændende heldagsfestival fra klokken 08 lørdag morgen til klokken 02 natten til søndag.

Det bliver sværere at tiltrække frivillige

Konkret er det en forening med en bestyrelse, der står bag Allingåbro Motor Festival. Men det er ikke kun bestyrelsen, der får festivalen til at ske.

- Vi kunne ikke gøre det uden de mange, mange frivillige, der hvert år glædeligt hjælper til, siger formand Jens Olaf "Laffi" Hersom.

Som en vis tidligere borgmester engang sagde, så kan man vist godt kalde Allingåbro Motor Festival for kommunens varemærke

Hans Jørgen Hitz, en af mange arrangører af Allingåbro Motor Festival

Særligt er der en række foreninger, der ved at hjælpe til og stille frivillige til rådighed, tjener et vist beløb til deres klubkasse.

- På den måde er det jo ikke kun os, der får glæde af det, men også en hel masse foreninger både i Allingåbro og i de omkringliggende byer, siger Hans Jørgen Hitz.

Hele familien er velkommen til motorfestival i Allingåbro. Der er børnetivoli til de mindste, og ellers mulighed for at opleve et væld af motorkøretøjer og traktortræk. Foto: Lars Rasborg

Arrangørerne oplever dog, hvordan det bliver sværere og sværere at skaffe frivillige.

- Vi har brug for rigtig mange frivillige for at arrangementet kan løbe af stablen. Bare til at betjene de barer, der er på pladsen, har vi brug for 170 frivillige, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom.

Dertil kommer - for bare at nævne lidt - frivillige til de fire indgange, til at holde pladsen pæn og ren og til at afvikle konkurrencerne.

- Vi oplever, heldigvis, at rigtig mange vender tilbage år efter år for at være frivillig, for der er et fantastisk sammenhold, når først dagen er i gang. Men vi oplever også, at det bliver sværere at skaffe frivillige, siger Hans Jørgen Hitz.

Allingåbro Motor Festival

Den første motorfestival blev holdt i 2001. Siden er arrangementet vokset, og i år forventes det, at 7.000 gæster lægger vejen forbi festivalen, der afholdes lørdag 20. maj.

Programmet varer fra klokken 08 lørdag morgen til klokken 02 natten til søndag. Programmet byder blandt ande på traktortræk, stuntkørsel, drifting, dragrace og udstillinger af diverse biler. Der er også fremvisning af en "DeLorean"-bil, der ligner den, der blev brugt i filmen Tilbage til fremtiden.

Til de små er der børnetivoli fra klokken 10 til 18.

2,5 kilometer festivalhegn sørger for, at pladsen er hegnet ind. Desuden er der brugt 500 meter autoværn til motorsportskonkurrencerne.

Festivalen slutter af med en fest i Kornlageret med DJ fra klokken 19 til 02. 

Festivalen er arrangeret af foreningen, der står bag Allingåbro Motor Festival. Derudover er festivalen drevet af frivillige. Det er muligt at købe mad og drikkevarer gennem hele dagen. Til gengæld må dette ikke medbringes hjemmefra. Der kan også købes forskellige merchandise i boderne på pladsen.

Billetten koster 200 kroner, og kan med fordel købes hjemmefra. 

Der er mulighed for gratis parkering.

Læs mere på Allingåbro Motor Festivals hjemmeside.

Det koster 200 kroner at deltage i motorfestivalen, og de penge går blandt andet til leje af toiletter og tribuner, til at trække strøm og til andre udgifter i forbindelse med afholdelse af motorfestivalen.

- Hvis vi skal til at betale professionelle til det, de frivillige normalt er søde at hjælpe med, så kan det slet ikke svare sig. Så bliver entréen så dyr, at folk ikke kan være med. Så vi er virkelig afhængige af frivillige - og meget taknemmelige for dem, der har lyst til at hjælpe til, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom.

Program smækfyldt med aktiviteter

I år forventer Jens Olaf "Laffi" Hersom og Hans Jørgen Hitz, at 7.000 mennesker vil lægge vejen forbi festivalen. Sidste år blev det slået rekord, og det overraskede - til dels - arrangørerne.

- Vi havde haft nogle år med corona, hvor der ikke var motorfestival, så vi vidste ikke helt, hvad vi skulle forvente første år, vi var tilbage, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom.

- Man kunne godt frygte, at folk havde fundet ud af, at de godt kunne undvære visse kulturaktiviteter, men det modsatte viste sig at være tilfældet, supplerer Hans Jørgen Hitz.

På pladsen er der også mulighed for at købe et væld af motorrelateret merchandise. Foto: Kim Haugaard

Gæsterne væltede ind og havde en fantastisk dag, og arrangørerne glæder sig til igen i år at byde gæsterne velkomne.

- Der kommer selvsagt flest fra Jylland, men vi oplever faktisk gæster fra hele landet. Og ikke kun folk, der er vilde med motorsport, men alle mulige, der gerne vil have en hyggelig dag med familien, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom.

Hvert år prøver arrangørerne at bygge en ny aktivitet på, så der er noget nyt at komme efter. I år kommer der blandt andet en stuntmand fra Sverige, der kan køre bil og motorcykel samtidig. Og en kopi af den bil, der er brugt i filmen Tilbage til fremtiden er også på udstilling.

- Der er også liveband, hvis man har brug for at høre på noget andet end motorstøj, og til børnene er der et lille tivoli, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom.

Mere bureaukratisk bøvl

Det kræver som sagt sin mand - eller kvinde - at arrangere en motorfestival som den, der finder sted i Allingåbro på lørdag. Forberedelserne begynder flere måneder i forvejen, og generelt oplever arrangørerne, at samarbejdet med myndighederne og kommunen er godt.

Men det er også blevet væsentligt sværere - eller i hvert fald mere tidskrævende bureaukratisk - at arrangere Allingåbro Motor Festival.

- Der er sket noget, siden vi for mere end 20 år siden fik en tilladelse af politiet og bare begyndte at køre. I dag skal der være taget stilling til alting og der skal søges mange forskellige tilladelser, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom og fortsætter:

- Vi skal søge om byggetilladelser til alt, vi sætter op, selvom det bare står der for én dag. Der skal være en meget konkret plan for sikkerheden til brandmyndighederne. Andre tilladelser og bevillinger skal på plads. Og kommunen har bare langsom sagsbehandlingstid på alt.

Når Allingåbro Motor Festival løber af stablen på lørdag, afholdes der også en afdeling af DM i traktortræk. Her skal traktorerne trække en tung slæde 100 meter. Foto: Kim Haugaard

Tre måneder før skal de sidste ansøgninger til diverse godkendelser helst være sendt ind forklarer arrangørerne. Meget af det er for det gode, anerkender de, men det er blevet mere besværligt.

- Selvfølgelig skal der være styr på tingene, men der er altså også en vis mængde af bureaukratisk bøvl, som var rar at slippe for. Og det er kun blevet værre gennem årerne, siger Hans Jørgen Hitz.

De efterspørger også mere smidig kommunikation med kommunen.

- Tingene går langsomt, og henvender vi os med et lille spørgsmål, kan det nemt skulle gennem to-tre-fire personer, før svaret igen lander hos os, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom.

Betyder meget for byen

Trods visse udfordringer, er der ingen tvivl om, at glæderne overskygger bøvlet. Og Jens Olaf "Laffi" Hersom og Hans Jørgen Hitz drømmer om at blive ved, så længe det er muligt - og så længe det er sjovt.

Allingåbro Motor Festival er hvert år godt besøgt, og byder på et vel af aktiviteter. Besøgende kan opleve traktortræk og dragrace og se udstillede biler af mange forskellige slags. Foto: Annelene Petersen

- Vi har begge benzin i blodet, og når først man har det, så er det for evigt, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom.

Deres indtryk er også, at folk i byen er glade for festivalen.

- Nu har vi været i gang i så mange år, og der er aldrig kommet en eneste klage, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom.

Hvert år, når motorfestivalen er slut, ringer han til kommunen for netop at høre, om nogen har klaget over larm eller lignende. Men det er der aldrig.

- Det meste af byen er jo også involveret på den ene eller anden måde, og dem, der ikke er, kommer forbi og kigger, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom.

Det koster 200 kroner at besøge motorfestivalen, og pengene går til at dække de udgifter, arrangørerne har. Blandt andet skal der betales for 2,5 kilometer festivalhegn og 500 meter autoværn. Foto: Annelene Petersen

Hans Jørgen Hitz peger også på, at motorfestivalen på mange måder er blevet et vartegn for Allingåbro.

- Jeg bor selv i byen, og det er det, folk snakker om, når vi nærmer os - og bagefter. Folk har en stolthed og en glæde over motorfestivalen.

Det er ikke kun i og omkring Allingåbro, at motorfestivalen er kendt.

- Mange i Danmark ved godt, at Allingåbro, jamen det er da der, der er motorfestival. Og vi snakker af og til med folk, der har været i udlandet, og har mødt nogen, der ved, hvad motorfestivalen i Allingåbro er, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom.

Festivalen skaber sammenhold i byen, det mærker de to tydeligt.

- Og som en vis tidligere borgmester engang sagde, så kan man vist godt kalde Allingåbro Motor Festival for kommunens varemærke, siger Hans Jørgen Hitz.

Lige nu har Norlys kun tre ladepunkter i Norddjurs. Med den nye aftale kommer der nu yderligere 65. Foto: Asbjørn With

Er det for godt til at være sandt, når Norddjurs kun skal betale 25.000 kroner i alt for 261 nye steder, du kan oplade elbilen?

Norddjurs Kommune har afsat 3,5 millioner kroner til minimum 131 nye ladepunkter til elbiler.

De skal etableres ved kommunale bygninger og parkeringspladser. Det siger ny lovgivning. Men Norddjurs fik langt mere, end man kunne drømme om.

For energiselskabet Norlys vandt det offentlige udbud med en pris på bare 25.000 kroner for anskaffelse, etablering, drift og vedligeholdelse af intet mindre end 261 ladesteder, 65 forskellige steder i kommunen.

Kommunen lover, at prisen for en opladning er i orden, og Norlys håber, at kunne lave en god forretning over de kommende 10 år.

Norddjurs har afsat 3,5 mio. kroner til minimum 131 nye ladepunkter til elbiler. Så da Norlys tilbød at opsætte hele 261 nye ladepunkter og dermed opfylde alle kommunens mest optimistiske ønsker for bare 25.000 kroner, havde udvalgsformanden svært ved at få armene ned. Men hvordan kan det lade sig gøre?

Nogle gange må man knibe sig selv i armen. Og hvis det gør ondt, må man efterfølgende spørge sig selv, om det, der lyder for godt til at være sandt, mon ikke også er for godt til at være sandt.

Da formanden for miljø- og teknikudvalget Niels Ole Birk (V) så de tilbud, der var kommet ind efter kommunens udbud af minimum 131 nye ladesteder til elbiler i kommunen, var det lige før, kæben ramte gulvet.

Ladepunkt eller ladestander

I denne historie bliver du præsenteret for ordet ladepunkt.

Normalt har vi længe talt om ladestandere, når vi tale om opladning af elbiler. 

En ladestander kan have flere ladepunkter, altså flere muligheder for at tilkoble elbiler til opladning.

De 261 nye ladepunkter i Norddjurs fordeler sig på 65 lokationer, som det fremgår af kortet lidt længere nede i historien.

- Jeg blev meget overrasket. Positivt, men meget overrasket, siger Niels Ole Birk.

For at opfylde lovkravet om, at der skal være mulighed for at oplade sin elbil ved alle kommunale bygninger og parkeringspladser, afsatte Norddjurs i budget 2023 - 2026 i alt 3,5 millioner kroner til de minimum 131 ladepunkter, loven kræver.

Niels Ole Birk (V) er formand for teknik- og miljøudvalget i Norddjurs og begejstret over udsigten til billige ladestandere. Foto: Asbjørn With

- Udbuddet var lavet ud fra de krav, der er til os som kommune. Altså at det skal være muligt at oplade sin elbil ved kommunale bygninger og parkeringspladser. Og så var der lagt nogle ladepunkter ind, som det ville være dejligt at få sat op rundt om i kommunen, fordi der faktisk er efterspørgsel på dem, siger udvalgsformand Niels Ole Birk.

Sådan lød udbuddet

Under overskriften: Koncessionsaftale til etablering og drift af ladestandere for Norddjurs Kommune, udbød kommunen opgaven vedrører etablering og drift af minimum 131 og maksimum 261 ladepunkter fordelt på de lokationer, kommunen har udpeget. 

De 131 var nødvendige for overhovedet at deltage i udbuddet, mens de resterende 130 ville tælle ekstra i bedømmelsen af, hvilken operatør, der ville ende med at få opgaven.

"Tilbudsgiverne skal opsætte minimum 131 ladepunkter, hvorefter de resterende 130 ladepunkter indgår i evalueringen af underkriteriet ”Antal tilbudte ladepunkter”, som der står i udbuddet.

En forudsætning for at afgive et bud er, at budgiver påtager sig udgiften til levering, opsætning, drift og vedligehold af de opsatte ladepunkter i 10 år.

Uddrag af udbud, delvist omskrevet af NorddjursLIV

- Det var aftalt i budgettet, at vi afsætter 3,5 millioner kroner til de nødvendige ladestandere for at leve op til lovkravet. Og så var det selvfølgelig også fordi, vi skal udvide vores opladningskapacitet, når vi ved, at en stadig større del af bilparken kører på strøm i fremtiden, siger Niels Ole Birk.

For godt til at være sandt?

En ting er, at der skal findes penge til nye ladestandere. Noget andet er, når et af de tilbud, man så bliver præsenteret for, er så fordelagtigt, at det næsten kan ligne tyveri.

Fem operatører deltog i udbuddet.

Det dyreste tilbud lød på 6,8 millioner kroner. Men det billigste tilbud, som ovenikøbet omfattede alle de nødvendige plus de ønskede 261 ladesteder, lød på bare 25.000 kroner.

I alt!

Det bud kom fra Norlys.

Aftalen mellem Norlys og Norddjurs betyder, at der i den kommende tid skal opsættes 261 muligheder for at oplade en elbil på disse 65 lokationer på tværs af kommunen. Illustration: Norddjurs Kommune

- Der er flere, der har kontaktet mig og spurgt, om der ikke var tale om en fejl. For det må da være 25.000 kroner per ladepunkt. Men det er det altså ikke. Det er 25.000 kroner i alt for alle 261, forsikrer Niels Ole Birk.

Hos Norlys forstår Mads Brøgger godt, at nogle tænker, at tilbuddet er for godt til at være sandt.

Den simple forklaring er, at der er stor konkurrence om de gode ladestanderplaceringer, og derfor bliver det billigt for kommunerne at få opstillet ladestandere på attraktive lokationer

Mads Brøgger

Han er direktør for Norlys Energiforretning, der står for blandt andet opladning af elbiler.

- Jeg kan godt forstå, at det bliver noteret, når Norlys vinder et udbud med en så billig pris, som det er tilfældet i Norddjurs. Den simple forklaring er, at der er stor konkurrence om de gode ladestanderplaceringer, og derfor bliver det billigt for kommunerne at få opstillet ladestandere på attraktive lokationer, skriver Mads Brøgger i et skriftligt svar til NorddjursLIV.

Mads Brøgger er direktør for energiforsyning i Norlys. Pressefoto: Norlys

Det har desværre ikke været muligt at tale med Mads Brøgger, og det har derfor heller ikke været muligt at stille yderligere spørgsmål til de svar, han har skrevet til NorddjursLIV.

Men skriftligt forklarer han, at det er muligheden for en løbende indtjening på lademulighederne i Norddjurs, som har gjort det muligt at opstille så favorabelt et tilbud til Norddjurs Kommune.

NorddjursLIVs spørgsmål til Mads Brøgger

1. Hvordan kan Norlys tilbyde at opstille 261 ladepunkter i Norddjurs for bare 25.000 kroner?

2. Hvor kommer de penge fra, som Norlys ”taber” ved at opsætte så mange ladepunkter så billigt?

3. Hvad koster det reelt Norlys at opfylde 10-års kontrakten med Norddjurs (estimeret)?

4. Udefra set virker det næsten for godt til at være sandt. Hvad siger du til den tanke?

5. Hvad får Norlys ud af aftalen?

6. Hvem har godkendt en aftale, der umiddelbart er så lidt profitabel for Norlys?

7. Vil vi kunne se lignende tilbud i andre kommuner?

8. Er der andet, du ønsker at tilføje eller fortælle, som kan være relevant for læserne i Norddjurs, og som Norlys gerne vil have sagt?

NorddjursLIV spurgte også Mads Brøgger, hvad den reelle pris var for at opsætte de 261 ladepunkter 65 forskellige steder i kommunen. Vi spurgte også, hvor de penge, der skal bruges til det kommer fra, men det har Mads Brøgger ikke svaret på i sit skriftlige svar til NorddjursLIV.

Men han skriver:

- Skal vi i mål med den grønne omstilling, så er vi nødt til at få elektrificeret transporten, og det kræver store investeringer. Vi er ambitiøse på det punkt, og derfor afsatte vi sidste år et milliardbeløb til at opstille offentlige ladestandere, så vi kan etablere et rigtig stærkt hurtig- og lynladernetværk. Det gør vi ved både selv at opstille ladestandere og deltage i de kommunale udbud.

Og så vil han ikke afvise, at Norlys vil bruge de samme beregninger til at byde sig ind i andre kommuner i de kommende måneder og år.

- Ethvert udbud er forskelligt, og det vil vores tilbud til andre kommuner selvfølgelig også være. Vi har store ambitioner om at udbygge vores ladeinfrastruktur, og vi byder derfor løbende på offentlige udbud, skriver direktør for Norlys Energi, Mads Brøgger, til NorddjursLIV.

Niels Ole Birk (V), glæder sig over, at der ny er langt flere ladesteder på vej til Norddjurs, og at borgerne kan være sikre på, at de ikke bliver snydt men ved præcist, hvad det koster at tanke strøm på de nye opladersteder fra Norlys. Foto: Asbjørn With

Uanset hvilke motiver Norlys har for at udvide deres opladerforretning i Norddjurs, er udvalgsformand i Norddjurs Niels Ole Birk (V), begejstret for det super-favorable tilbud på 25.000 kroner for intet mindre end 261 ladepunkter, levering, etablering og drift i 10 år.

- Det er et meget fint tilbud, vi ikke kan sige nej til, konstaterer han.

Men hvad koster strømmen?

En ting er, at en af de helt store spillere på markedet med 1,6 millioner kundeaftaler og 800.000 andelshavere, nærmest forærer Norddjurs 261 ladepunkter i hele kommunen.

Noget andet er, hvad der så koster, at lade sin elbil op ved en af de kommende Norlys-opladningsstationer?

- Jeg har da også selv tænkt tanken. Man kan jo godt blive forblændet af så godt et tilbud, siger Niels Ole Birk.

- Men heldigvis er det nogle rigtig gode folk, der har arbejdet med udbuddet og formuleringerne i det. Derfor er det skrevet ind i kontrakten, at prisen på en opladning på de nye ladesteder skal følge markedet og ikke må stille brugeren dårligere end gennemsnittet, fortsætter Niels Ole Birk.

Han konstaterer også sin glæde over, at kontrakten med Norlys sikrer, at der skal skiltes tydeligt med prisen på en opladning, så elbilejerne ved, hvad de sætter strøm til, når de sætter stikket i en af de nye ladepunkter i Norddjurs.

- Og så håber jeg, at vi kan beholde de penge, der er sparet i forbindelse med udbuddet i udvalget. På den måde har vi mulighed for at supplere antallet af ladesteder, efterhånden som de opstår, siger Niels Ole Birk.

En ny kommunaldirektør forventes ansat til november. Foto: Asbjørn With

To nye kommunaldirektører, en ny møbelbutik, et nyt ishus og et aflyst motorløb

To direktører skal i de kommende måneder være kommunaldirektører sammen, og så er der åbningsfest i Grenaa, hvor et nyt møbelhus åbner. Men, hvis du hellere vil have is, så er antallet af muligheder fordoblet i Fjellerup.

Her er nogle af de andre ting, der er sket i Norddjurs.

2 i 1 midlertidig kommunaldirektør i Norddjurs: En ny forventes ansat sidst på året.

Fællesforvaltningsdirektør Kim Bruun Nielsen og velfærdsdirektør Lene Mehlsen Thomsen skal i fællesskab varetage kommunaldirektørens opgaver, indtil en ny forventes på plads 1. november. Foto/Kollage: Asbjørn With/Norddjurs Kommune

NorddjursLIV har tidligere fortalt, at det nok bliver en kombineret opgaveløsning, indtil en ny kommunaldirektør er på plads.

Og det er nu bekræftet efter det seneste møde i økonomiudvalget.

- Økonomiudvalget i Norddjurs Kommune har besluttet, at direktionen i fællesskab skal varetage den tidligere kommunaldirektørs opgaver frem til, at direktionen er fuldtallig, forventeligt fra 1. november 2023.

Det skriver Norddjurs Kommune i en pressemeddelelse.

Som NorddjursLIV kunne fortælle tilbage i februar, havde den nu tidligere kommunaldirektør haft en grænseoverskridende og krænkende opførsel overfor medarbejderne i sit eget sekretariat.

Du kan læse eller genlæse vores dækning af historien her.

Efter besøg fra Arbejdstilsynet og en efterfølgende uvildig og ekstern undersøgelse af arbejdsmiljøet, mistede politikerne tilliden til den nu tidligere kommunaldirektør.

Norddjurs Kommunes direktion består i dag af fællesforvaltningsdirektør Kim Bruun Nielsen og velfærdsdirektør Lene Mehlsen Thomsen. Kim Bruun Nielsen vil varetage de eksternt rettede opgaver samt deltage i økonomiudvalgsmøder, mens Lene Mehlsen Thomsen vil varetage de mere interne opgaver mod organisationen.

Borgmester Kasper Bjerregaard (V) er glad for, at de to direktører har sagt ja til at påtage sig opgaven, indtil en ny kommunaldirektør er på plads.

- Jeg er overbevist om, at vi sammen med vores dygtige ledere og medarbejdere på bedste vil vil sikre den fortsatte drift og udvikling af Norddjurs Kommune, siger borgmesteren i pressemeddelelsen.

Der vil blive igangsat en proces med at finde en ny kommunaldirektør til Norddjurs Kommune med en ambition om tiltrædelse 1. november 2023.

Nyt møbelhus i Grenaa åbner med fest på fredag

Anders Westmark Andersen, Niels Friis og Thomas Brink Krogh åbner Hjemme Hos Bolig Nyt Møbler i Grenaa. Foto: Anders Tilsted

- Den får en over nakken med rundstykker til de morgenfriske, vi griller pølser om eftermiddagen, Radio Alfa sender live fra morgenstunden, og så er der selvfølgelig masser af køtilbud, siger Thomas Krogh Brink til Randers Amtsavis.

Thomas Krogh Brink starter møbelhuset "Hjemme Hos Bolig Nyt Møbler" på Trekanten i Grenaa sammen med Niels Friis og Anders Westmark Andersen. De kommer alle tre fra Grenaa og har mange års erfaring inden for møbel- og interiørbranchen.

Hjemmelavet is og gratis guf i Fjellerups nyåbnede ishus

Emma Juul driver Vaffelhuset Fjellerup. Foto: Anders Tilsted

Vaffelhuset Fjellerup er netop åbnet i den gamle Prebens Fisk-bygning lige over for et af Damarks største ishuse, Fjellerup Vaffelbageri. 

Det fortæller Randers Amtsavis.

En mandag i midten af maj er nok ikke en specielt stor isdag - selvom solen skinnede - men da Avisen var forbi, havde butikschef i det nye ishus, Emma Juul, travlt med at sælge is til en hel del kunder.

En del af smagsvarianterne er allerede i frysemontrene, men onsdag er alle varianterne på plads, og det er altså en del. Der er omkring 60 forskellige varianter ad gangen, hvor to tredjedele af dem er hjemmelavet is, og den sidste tredjedel er is fra Carte Do'r, beretter avisen.

Lastbilblokader udsætter lokalt motorløb i Grenaa

Mandag 15. maj generede en lang række lastbiler trafikken over hele landet. På Djursland gik det blandt andet ud over et lokalt motorløb. Foto: Mads Dalegaard

Mandag aften 15. maj skulle Djurslands Motorklub have afviklet HSM Grenaa Løbet 2023, men arrangørerne måtte desværre aflyse arrangementet på grund af de mange vejblokader, som lastbilchaufførerne mandag iværksatte som protest mod CO2-afgifterne.

Det fortæller Lokalavisen.

HSM Grenaa Løbet er i stedet blevet udsat til mandag den 14. august 2023.