Annonce
Der er grund til at være i godt humør for de fire ejere af Letkøb i Gjerrild, Vibe Knudsen Bennetzen (t.h.), Elisabeth Romoser, Torben Andersen og Susanne Sodemann, for de har formået at skabe en sund forretning - hvor der nu er økonomisk råderum til at udvide forretningen. Foto: Emma Ahlgreen Haa
LANDSBYLIV

Fire af Gjerrilds borgere gik sammen for at sikre købmandens overlevelse: - Det betyder alt for byen at have en butik

Vekslende held og skiftende ejere gjorde det svært at bibeholde en butik i Gjerrild. - Det virkede som om, at det var for hårdt for én person at drive stedet, fortæller Vibe Knudsen Bennetzen, der gik sammen med en gruppe af borgere fra byen for at sikre overlevelsen for byens butik.

Vibe Knudsen Bennetzen flyttede i 2007 med sin mand til Gjerrild.

Da de kom til, havde byen allerede en butik, men Gjerrild var langt fra det indkøbsmekka, det engang havde været.

- Focus, som var den eneste butik, da vi flyttede hertil, har ligget i de samme lokaler siden 1913, men byen havde engang mange flere butikker. Rygterne siger, at der engang var 24 butikker i byen, husker Vibe Knudsen Bennetzen. Hun ejer i dag købmanden i Gjerrild med tre medindehavere, men den del vender vi tilbage til.

Da Vibe og familien flyttede til i 2007, havde købmanden i Gjerrild længe kørt med vekslende held, og der var mange skift i købmændene.

- En købmand holdt cirka tre år, før det blev for hårdt eller for dyrt at holde stedet kørende, siger Vibe Knudsen Bennetzen.

I 2012 måtte den daværende købmand kaste håndklædet i ringen. Hun havde ganske enkelt ikke råd til at være købmand.

- Problemet var jo nok, at købmanden også skulle eje huset, samtidig med, at han eller hun skulle stå for det hele og have ansatte, der selvfølgelig skulle have en mindsteløn, siger Vibe Knudsen Bennetzen.

Det var dermed både dyrt, men også meget ansvar at have for blot en person.

- Vi bor alle sammen i byen, og derfor er det jo også vigtigt for os, at der er en butik, lyder det samstemmende fra de fire ejere om en af grundene til, at de sagde ja til at overtage købmanden i Gjerrild. - Købmanden er et vigtigt samlingspunkt, og det er også vigtigt, at der er muligheder for at købe ind, mener de. Foto: Emma Ahlgreen Haa

- Det endte heldigvis godt ved at cirka 70 borgere hver købte en andel for 5.000 kroner, og så lejede bygningerne ud til den daværende købmand, siger Torben Andersen der i dag er medejer af Letkøb. Han var også med i bestyrelsen i det såkaldte amba (andelsselskab med begrænset ansvar), der blev stiftet i 2013, da bygningen blev købt af byens borgere.

Det krævede dog en del stemmen dørklokker at få overbevist byens indbyggere om, at det var en god idé. Men det var nødvendigt, hvis byens købmand skulle overleve.

- Det er et imponerende, at 70 borgere valgte at købe en andel, for det svarer til, at godt hver tredje husstand i Gjerrild købte en andel, pointerer Torben Andersen.

- Du kan ikke leve af at være købmand alene

Selvom købmanden overlevede, gik det i sidste ende ikke alligevel, og butikken i Gjerrild måtte igen have en ny bestyrer.

- Det fik den også, men det var simpelthen for udmattende for hende at være bestyrer, så hun stoppede efter cirka tre år, siger Vibe Knudsen Bennetzen.

Det var her, at Vibes gode ven, Torben Andersen, satte sig ned og regnede på tingene. Der havde været tre skift på ni år, og han foreslog derfor, at det ikke skulle være én, der var købmand.

- Du kan ikke leve af at være købmand alene, for så er du nødt til at have ansatte, og når deres løn er betalt, er der kun en lille pose penge tilbage, siger Torben Andersen.

I stedet skulle en lille gruppe af byens borgere slå sig sammen og tage ansvaret.

- På den måde ville man være flere om at dele 'lorten'. Man ville få mindre i løn, men man ville til gengæld ikke skulle stå alene med det. Det var simpelthen den eneste måde, hvorpå vi kunne redde købmanden, fortæller han.

For Vibe Knudsen Bennetzen krævede det lidt tænketid, inden hun sagde ja. Men ligesom de andre ejere, bor hun i byen, og ved derfor også hvor meget det betyder at have en butik.

- Vi var tre, heriblandt Torben og mig, der i 2018 dannede et anpartsselskab og købte varelageret. Det var ikke usikkert for os, for pengene ligger i varelageret, fortæller Vibe Knudsen Bennetzen.

Siden er der rokeret om i ejerkredsen, så Letkøb i Gjerrild ejes nu af Vibe Knudsen Bennetzen, Elisabeth Romoser, Torben Andersen og Susanne Sodemann. Elisabeth Romoser var, ligesom Torben, med i bestyrelsen i det andelsselskab, der ejede bygningerne - og stadig gør det i dag.

Modellen med at være fire, er en model de alle varmt kan anbefale til andre mindre byer.

- Fordi vi er fire, så deler vi risikoen. Vi har selvfølgelig skullet smide nogle penge ind i selskabet, men det er ikke usikre penge, for de er i varelageret, og det er ikke en kæmpestor sum, man skal investere, siger Vibe Knudsen Bennetzen.

Desuden gør det en kæmpe forskel, at det stadig er andelsselskabet, der ejer bygningerne.

- Det ville være en alt for stor udgift, hvis vi også skulle det. Vi kunne ikke gøre det, hvis ikke bygningerne var købt, siger Elisabeth Romoser.

Man kan dele tingene med hinanden

De fire ejere tager selv den største tørn i butikken.

- Vi skal selv arbejde i butikken, og vi har valgt at have åbent det meste af året fra 7.30 til 20, siger Torben Andersen.

Butikken kunne drage fordel af, at Torben Andersen altid går analytisk til tingene, og derfor har han blandt andet målt, hvor mange kunder der er igennem butikken på en dag, hvornår på dagen de kommer, og hvornår der er flest kunder.

- Vi har også den fordel, at vi er fire, så vi har kunnet udvide åbningstiderne. Det var faktisk noget af det første, vi gjorde, siger Torben Andersen.

Fordelene er ifølge de fire ejere mange, men en af dem er også, at de er fire til at deles om ansvaret.

- Vi er fire, og vi kan dele både opgaverne, ansvaret og økonomien. Går der er en fryser i stykker, så er vi fire om rydde op og købe en ny. Det sled på de tidligere købmænd, ved jeg. De kunne ligge vågen en hel nat og tænke 'bare der nu ikke går en fryser', for så står man alene med det, siger Vibe Knudsen Bennetzen.

Ingen af de fire ejere, Susanne Sodemann (t.v.), Torben Andersen, Elisabeth Romoser og Vibe Knudsen Bennetzen havde prøvet at stå i butik før. Stort set alt, de ved i dag, har de lært fra bunden, men de har formået at gøre Letkøb i Gjerrild til en sund forretning. Foto: Emma Ahlgreen Haa

De fire ejere sætter også pris på, at man kan vende tingene med hinanden.

- Vi har hinanden at snakke med og dele bekymringerne med, siger Elisabeth Romoser. Hun sætter også pris på, at de - fordi de er fire med hver deres egenskaber - kan fordele opgaverne mellem sig.

- Man hænger ikke på alle opgaverne selv, så man kan koncentrere sig om at lave det, man er bedst til, men også det, man synes er sjovest, siger hun.

De er enige om, at en butik eller købmand er vigtig for lokalsamfundet.

- Det betyder alt for byen at have en købmand, siger Susanne Sodemann og Vibe Knudsen Bennetzen stemmer i.

- Jamen, for både børnefamilierne, for de ældre og for dem midt imellem. Det er jo et socialt samlingssted, men det er også et sted, hvor de ældre kan handle og hente medicin nemt, mens børnefamilien lige kan stikke forbi og købe bleer eller aftensmad, siger hun.

Torben Andersen supplerer:

- Jeg håber ikke, at der er nogen, der tager det for givet. Jeg er sikker på, at de sætter pris på os, men jeg tror reelt først, de ville tænker over, præcis hvor glade de er for os, den dag, vi eventuelt lukker.

En købmand med forskellige specialiteter

I dag er der ved at blive bygget til i købmanden i Gjerrild. På den måde bliver der både mere lagerplads - og mere plads i butikken.

- For os er det også et tegn på, at vi rent faktisk har formået at skabe en succes, siger Vibe Knudsen Bennetzen.

Selvom forretningen, som værende en Letkøb, hører under Dagrofa, bestemmer de fire ejere alting selv. Dermed også hvilke varer, der skal være i butikken.

- Vi ville gerne have nogle varer, man ikke kan få alle andre steder, siger Elisabeth Romoser.

Ostedisken er Letkøbs stolthed. Her kan du få et udvalg at oste fra blandt andet Thise og Arla Unika, som man ellers skal til de store byer for at få. På den måde er der lidt en 'vibe' af en ostehandler, som man ellers ikke ser mange steder, og de gør de fire ejere stolte. - Folk kører gerne langt for at komme og handle her hos os, fordi de ved, at vi har det her udvalg, siger Elisabeth Romoser. Foto: Emma Ahlgreen Haa 

Købmandsforretningen har derfor en ostedisk med oste, du ellers skal til de store byer for at få, der er øl, kaffe og andre specialiteter fra lokale producenter, og så har forretningen et stort udvalg af økologiske varer.

- Vi går alle fire rigtig meget op i mad og råvarer, og derfor var det vigtigt for os, at give sortimentet et twist, siger Vibe Knudsen Bennetzen.

Alle er de enige om, at det var en god idé at overtage købmandsbutikken i 2018.

- Vi var enige om, at det skulle være sjovt, og det synes jeg virkelig det er, siger Elisabeth Romoser.

Torben Andersen supplerer:

- Vi blev enige om, at vi ville give det et år og se, hvordan det gik, men nu er der gået tre, og vi kan ikke forestille os at stoppe lige foreløbigt.

BOLIG

Flygtede fra skimmelsvamp i lejligheden: I halvanden måned har Helle Rossen boet på må og få - og mest i sin lille bil

BOLIG

Udlejer genkender ikke Helle Rossens udlægning: - Vi har gjort, hvad vi skulle - og så hurtigt, som det var muligt

SOCIALOMRÅDET

Hele socialområdet skal undersøges - nu: - Vi har gennem længere tid fået mange indikationer på, at noget kan blive bedre

Nyhedsoverblik

Det skal du også vide

KULTUR

Arkitekterne bag Fjellerup Strandliv har tænkt mange store tanker om projektet: - Vi har holdt det simpelt, enkelt og i gode materialer, som både er dragende og skaber stolthed og wow-effekt

KULTUR

Projekt Fjellerup Strandliv fra start til slut: Hvorfor er der ikke sket noget i syv år?

ERHVERV

Borerig skal til femårstjek i Grenaa Havn: Forøget omsætning på vej til byens restauranter, hoteller og virksomheder

TURISME

Krig giver uforudsigelig sommer: Turistorganisation forventer, at de internationale gæster vender tilbage til Djursland

"Den enes død, den andens brød".

TURISME

Campingpladser i nord og syd fortrøstningsfulde: - Særligt tyskere og nordmænd vender tilbage

Trods blæst og overskyet vejr har de første campister har allerede indtaget Fjellerup Strand Camping, hvor lejrchef Peter Frøstrup er i gang med at så græs på et mindre område ved indkørslen til campingpladsen.

NYHEDSOVERBLIK

Ugen der gik i Norddjurs: Djursland får alligevel ikke et nyt biogasanlæg og letbanen er klar med plan for færre aflysninger

Letbanen vil halvere vinteraflysninger

Grenaa før og nu

Fra storslået fabrik og arbejdsplads for mange mennesker - til ungdomsboliger, erhverv og butikker: Få hele historien om Grenaas dampvæveri

POLITIK

Skal det gamle kapel rives ned eller bevares? Det spørgsmål skal politikerne snart tage stilling til

NYHEDSOVERBLIK

Ugen der gik i Norddjurs: Bønnerup Havn har fået nyt slæbested og café i Fjellerup har fået ny forpagter

DEMOKRATI

Tidligere borgmester: - Vi behøver jo slet ikke ikke svare på borgernes spørgsmål

DEMOKRATI

Hvad mener lokalpolitikerne om spørgetid: Det er godt, at muligheden er der - men ...

DEMOKRATI

Søren giver ikke op - før han får en lovlig afgørelse, han kan forstå

POLITIK

Norddjurs trodser landsdækkende tendens: Ganske få lokalpolitikere udsættes for chikane og trusler

LUFTHAVN

Forventet ekstraregning på 10 millioner kroner til lufthavn: - Rettidig omhu og rigtig god forretningssans