Hestekræfter, traktortræk og dragracing: Flere hundrede frivillige er involveret, når motorfestival i Allingåbro afholdes for 18. gang
Der er gang i Allingåbro, når der på lørdag afholdes motorfestival for 18. gang. Arrangørerne har knoklet siden efteråret, for der skal indhentes et hav af tilladelser og samles hundredvis af frivillige.
De forventeligt 7.000 gæster kan blandt andet opleve hestekræfter, traktortræk og dragracing - og der er også aktiviteter for de mindste, så hele familien kan komme med.
Med tiden er festivalen blevet et samlingspunkt for ikke bare byen, men hele Norddjurs, og besøgende fra hele Danmark ligger vejen forbi det, flere ynder at kalde byens varemærke.
NorddjursLIV var forbi to af bestyrelsens medlemmer for at høre, hvordan man planlægger så stor en begivenhed. Vil du også med, er der stadig billetter at få.
I 2001 satte en flok motorentusiaster sig for første gang sammen og besluttede sig for at lave et arrangement, der hyldede netop motorsporten.
- Dengang var det slet ikke så organiseret, som det er i dag, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom, der er formand for foreningen bag Allingåbro Motor Festival.
Han og Hans Jørgen Hitz, der ligeledes sidder med i bestyrelsen, har været med siden begyndelsen. I dag er de - sammen med de øvrige bestyrelsesmedlemmer og en lang række frivillige - travlt beskæftiget med at gøre klar til motorfestivalen, der for 18. gang løber af stablen på lørdag 20. maj.
I 2001 havde Allingåbro Borgerforening 125 års jubilæum, og i den forbindelse blev der afholdt dragrace gennem byen.
- Vi startede ved jernbanestation, og så kørte vi ellers gennem Hovedgaden med 200 km/t og ingen særlig afspærring, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom.
- Det gjorde vi i en to-tre år, indtil politiet kom og sagde stop, da de opdagede, hvad de havde givet tilladelse til. Og det var fornuftigt nok, siger Hans Jørgen Hitz.
Forstå begreberne
Har du ligesom skribenten svært ved at forstå, hvad traktortræk, dragracing og drifting er for en størrelse?
Så kan du blive klogere her:
Dragracing
Dragracing er en accelerationskonkurrence på en opmålt strækning. Kort fortalt handler det altså om at komme først frem på en given strækning. Der køres med to biler fra stillestående start.
Standardstrækningerne er en fjerdedel engelsk mile (svarende til 402,33 meter) og en ottendedel engelsk mile (svarende til 201,17 meter) eller en anden defineret strækning over 60 fod (18 meter).
Traktortræk
Traktortræk går ud på, at man i en traktor skal trække en slæde så langt som mulig på en 100 meter lang bane. Typisk er der en tonstung vægt på slæden, der langsomt bevæger sig fremad, jo længere slæden trækkes, og det gør modstanden mod jorden større, så slæden bliver tungere at trække.
Det gælder om at nå alle 100 meter, og man har typisk to forsøg til at gøre det.
Drifting
Drifting er en køreteknik, hvor føreren forsætligt (eller uforsætligt, hvis det ikke er i en motorsportskonkurrence) overstyrer, hvilket forårsager tab af trækkraft i baghjulene eller alle dæk, men samtidig bevarer kontrollen fra indgang til udgang af et hjørne.
Ved driftig vil den bageste glidningsvinkel være større end den forreste afdriftvinkel, i en sådan grad at forhjulene ofte peger i den modsatte retning til drejningen.
I stedet fik man lov til at afholde en motorfestival lidt længere oppe i byen. Det har man så gjort stort set hvert år siden, og der er jævnligt bygget nye aktiviteter på, så motorfestivalen nu er en vidtomspændende heldagsfestival fra klokken 08 lørdag morgen til klokken 02 natten til søndag.
Det bliver sværere at tiltrække frivillige
Konkret er det en forening med en bestyrelse, der står bag Allingåbro Motor Festival. Men det er ikke kun bestyrelsen, der får festivalen til at ske.
- Vi kunne ikke gøre det uden de mange, mange frivillige, der hvert år glædeligt hjælper til, siger formand Jens Olaf "Laffi" Hersom.
Hans Jørgen Hitz, en af mange arrangører af Allingåbro Motor FestivalSom en vis tidligere borgmester engang sagde, så kan man vist godt kalde Allingåbro Motor Festival for kommunens varemærke
Særligt er der en række foreninger, der ved at hjælpe til og stille frivillige til rådighed, tjener et vist beløb til deres klubkasse.
- På den måde er det jo ikke kun os, der får glæde af det, men også en hel masse foreninger både i Allingåbro og i de omkringliggende byer, siger Hans Jørgen Hitz.
Arrangørerne oplever dog, hvordan det bliver sværere og sværere at skaffe frivillige.
- Vi har brug for rigtig mange frivillige for at arrangementet kan løbe af stablen. Bare til at betjene de barer, der er på pladsen, har vi brug for 170 frivillige, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom.
Dertil kommer - for bare at nævne lidt - frivillige til de fire indgange, til at holde pladsen pæn og ren og til at afvikle konkurrencerne.
- Vi oplever, heldigvis, at rigtig mange vender tilbage år efter år for at være frivillig, for der er et fantastisk sammenhold, når først dagen er i gang. Men vi oplever også, at det bliver sværere at skaffe frivillige, siger Hans Jørgen Hitz.
Allingåbro Motor Festival
Den første motorfestival blev holdt i 2001. Siden er arrangementet vokset, og i år forventes det, at 7.000 gæster lægger vejen forbi festivalen, der afholdes lørdag 20. maj.
Programmet varer fra klokken 08 lørdag morgen til klokken 02 natten til søndag. Programmet byder blandt ande på traktortræk, stuntkørsel, drifting, dragrace og udstillinger af diverse biler. Der er også fremvisning af en "DeLorean"-bil, der ligner den, der blev brugt i filmen Tilbage til fremtiden.
Til de små er der børnetivoli fra klokken 10 til 18.
2,5 kilometer festivalhegn sørger for, at pladsen er hegnet ind. Desuden er der brugt 500 meter autoværn til motorsportskonkurrencerne.
Festivalen slutter af med en fest i Kornlageret med DJ fra klokken 19 til 02.
Festivalen er arrangeret af foreningen, der står bag Allingåbro Motor Festival. Derudover er festivalen drevet af frivillige. Det er muligt at købe mad og drikkevarer gennem hele dagen. Til gengæld må dette ikke medbringes hjemmefra. Der kan også købes forskellige merchandise i boderne på pladsen.
Billetten koster 200 kroner, og kan med fordel købes hjemmefra.
Der er mulighed for gratis parkering.
Det koster 200 kroner at deltage i motorfestivalen, og de penge går blandt andet til leje af toiletter og tribuner, til at trække strøm og til andre udgifter i forbindelse med afholdelse af motorfestivalen.
- Hvis vi skal til at betale professionelle til det, de frivillige normalt er søde at hjælpe med, så kan det slet ikke svare sig. Så bliver entréen så dyr, at folk ikke kan være med. Så vi er virkelig afhængige af frivillige - og meget taknemmelige for dem, der har lyst til at hjælpe til, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom.
Program smækfyldt med aktiviteter
I år forventer Jens Olaf "Laffi" Hersom og Hans Jørgen Hitz, at 7.000 mennesker vil lægge vejen forbi festivalen. Sidste år blev det slået rekord, og det overraskede - til dels - arrangørerne.
- Vi havde haft nogle år med corona, hvor der ikke var motorfestival, så vi vidste ikke helt, hvad vi skulle forvente første år, vi var tilbage, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom.
- Man kunne godt frygte, at folk havde fundet ud af, at de godt kunne undvære visse kulturaktiviteter, men det modsatte viste sig at være tilfældet, supplerer Hans Jørgen Hitz.
Gæsterne væltede ind og havde en fantastisk dag, og arrangørerne glæder sig til igen i år at byde gæsterne velkomne.
- Der kommer selvsagt flest fra Jylland, men vi oplever faktisk gæster fra hele landet. Og ikke kun folk, der er vilde med motorsport, men alle mulige, der gerne vil have en hyggelig dag med familien, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom.
Hvert år prøver arrangørerne at bygge en ny aktivitet på, så der er noget nyt at komme efter. I år kommer der blandt andet en stuntmand fra Sverige, der kan køre bil og motorcykel samtidig. Og en kopi af den bil, der er brugt i filmen Tilbage til fremtiden er også på udstilling.
- Der er også liveband, hvis man har brug for at høre på noget andet end motorstøj, og til børnene er der et lille tivoli, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom.
Mere bureaukratisk bøvl
Det kræver som sagt sin mand - eller kvinde - at arrangere en motorfestival som den, der finder sted i Allingåbro på lørdag. Forberedelserne begynder flere måneder i forvejen, og generelt oplever arrangørerne, at samarbejdet med myndighederne og kommunen er godt.
Men det er også blevet væsentligt sværere - eller i hvert fald mere tidskrævende bureaukratisk - at arrangere Allingåbro Motor Festival.
- Der er sket noget, siden vi for mere end 20 år siden fik en tilladelse af politiet og bare begyndte at køre. I dag skal der være taget stilling til alting og der skal søges mange forskellige tilladelser, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom og fortsætter:
- Vi skal søge om byggetilladelser til alt, vi sætter op, selvom det bare står der for én dag. Der skal være en meget konkret plan for sikkerheden til brandmyndighederne. Andre tilladelser og bevillinger skal på plads. Og kommunen har bare langsom sagsbehandlingstid på alt.
Tre måneder før skal de sidste ansøgninger til diverse godkendelser helst være sendt ind forklarer arrangørerne. Meget af det er for det gode, anerkender de, men det er blevet mere besværligt.
- Selvfølgelig skal der være styr på tingene, men der er altså også en vis mængde af bureaukratisk bøvl, som var rar at slippe for. Og det er kun blevet værre gennem årerne, siger Hans Jørgen Hitz.
De efterspørger også mere smidig kommunikation med kommunen.
- Tingene går langsomt, og henvender vi os med et lille spørgsmål, kan det nemt skulle gennem to-tre-fire personer, før svaret igen lander hos os, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom.
Betyder meget for byen
Trods visse udfordringer, er der ingen tvivl om, at glæderne overskygger bøvlet. Og Jens Olaf "Laffi" Hersom og Hans Jørgen Hitz drømmer om at blive ved, så længe det er muligt - og så længe det er sjovt.
- Vi har begge benzin i blodet, og når først man har det, så er det for evigt, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom.
Deres indtryk er også, at folk i byen er glade for festivalen.
- Nu har vi været i gang i så mange år, og der er aldrig kommet en eneste klage, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom.
Hvert år, når motorfestivalen er slut, ringer han til kommunen for netop at høre, om nogen har klaget over larm eller lignende. Men det er der aldrig.
- Det meste af byen er jo også involveret på den ene eller anden måde, og dem, der ikke er, kommer forbi og kigger, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom.
Hans Jørgen Hitz peger også på, at motorfestivalen på mange måder er blevet et vartegn for Allingåbro.
- Jeg bor selv i byen, og det er det, folk snakker om, når vi nærmer os - og bagefter. Folk har en stolthed og en glæde over motorfestivalen.
Det er ikke kun i og omkring Allingåbro, at motorfestivalen er kendt.
- Mange i Danmark ved godt, at Allingåbro, jamen det er da der, der er motorfestival. Og vi snakker af og til med folk, der har været i udlandet, og har mødt nogen, der ved, hvad motorfestivalen i Allingåbro er, siger Jens Olaf "Laffi" Hersom.
Festivalen skaber sammenhold i byen, det mærker de to tydeligt.
- Og som en vis tidligere borgmester engang sagde, så kan man vist godt kalde Allingåbro Motor Festival for kommunens varemærke, siger Hans Jørgen Hitz.